Организирана престъпна група, която успяла да „отмъкне“ криптовалута за над 5 млн. долара, са разкрили от специализираната прокуратура и ГДБОП.

Разследващите са установили, че тримата членове на групата за компютърни измами са успели незаконно да придобият криптовалута за над 5 милиона щатски долара, като съобщиха, че такава за около 3 млн. долара е „иззета“ при извършените претърсвания на компютри.

Досъдебното производство по случая е образувано в края на юни 2018 г. А от прокуратурата твърдят, че то и резултатите от разследването нямат аналог както в България, така и в Европа.

Обвинения са повдигнати на трима души, чиито имена не се съобщават. Това е станало възможно след като 22 ноември 2018 г. са били иззети ползвани от тях компютри и флашпамети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били използвани в незаконната схема за придобиване на криптовалута.

Иззет е и лек автомобил, оценен на 60 000 лв., който измамниците купили с пари от престъпната дейност.
От прокуратурата съобщиха, че са открити и множество цифрови комбинации – кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли, в които се съхранява такава.

„Тримата обвинени са действали изключително професионално и конспиративно. Използвали са иновативни механизми, специализирани софтуери и най-вече, високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута“, обясниха от държавното обвинение.

Двама от измамниците са в ареста, а третият е освободен срещу гаранция от 50 000 лева.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:09
Гост

­Г­о­­р­е­­щ­­и­ ­м­­­о­­м­­­и­­ч­е­­­т­­а­ ­­в­­­и­ ­­о­­ч­­­а­­к­­в­а­­т ­-­-­-> https://nu21.fun/girl?18435

Гейтс
Гейтс
26 ноември 2018 14:36
Гост

Много ми е интересно как точно ще докажат престъпление. И особено за откритите биткойни в компютрите, не бях чувал подобна глупост. Я.К. да разбие блокчейн, разбит съм.

Фен
Фен
26 ноември 2018 13:44
Гост

В интернет всичко се следи. Никой не може да остане незабелязан.

Минко
Минко
26 ноември 2018 13:29
Гост

Отделът на Явор Колев отново си свърши работата перфектно. Финансовите измами в интернет и кражбите на виртуална самоличност в последно време зачестиха много.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2018 13:24
Гост

Ей, българските хакери пак се проявиха. Нямат равни просто.

Георги
Георги
26 ноември 2018 13:36
Гост

Щом резултатите от разследването нямат аналог в цяла Европа.