ГЕРБ и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) дадоха съвместна пресконференция след среща помежду им, на която съобщиха, че са се разбрали да започнат работа по обща законодателна програма в този парламент. С уточнението, че разговорите не трябва да бъдат приемани като стъпка към общо правителство, от двете групи се обединиха около желанието парламентът да работи поне една сесия, за да могат да бъдат приети важни закони, а разговори е имало и за конституционна реформа.

„Заедно изработваме законодателна програма за първата сесия на Народното събрание (НС). Тя ще е обвързана с избора на председател на НС и включва най-важните за държавата теми в различни секторни политики и теми, свързани с законопроекти, касаещи приемането на България в Шенген, еврозоната, плана за възстановяване, както и правосъдна реформа“, обясни шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Работните групи вече са с уточнен състав с ръководители Росен Желязков от ГЕРБ и Николай Денков от ПП-ДБ, като до вторник трябва да са готови с няколко от приоритетните закони в списъка.

„Всички работни групи имат ръководители и тайминг, в който да се движат. Някои от законопроектите ще внесем съвместно. Това ще декларира, че сме намерили разумно сътрудничество и че ще бъдат подкрепени в пленарна зала“, каза Атанасова и поясни, че става дума за част от законите, свързани с промени в антикорупционната комисия, НПК и домашното насилие. Тя подчерта, че са започнали разговор и за конституционна реформа.

„Убедени сме, че дълбока реформа на правосъдната система би могла да стане единствено и само чрез такава. Затова в предходния парламент по наша обща инициатива бе създадена комисия по конституционни въпроси. Някои групи имат проекти за изменения на Конституцията. Предлагаме в тази комисия да започне такова обсъждане и да започнем да търсим конституционно мнозинство“, добави Атанасова.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза, че двете най-големи групи опитват да постигнат съгласие около няколко големи задачи, с които парламентът да се занимава поне една сесия и покрай това съгласие да се стигне и до избор на председател на НС. По думите му, след това трябва да бъдат излъчени правна и бюджетна комисия, както и конституционна, която да започне работа „по тема, без която България не може да тръгне напред“.

Относно разглеждането на срещата като първа стъпка за съставянето на правителство, Иванов каза, че това не е обсъждано днес.

„Дали тези стъпки са първи стъпки, зависи от това дали ще може да направим втори и трети стъпки, а това никой още не може да каже. Не може да се върнем към нормално парламентарно управление, без да има излъчено правителство. Дали ще може да намерим сечение и с каква формула, не е предмет на днешната стъпка, която правим. Очевидно, че това е задача и цел, но не е нещо, което може да коментираме, бидейки отговорни за това, което се случва. Всеки от нас, в рамките на ангажиментите, които е поел пред избирателите, търси възможност за рестартиране на парламентарната република“, заяви Иванов.

Николай Денков определи такива твърдения като несъстоятелни и подчерта, че е обсъждана единствено законодателна програма.

„Едно НС има 3 основни задачи – да приема закони, да излъчи правителство и да приеме бюджет. В миналото НС не успяхме да изпълним нито една по правилния начин. Бяха приети някои закона, но някои от най-важните не бяха. Сега се опитваме да изпълним максимума, който е възможен в тази ситуация“, заяви Денков.

Изборът на председател на НС е отложен за сряда

Изборът на председател на Народното събрание се отложи за сряда. Парламентът се събра днес само за да чуе, че няма нови номинации.

При тази патова ситуация заседанието продължава в сряда. Така ще имаме повече време за размисъл“, обяви Вежди Рашидов, който като най-старши депутат води заседанията на Народното събрание до избора на председател.

Вчера бяха издигнати кандидатурите на Росен Желязков (ГЕРБ) и Петър Петров („Възраждане“). Нито един от тях обаче не събра необходимото мнозинство.

Асен Василев от ПП-ДБ предложи шефът на НС да се избира на ротационен принцип между ГЕРБ и „Продължаваме промяната-Демократична България“. Също така да има ротация и на председателя на правната комисия, каза Василев.

Според идеята трябва да има джентълменско споразумение между двете най-големи партии и през два месеца те да излъчват председател на Народното събрание.

Докато не бъде избран шеф на парламента, НС не може да заработи по същество, каза тази сутрин пред Нова ТВ Наталия Киселова.

Народното събрание все още не е конституирано пълноценно. Необходими са няколко действия, за да приемем, че то може да работи. Депутатите да положат клетва, да се избере председател и накрая да бъдат избрани зам.-председатели. НС може да взима решения, след като бъдат избрани председател и зам.-председатели”, заяви Киселова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в кулоарите на парламента, че изборът на председател на НС не е най-важното в момента, нито такъв е нужен. Допълни, че е готов на много компромиси. В тази връзка уточни, че забавянето на избора на шеф на НС е много полезно, защото през това време може да се намерят много общи неща между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Борисов уточни, че днес започват преговорите между двете формации за сформиране на правна и бюджетна работни групи, които да обсъдят устойчив бюджет и всички закони, за които е необходимо мнозинство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че левицата няма да подкрепи Росен Желязков за шеф на парламента, нито идеята да има ротационен председател, която според нея противоречи на Конституцията.

Надежда Йорданова (ПП-ДБ) изрази обратното становище. Тя поясни, че предложението се основава на джентълменско споразумение, според което председателят на НС от едната партия подава оставка и се започва процедура, за да бъде сменен от друг.

От ДПС определиха ситуацията като нормална. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ изрази увереност, че председател ще има. Допълни, че заседанието ще върви, докато партиите с разум и отговорност преговарят за сформиране на мнозинство, което да излъчи правителство.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:33
Гост

­­Г­о­р­­­е­­­щ­и­­­ ­­­м­­­о­­­м­и­ч­е­­­т­а­ ­­­в­­и­­ ­­о­­­ч­а­к­в­­а­­­т ­­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?84229

re: Жълтопаветният умнокрасивитет
re: Жълтопаветният умнокрасивитет
16 април 2023 2:17
Гост

Сън в лятна нощ на дувара в Банки.

АМИН

ПП се гърчат като червеи
ПП се гърчат като червеи
13 април 2023 18:10
Гост

Тежко е да си сектант тези дни. Свикнал си да получаваш опорни точки и да „работиш“ по тях. Като няма опорни точки все едно си без глас и без ръце. Преговорите на Борисов с лидерите на парламентарните групи извадиха от равновесие фабрикантите на опорни точки. И настана смут. Защо Борисов преговаря с ПП-ДБ? Защо с Нинова, с ДПС, защо с ИТН? Защо газът тече..Защо Борисов не подаде оставка след като спечели изборите? Това беше до вчера. Днес е объркване. Хем не щат Борисов, хем преговарят с него. Малко бременни. Хем Мишо Бирата, хем преговори. Хем не подкрепят, хем законодателни приоритети.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 април 2023 19:31
Гост

На Тиквата му пари под краката и е готов и с дявола да се коалира, само и само да отърве затвора. ПП добре си изиграха картите – хем не влизат в коалиция с ГЕРБ, хем имат обещание поне за провеждане на важните реформи.

Re:
Re:
16 април 2023 2:19
Гост

Изиграли са грантовете и нищо друго!

345
345
13 април 2023 16:54
Гост

На тях им наредено, за какво са се разбрали! Сега, ще играят театри, колко са развълнувани и отговорни за държавата! Бойко, ще го играе селския веселяк! Защото едни на запад виждат, че тези, ако не се гушнат днесjzNts и има нови избори, идва Възраждане на власт.

Бисер
Бисер
13 април 2023 14:35
Гост

Кога ли НС ще заработи по същество?

Герасим
Герасим
13 април 2023 14:36
Гост

Когато там има съществени хора.

Рики
Рики
13 април 2023 14:20
Гост

Фалстарт!

Колев
Колев
13 април 2023 14:22
Гост

Лошо начало. Май така и ще продължат. Явно ще се ходи пак на избори.

Стоянов
Стоянов
13 април 2023 14:08
Гост

Ясно! Докато похапват агнешко, ще размишляват. Вервайте ми.

Пак ни излъгаха
Пак ни излъгаха
13 април 2023 13:04
Гост

На въпрос, че за съдебна реформа е нужно конституционно мнозинство и промяна в Конституцията, Василев обяви, че това не влиза в разговорите на работните групи.

Другият коалицонен партньор на ПП в лицето на ДБ нямаше коментар. Христо Иванов остана безмълвен по време на трибунката.

Ангелина
Ангелина
13 април 2023 11:04
Гост

Същинско падение. Пак зациклиха

Минев
Минев
13 април 2023 11:04
Гост

Защо се правят и от ГЕРБ и от ПП-ДС, че не си говорят? Видяхме и Десито и Лорер и Ицо Иванов и Бойко да си говорят и да се усмихват. Пускат си вицове. Защо не седнете да се разберете за политики и да се свърши?

Любител
Любител
13 април 2023 13:06
Гост

Демек да се разберат кое за Барба Ганьос, кое за Кирчо,Кокорчо и сие

Черчесев
Черчесев
13 април 2023 11:03
Гост

Това е позорно.

Zanev
Zanev
13 април 2023 11:03
Гост

Как не. Патова ситуация, наистина.

Владимира
Владимира
13 април 2023 11:03
Гост

Да, по празниците ще мислите много. Как не.

Мики
Мики
13 април 2023 14:24
Гост

Ще си развалят рахатлъка, я!

Нешев
Нешев
13 април 2023 11:02
Гост

Пак попадате в същата ситуация, както от преди няколко месеца.

Павлова
Павлова
13 април 2023 11:02
Гост

Не мисля, че има какво да му се мисли. И ГЕРБ и ПП са съгласни да се ротира председателя.

Чулев
Чулев
13 април 2023 11:01
Гост

Какво имат да разсъждават повече

Анонимен
Анонимен
13 април 2023 10:57
Гост

Предстои поредният „исторически компромис! Ще падна от смях.

Няма го
Няма го
13 април 2023 10:55
Гост

Точно с ей такива номера хората не излизат да гласуват, после тез ще правят съдебна реформа, те не зачитат Конституцията, не зачитат решенията на КС, ще борят корупцията, да не говорим, че никой не им е дал мандат да отварят основния закон, особено Ристя и неговата банда от НПО-тата без един ден стаж и невлизали в зала!

ПП са егоистични нарциси
ПП са егоистични нарциси
13 април 2023 10:50
Гост

Днес 49-ото НС работи точно 10 (десет) секунди.
Затова народните избраници ще получат заплата за една седмица, до следващото заседание в сряда.
Иначе казано – по около 2000 лева на калпак.
Времето, което плащаме, ще отиде за преговори, наздравици и пожелания между доскорошните врагове и настоящите сгодени коалиции.

Филип
Филип
13 април 2023 11:06
Гост

Само са били път до Народното събрание.

Дичо
Дичо
13 април 2023 14:29
Гост

Милинките! Ще им се изтъркат подметките на скъпарските обувки.

Канев
Канев
13 април 2023 11:06
Гост

Е да, но после съкращенията в бюджета ще се правят от държавния сектор, където днес хората са отишли на работа и ще си работят до 17-18 часа. Говоря за общински служители, за служители в министерства, за служители в НАП, НОИ и други.