Ива Митева от „Има такъв народ“ е новият председател на Народното събрание. 163 депутати от всички парламентарни групи, без ГЕРБ, гласуваха за нея.

Всичките 75 депутати на ГЕРБ гласуваха за своя кандидат – Цвета Караянчева.

За заместник-председатели на Народното събрание бяха избрани Караянчева, Виктория Василева (ИТН), Кристиян Вигенин (БСП), Мукаддес Налбант (ДПС), Атанас Атанасов (ДБ) и Татяна Дончева (ИМВ).

Митева беше шеф на дирекцията „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“. В нея работят т. нар. законодателни референти. Има 20 години опит в изготвянето на правни анализи, становища и предложения по законопроекти, включително за съответствието им с Конституцията, Закона за нормативните актове и европейското право.

Ива Митева е и задочен докторант по Конституционно право в Института за държавата и правото на БАН и е отчислена с право на защита миналата година. Темата на дисертацията ѝ е „Смесени изборни системи за Народно събрание в Р България“, а научен ръководител – проф. Емилия Друмева. Била е член на експертните екипи към временните комисии на Народното събрание за промени в Конституцията, както и към временните комисии за подготовка на проектите на Изборен кодекс.

След избора си Ива Митева поздрави всички депутати и ги призова към висока парламентарна култура, диалог, връщане към принципите на парламентаризма и правовата държава.

С голямо вълнение заставам пред вас пред тази трибуна, заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ви да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност. Поздравявам всеки един от вас с избора му на депутат в 45-ото Народно събрание. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита на доказалите се професионалисти, да добавим младостта, енергията и новаторския дух на новоизбраните колеги. Вярвам, че правата на личността и нейното достойнство ще бъдат зачитани в това Народно събрание и няма да забравяме, че от нашите действия зависи България да е демократична и правова държава“, каза Митева. И декларира, че прозрачността и отчетността ще са водещи принципи на парламента. Едно от първите решения на председателския съвет беше да възстанови свободния достъп на медиите до парламента.

Иначе първо беше представена кандидатурата на Цвета Караянчева. Александър Ненков (ГЕРБ) обяви, че тя е завършила Техническия университет, вече пет пъти е избирана за народен представител, като е била заместник-председател и председател на 44 Народното събрание.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ пък представи кандидатурата на Ива Митева като няколко пъти наблегна на факта, че тя е завършила право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а освен това е и преподавател там. Той призова останалите депутати да „забравят за прекрасната кърджалийска представителка“ и да си направят сметка при гласуването.

След него думата взе Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън“, който заяви, че партията ще подкрепи Митева. Но и допълни: „Да върнем гордостта на Кърджали в специфичното производство на поцинковани изделия, където му е мястото. На следващо място, нашата група подкрепя предложението, направено от „Има такъв народ“.

Това предизвика брожения в залата, а ГЕРБ поиска председателстващата заседанието Мика Зайкова да му направи забележка.

 

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:10
Гост

­Г­о­­­р­е­­щ­­и­­ ­­­м­­­о­­м­­и­­ч­е­­­т­а­­­ ­­в­и­­­ ­­­о­ч­­а­­­к­­­в­а­­т ­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?56304

Адв
Адв
18 април 2021 19:43
Гост

Това не е истина!
Това е пародия!

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 21:36
Гост

Дано да се е спазарила за хубави пари, защото оттук нататъка успешно ще се изложи до степен да закрие изцепките на тиквата, пкп и другите герберасти.

advokatTROL
advokatTROL
15 април 2021 23:26
Гост

Аз пак я гледах на новините – ми тя не може да овладее аудиторията – това е работа за адвокат, да спре вниманието, айде – дотук добре, освен това – как ще накара тези сънливци да работят, те са на друга вълна – нали са дошли да реформират системата и ГЕРБ не ставаха за депутати, де.

Цв.Цв.
Цв.Цв.
15 април 2021 21:20
Гост

… да „забравят за прекрасната кърджалийска представителка“ … ПКП.

Времето ше покаже
Времето ше покаже
15 април 2021 17:45
Гост

Ами пише че е била дълго в НС и е преминала през всички стъпала , следоател и е била в не един парламент, а в много и то по времето на Бойко, Цецо, Фидоска, Цецка, Главчев, Цветето ….. абе кадър на ГЕРБ си е отвсякъде

Бай Ганьо
Бай Ганьо
15 април 2021 15:54
Гост

Моля да ме осветлите – дамата Слива Митева от квотата на Слаби, не е ли назначена за шеф на Правна Дирекция на ГЕРБ, или е била в 44-то НС опозиция на ГЕРБ? Навремето така изплуваха трети и десети ешалон на активисти от Комсомола, които старите акули от БКП не допускаха по-нагоре в йерархията 🙂

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 16:05
Гост

Била човек на Боце, ама той я „изпуснал“ към Слави, или поне така се твърди. То не може всеки чиновник в администрацията на НС да се промотира от всеки. Просто е намерила нов пристан. И в любовта е така…..като не те оцени един, отиваш при друг.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
15 април 2021 16:15
Гост

Подозирам че Слаби ги избира именно по любовни достойнства – никак не бих се учудил някоя МагаДанс-ърка да стане депутат 🙂
Абе че ГЕРБ са отврат, и мутрата е за затвора, спор няма -ама сега няколко чалгара да командват държавата – това пък на какво прилича? Че аз тук в Лекс.бг за няколко часа ще събера по-образован екип. Нещо по-смислено и конкретно,поне касателно юридическите проблеми на старната, чух само от Хр.Иванов – не че, една държава се храни от юристите, ама да се махна Цацата и Keлеша, одобрявам

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 14:43
Гост

Дама със сериозни говорни дефекти ,която много се притеснява да застане на председателското място . Жалко . Опити за кокетничене с аудиторията.

advokatTROL
advokatTROL
15 април 2021 14:07
Гост

Затова ли партията на Слави не успя да се регистрира – заради такива експерти – ми то става банално – ракетата крива, космоса пречи, охранителното производство винаги започва със запазване на име, регистърното в частност, името не може да е опозоряващо, както и избраната емблема, сега честно казано – когато се правиш на майстор – па виж се първо. За какво ни е изобщо някой да се прави на експерт – болшинството депутати, включително и Мая Манолова не са помирисвали барут, образно казано, затова и се сътвориха такива каши, без оглед кой-какво е взел като пари – но е световна… Покажи целия коментар »

Времето ше покаже
Времето ше покаже
15 април 2021 13:36
Гост

То и а Цецка Цачева бе юрист и бе завършила СУ, ноооо видяхме я . Всъщност точно Митева е готвила законопроквтите на Цецка и Цвета :))))) . Пременил се Илия и пак в тия ….

Времето ше покаже
Времето ше покаже
15 април 2021 13:34
Гост

Не знам защо и се квфите на Митева като тя е маст от старото НС , даже тя е била мотора на това ялово законодателство с най – голям юридически брак и противоконституционни правни норми .

Юрист
Юрист
15 април 2021 13:10
Гост

Боже, докъде я докарахме! Да ми се насълзяват очите при новината, че за председател на най-висшя законодателен орган е избран наистина компетентен юрист, а не някоя проста кърджалийска п*тка, чиито компетенции са не в законодателството, а в производството на поцинковани кофи! Дано никога повече не бъдат допускани подобни „калинки“ да се гаврят с правото и правния ред у нас!

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 20:40
Гост

А ти си пълен идиот,след като не виждаш истината!Това старо момиче се чуди къде е попаднала,а на всичкото отгоре и не може да говори нормално.Ще се научи-стар соц номер-важното е наш човек да турим!Е,ще има и логопед,да ме прощава!

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 12:48
Гост

Защо я представяте с бащиното й име, а не с фамилията или мъжовото й име, което е добавила с тире??

za]o pyk ime,bez nego nemove li?
za]o pyk ime,bez nego nemove li?
16 април 2021 20:45
Гост

Ма таа омъжена ли е или е джендър,като я гледам- от неля лъха само злоба.Пък и скрита лимонка-толкова години в НарСъбранието на тихо место и изведнаж-предпочетен екземпляр-некадърността е на мода,к’во да пра’иш!

Темелкова
Темелкова
15 април 2021 12:41
Гост

Успех. Умна жена. Кефя и се.

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 12:41
Гост

Обичам да следя народното събрание. Това е едно комедиино шоу. Току що Биков от ГЕРБ направи „лапцус“ и каза – „Изправи се! Мутри МРЪН“

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 12:40
Гост

Внушителна победа.

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 12:40
Гост

Забавно е как се запънаха и искаха в старата сграда на парламента да се съберат и да гласуват, въпреки, че няма електроника. Сега са смешни. Смятат на елки и на ум. дебилно е. И вдигат ръка за да гласуват. Смешно е.

Стаматова
Стаматова
15 април 2021 12:37
Гост

Успех на дамата. Уви може за малко време да е, но все пак.

Гергана Т
Гергана Т
15 април 2021 12:37
Гост

Само не разбирам защо Слави се махнаи не гласува. Какво му пречи да гласува. Ако Борисов не ходи в парламента и не го уважава, като институция, а това си личи, то и Слави не пада по-далеч от дървото.

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 12:39
Гост

Силно се съмнявам обаче Слави да приема депутатите си за пионки и да ги раздава с лека ръка за този или онзи. Определено Бориосв ги инструктираше по телефона за кого да галсуват. Лъчо Мозъка така излизаше и питаше по телефона за кого да гласува. Вероятно Борисов от кабинета я на Домусчиев, я на Божков…

Абагард
Абагард
15 април 2021 12:37
Гост

Поздравления. Много добър човек.

RisteV
RisteV
15 април 2021 12:36
Гост

Пролича си кой с кого ще работи. ГЕРБ не гласуваха против нея, но и не я подкрепиха де.

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 12:36
Гост

Поздравления. Далеч по-образована от Караянчева.

Гери
Гери
15 април 2021 12:34
Гост

Много добра новина. Късмет в бъдещето й начинание.

Гери
Гери
15 април 2021 12:34
Гост

Ето един качествен юрист. Поздравления.

Георги
Георги
15 април 2021 12:35
Гост

Да, в предното НС беше пълно с пишман-юристи.

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 12:33
Гост

Браво! Време беше Цвета Караянчева да сдаде поста.

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 12:32
Гост

ГЕРБ отново в яка опозиция.Но този път не им се получи.