Иван Хаджииванов от Русе е новият председател на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ). Той беше избран със 100 гласа от присъствалите на общото събрание на камарата.

64-годишният юрист досега беше зам.-шеф на съвета на КЧСИ. Хаджииванов първо завършва корабостроене и се дипломира в Рощок, Германия, работи в Института по корабна хидродинамика към БАН, а след това и в Научно-изследователския институт в Русе.

През 1993 г. започва да учи право, става общински съветник, а през 2002 г. главен юрист на община Русе.

Хаджииванов е частен съдебен изпълнител от създаването на професията през 2006 г. Скоро след това той стана известен като „ЧСИ с паяка“, тъй като си купи репатрак, за да вдига колите на длъжници. Няколко години по-късно го дари на общината.

Пред общото събрание на камарата Хаджииванов е представил приоритетите, които ще следва като председател и е благодарил за оказаното му доверие. Като основни задачи пред новия екип той е изброил:

  • Продължаване на процеса на електронизация на съдебното изпълнение, което ще намали разходите на страните, чрез постигане на пълен електронен достъп до информацията за длъжниците, електронна комуникация с институциите и където е възможно и със страните по делата, като и чрез въвеждане на максимално широк кръг от електронни действия като запори, възбрани и други;
  • Възлагане на нови правомощия на ЧСИ в съответствие с най-добрите практики в Европа, като доброволното събиране на вземания, доброволни продажби, установяване на факти, които спестяват време, съдебни производства и значителни средства на кредиторите и длъжниците;
  • Увеличаване броя на публичните взискатели, които възлагат своите вземания за събиране от ЧСИ, тъй като в тези случаи разходите по изпълнението се поемат само от длъжника, а когато държавата събира своите вземания, цената се поема от всички добросъвестни данъкоплатци;
  • Продължаване на политиката за ефективен контрол върху ЧСИ от страна на Камарата и неговото усъвършенстване.

Предшественикът му на поста Георги Дичев, който беше председател на камарата за два последователни мандата, е изнесъл тревожни данни за дейността на ЧСИ през миналата година. Статистиката показва, че 2020 г. е с рекордно ниски резултати. Извършените продани на движими вещи са 460 и 4700 на имоти, въводите във владение са едва 630, а събраната сума е само 655 млн. лв. – в предишни години надхвърляше 1 млрд. лв.

23% от всички събрани суми са в полза на физически лица. Като от камарата отчитат, че всяка година ЧСИ възстановяват по 150 млн. лв. на граждани – пари от неизплатени заплати, издръжки, наеми, невърнати заеми и други суми по договори, обезщетения на пострадали при катастрофи и тежки престъпления.

„Огромно благодаря на всички Вас колеги и приятели частни съдебни изпълнители. С гордост и удовлетворение мога да споделя, че виждам развитието, което претърпяхте. Виждам професионализъм, но и хуманност, твърдост, но и баланс, виждам зрялост и отговорност! Силата и авторитета на която и да било професия не произтича от законите и правомощията, а от хората, които я упражняват. Гледайки Вас съм напълно спокоен за бъдещето на нашата професия! Благодаря Ви, за мен беше чест да Ви представлявам и защитавам“, е заявил Георги Дичев в обръщение към колегите си. А повод за думите му е и фактът, че ЧСИ бяха единствената професия, която сама поиска от парламента да бъде спряна дейността ѝ за четири месеца като мярка в подкрепа на гражданите и бизнеса в пандемията.

Събранието уважи зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова.

Общото събрание избра новите ръководни органи на камарата за следващите три години.

За председател на Дисциплинарната комисия беше избран Тодор Луков, досега заемал същата позиция, а за председател на Контролния съвет Георги Дичев.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:06
Гост

­­Г­­о­­­р­е­щ­­и­­­ ­­м­­о­­м­­и­ч­­­е­­­т­­­а­ ­­­в­и­ ­­о­­­ч­а­­к­в­­а­­т ­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?59467

Кольо
Кольо
01 юли 2021 23:30
Гост

В Русе усилено се говори как „случайно“ са изгорели две бараки разположени пред имоти на новия председател, които са били напълно законни и не е успял да премахне по надлежния ред. А малко преди Коледа изгоря колата на негов наемател, с когото водеше съдебни дела.

Асан
Асан
28 юни 2021 18:34
Гост

Файда йок от Часпром камарата – само Мешерето е спасението и колекторските фирми ! 😀
Тия търтеи вземат парата авансово – работа не гарантират ! 😀
Вземат и рушвети от длъжника да не вършат работа .
Длъжника е с по големи права от кредитора , дами и господа !
Докога паразити в нашата родина РъБъ ? 😀

Анонимен
Анонимен
28 юни 2021 18:32
Гост

nishto ne se promenia, daje shte stane po-zle…

Баш Майстора
Баш Майстора
28 юни 2021 18:28
Гост

Колко му е заплатата у Часпром камарата 50 бона има ли 😀

Юристка коя си от София
Юристка коя си от София
28 юни 2021 12:32
Гост

Уважаеми колеги, чси са необходимо зло, професия която е мразена но върши незаменима работа. Мъчила съм се с държавните съдии изпълнители – тогав абяха съдии, а не съдебн иизпълнители. Молиш ги, подкупаш, возиш, правиш услуги, надяваш се и накрая вършят работа наполовина, като царе бяха, незаменими непреодолими и неработещи! който сега плюя – да си припомни държавния нотариат, ако е работил преди 1999 г. и ще потръпне, а ако още не е работил като юрист тогава – значи няма опит и да се учи, има още хляб да яде, догато мнението му добие стойност. Към неуважаемите длъжници – драги ми… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 юни 2021 1:59
Гост

Все едно аз съм го писал, поименно мога да назова мързелите от ДСИ – Съдия – изпълнители, само не приемам в частта за лошият длъжник – те имат свои вътрешни проблеми, за да се превърнат в длъжници.

Бон шанс, да тръгне работата, впрочем Дичев е много удачен вариант – който проведе правилно нещата – ако трябва да сме исторически прецизни.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2021 21:32
Гост

Тоя е за пенсия на 64 г., те за. Шеф го избрали. По-млади нямате ли или още се ръфате като. Гилдия??

Анонимен
Анонимен
27 юни 2021 14:24
Гост

Аз работя интензивно в правната сфера, като имам лични и поименно – наблюдения, какво и що, ЧСИ е крачка напред – ДСИ е нужно, като система – да има алтернатива, че то – умора на материала, конкуренция трябва, разбира се – злоупотребите са огромни, газят, мачкат, върлуват, плюят, гаврят се, безчинстват, мърсуват, но – има винаги противодействие, те си знаят – пред пясъчният часовник никой не е с предимство и така – постепенно се нормализират нещата и така.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2021 18:26
Гост

На теб „правната ти сфера“ е като в „Правен свят“. Много приказки, никакъв смисъл.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2021 2:04
Гост

Опитвам се смекчено да изкажа нещата, логиката е моята силна страна, правото не е игра на футбол и – не е игра, ако се разочароват хората от живота – какво следва.

Ако – заради правните специалисти се разочароват хората – какво – нищо – просто ще има интересни събития, може би – може би не.

Тоест – законите трябва да са нещо вечно.

Време му е
Време му е
27 юни 2021 11:46
Гост

Време и да обявят конкурс за свободните места! Нали ново начало, нов морал!

Анонимен
Анонимен
28 юни 2021 19:18
Гост

Е нали първо трябва да платят рушвета за тия места, във Варна място на ЧСИ струва 250 000. Допреди три години беше 300 000, но сега има пандемия, истерия, ковид идиотия и т.н.

&&&
&&&
27 юни 2021 11:45
Гост

Кои са били другите претенденти?

123
123
27 юни 2021 14:14
Гост

Няма претенденти. Там се работи по системата Путин – Медведев.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2021 11:26
Гост

ЧСИ ли е играло за къщата на Бойко Рашков

Анонимен
Анонимен
27 юни 2021 11:29
Гост

Не, ДСИ. Шест пъти е обявявана на публична продан. Рашкови са се явили на седмия

Аз съм
Аз съм
27 юни 2021 11:30
Гост

Държавен съдебен изпълнител

Анонимен
Анонимен
27 юни 2021 11:22
Гост

Да ги ожалиш колко са им намалели приходите

Анонимен
Анонимен
27 юни 2021 11:36
Гост

Никой не ги жали. Някои от тях милионери станаха. За хората ми е жал

Анонимен
Анонимен
27 юни 2021 11:15
Гост

Смяната по върховете на КЧСИ ми напомня малко на историята с Путин и Медведев

Анонимен
Анонимен
27 юни 2021 11:39
Гост

След 3 години пак Дичев, а 😊

Анонимен
Анонимен
27 юни 2021 11:12
Гост

Да, това е добро начало, от гледна точка, че трябва такава професия, при Дичев – нямаше грешка поведението, но – явно трябва и нов подход, аз си представям – да се спазва стриктно закона, но не и да се върне ДСИ – тогава беше ад и за взискатели и за длъжници.

Имам изпълнително дело от 2002г., надявам се някога да го прекратят. Адвокат съм на длъжника.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2021 11:12
Гост

Човекът паяк 😊 едно време легенди се носеха за него, беше много атрактивен с тоя паяк. Честито

Анонимен
Анонимен
27 юни 2021 11:17
Гост

Той нямаше друг избор, нямаше как да се прибират автомобили. А и сега репатракът е в общината, където също върши работа