От Българския хелзинкски комитет (БХК) съобщиха, че са останали озадачени от реакцията на прокуратурата на годишния им доклад за правата на човека. Правозащитниците по традиция изпращат доклада си до много институции и медии, включително и до прокуратурата, но главният прокурор Сотир Цацаров им го върнал за втора поредна година.

Още по-странна според БХК е била реакцията на заместник-главния прокурор Иван Гешев, който им върнал копие от романа „Под игото“ на Иван Вазов и сборник разкази на Йордан Йовков.

До Цацаров и Гешев били изпратени копия от доклада на БХК, както и две други публикации – нови издания за практиката по антидискриминационни дела и наръчник по антидискриминационно право.

За разлика от Цацаров, Гешев не върнал бройките, но изпратил ученическите издания, като отбелязал глава двадесет и втора от „Под игото“ – „Батареята на Зли дол“, в която борещите се за свободата българи се изправят срещу цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче.

„Във втората е отбелязал разказа за циганката Божура, който започва с описание на това как майката на Божура, Калуда, се възползва от състраданието на хората към дъщеря ѝ, за да печели от търговията си“, обясняват от правозащитната организация.

Председателят на БХК Красимир Кънев коментира, че са останали силно изненадани от реакцията и на Цацаров, и на Гешев.

„По-озадачаващо е посланието на заместник главния прокурор Иван Гешев. Предполагаме, че то е свързано с етническите малцинства в България, но какво е точно – остава неясно“, каза Кънев, а от организацията посочват, че никоя институция досега не е отказвала да приеме бройки от доклада, нито е отговаряла със символични жестове.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:52
Гост

­Г­о­р­е­щ­и­ ­м­­­о­­м­и­­­ч­­­е­­­т­­а­ ­в­и­­ ­­­о­­­ч­­а­­­к­­в­­­а­т ­­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?28142

Марк
Марк
12 август 2019 12:39
Гост

Надявам се “ Българския хелзинкски комитет“ да не е „останал сам някъде на тъмно, и да призовава инстинкта си за самосъхранение и да преценя дали да не съдейства на великата BG прокуратурата….“ Защото, както вървят нещата ‘съд и прокуратура“ заедно…….може и без адвокати….!!!!!!!
.

Марк
Марк
12 август 2019 12:12
Гост

….. „озадачени от реакцията на прокуратурата на „годишния им доклад за правата на човека“ “ ….. и какво се „озадачавате“…. наглост, в превод „еб…те си мамата“….направо съм шокиран от тея колоси на демокрацията….а между другото мисля че трябва детайлно да се анализират изказванията на Гешев за „разделението на властите“ в посока „опит за промяна на установеният държавен ред“ и престъпления срещу държавата и да бъдат информирани международните институции…изказвам лично мнение и не ангажирам никой с него !!!!

Убавец
Убавец
05 юли 2019 10:16
Гост

А от БХК да му върнат Конституцията, НК, международните актове за закрила на мигранти, по които България е страна…

Митака
Митака
04 юли 2019 12:20
Гост

До админа: защо моите отрицателни гласувания за мнения в полза на Гешев се отразяват в плюс? Това е абсолютна манипулация. Засрамете се.

Българионь
Българионь
03 юли 2019 21:09
Гост

Крайно време е грантовата интелигенция да спре да обижда народа си. Хайде да се разберем – България изповядва ли суверенитет, или само маркира? Фесовете все по-нагло се облизват за територията ни – ще им позволим ли? Някакви мургави субекти предимно от мъжки пол и с атлетично телосложение нарушават държавната граница и етническия мир – това не е ли престъпление по Наказателния кодекс? С перца ли да ги галим, с хляб и сол ли да ги срещаме, в едни други времена, когато още имахме армия, не се ли стреляше директно по диверсантите? Местановщината и набезите на мигрантите са двете страни на… Покажи целия коментар »

Българионь
Българионь
03 юли 2019 21:05
Гост

Лустрация трябва, НО за политически партии, проекти, сайтове, медии, хора, финансирани и зависими от чужди НПО, което е действие, по същество и криминално, защото е в разрез с конституцията на България, в която ясно се казва, че българските политически партии, лица, медии нямат право на финансиране от чужбина. И по същество финансирането на такива субекти от чужбина се нарича предателство. Психо профил на десния либерал: Той мрази шевици, калпаци, самодиви и нестинари. Иронизира Вазов, осмива църква и попове. Не всички обаче. Отиде ли в Париж, търчи да се снима пред “Нотр Дам”. И е първи страдалец, когато гори. Бори се… Покажи целия коментар »

Бай Иван
Бай Иван
03 юли 2019 17:16
Гост

уф,че сте прости всичките…Гешев иска да им каже на БХК – и да пишете,и да не пишете, човешките права в БГ са обречени като батереята от „Зли дол“

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
03 юли 2019 15:48
Гост

Това беше виц за Бил Гейтс, но става и за Гешев.
Да му пратят зареден пистолет с надпис „Press any key“.

16-ти април
16-ти април
03 юли 2019 15:00
Гост

А КОИ са тия от БХК, а?! Те каква институция са и с чии данъци се издържат?! И кой им дава право изобщо да пращат доклади?! След като не е в изпълнение на законово задължение, естествено, че подлежи на връщане до изпращача. Бъркате трибуната, уважаеми, ходете си в телевизиите, дето вече никой нормален не гледа, надприказвайте се на организираните за вас семинарчета и спрете да занимавате света със себе си. Ако имате най-малка доблест, моля ви, дайте пример и с осигурените ви средства ОТКРИЙТЕ БОЛНИЦИ, УЧИЛИЩА, ВАКСИНИРАЙТЕ ИМЕННО РОМЧЕТАТА, НА КОИТО ГРАДИТЕ ИМИДЖА СИ. Направете нещо наистина полезно. Вземете пример… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 15:38
Гост

Такива, каквито ги има във всички развити държави и каквито ги няма в Северна Корея. Може би по примера на Ердоган да ги обявим за терористи или по примера на Путин да ги обявим за чуждестранни агенти? Или може би да се стремим да сме правова държава.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 16:22
Гост

Добра идея! Най-накрая ще констатираме един факт.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 14:02
Гост

Възпоминания от Батак Иван Вазов (разказ от едно дете) От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак? Хе, там зад горите… много е далече, нямам татко, майка: ази съм сирак, и треперя малко, зима дойде вече. Ти Батак не си чул, а аз съм оттам: помня го клането и страшното време. Бяхме девет братя, а останах сам. Ако ти разкажа, страх ще те съземе. Като ги изклаха, чичо, аз видях… С топор ги сечеха, ей тъй… на дръвника; а пък ази плачех, па ме беше страх. Само бачо Пеню с голям глас извика… И издъхна бачо… А един хайдук баба ми… Покажи целия коментар »

Юрист
Юрист
03 юли 2019 14:08
Гост

Простете, колега, но това е сайт за право, а не за литература. И рецитирането дори на най-великите произведения в историята на литературата, когато става въпрос за закони и право – обикновено води до това да дойдат едни чичковци с бели манти и да отведат рецитиращия в едно специализирано заведение, където може да бъде едновременно и Кирил, и Методий.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 16:34
Гост

„Колега“ не трябва да се бърка историята с литература. А право без корени в историята и традицията на народа си е лишено от основа. Това, че се срщате за чичковци с бели престилки, когато се каже нещо различно от мнението ви, и което е трудно за опровергаване е показстелно. Иначе правилно сте разбрал, че поста е в подкрепа на направеното от прокурора и няма нищо общо с литературата.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 17:09
Гост

Вие явно не сте колега, а от разпространяващите опорни точки в подкрепа на Цацаров и сие в медиите на Делян Пеевски. С риск да Ви разочаровам, но това е сайт за образовани хора – юристи, които не се поддават на евтина пропаганда и когато се касае за някаква глупост в областта на правото я казват на глас.

Зам. главен шизофреник
Зам. главен шизофреник
03 юли 2019 13:53
Гост

Все едно главния прокурор на САЩ в отговор на доклад за нарушаване правата на афроамериканците да прати книга за негърско племе човекоядци, за да намекне на правозащитниците, че негрите не са стока.

Митака
Митака
04 юли 2019 12:17
Гост

Ех, тази Америка, тази Америка! Бленувана от съвременните Киряк Стефчовци. Ами защо не се преселите там, уважаеми/уважаема? Така всички ще са доволни.

Аналитик
Аналитик
03 юли 2019 13:45
Гост

Има нещо симпатично в действията на Гешев, но това е поредната му изцепка и се губи чарът. Това е опит да е по-елегантен и да изглежда интелектуален, но метафората му е доста сложна, дори и за него самия.

Фройд
Фройд
03 юли 2019 13:48
Гост

Гешев съвсем се е омотал, особено с „Батареята на злото“. Той като черешово топче ли се възприема? Сам срещу всички, неразбран и т.н., човекът има нужда от помощ. Иначе БХК заслужават подобни послания.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 13:42
Гост

Пълен олигофрен! Представяте ли си същото да направи някой висш държавен чиновник в някоя „бяла“ държава като САЩ, Англия, Германия и т.н.? Вероятно не можете, защото първо няма да го направи, а ако случайно го направи на секундата ще си подаде оставката и то сам, а не ББ да го кани да излезе в отпуск докато тече проверката…

Митака
Митака
04 юли 2019 12:19
Гост

Няма нужда от лицемерие, либерални стратезе. За това ви плащат, знам, но на нас останалите- не. Така че си пиши докладите по проектите, отчетите и т.н., но не замърсявай ефира.

Критик
Критик
03 юли 2019 13:17
Гост

Има вкус човекът. Прекрасни български произведения.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 13:43
Гост

Сами по себе си са прекрасни произведения, но целта и най-вече начинът, по който се използват, граничи с шизофрения.

Професор Мермерски
Професор Мермерски
03 юли 2019 13:16
Гост

Ммда, жегата не на всеки се отразява добре. Пийте повече вода!

Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 13:13
Гост

Нещо не мога да разбера тънкия намек на Иван Гешев. Странни иширети. Остава да се появи и Иван Боримечката.