Главният прокурор Иван Гешев поиска държавата да мине в режим „почти на военно положение“, а Банско да бъде поставен под карантина. Мнението си той изрази на заседанието на правната комисия на парламента, която днес обсъди и прие на първо четене проекта на закон за мерките по време на извънредното положение (повече за проектозакона виж тук), което засега е обявено до 13 април.

И управляващите, и опозицията, и експертите, които участваха в заседанието, казаха, че той трябва да бъде преработен и допълнен и това ще стане между първо и второ четене. Именно това беше мотивът на БСП да не го подкрепят и така проектът мина през комисията с 15 гласа „за“ и 7 „въздържал се“.

Главният прокурор: Трябва да се готвим за най-лошото

Законът за извънредното положение вчера е бил актуален, днес не е, а утре ще бъде безсмислен – трябва да се мине в режим на почти военно положение. Трябва да се готвим за най-лошото и ако не се случи, толкова по-добре. Времето ни изтича като пясъчен часовник, надявам се да не е изтекло“, каза Гешев.

Главният прокурор добави, че България е в извънредна ситуация и отговорността е в Народното събрание и изпълнителната власт, които трябва да вземат адекватни и навременни мерки.

Става въпрос тук, сега, веднага, а не утре, когато ще е късно. Това, което аз смятам и като представител на прокуратурата, че трябва да се вземат много по-радикални мерки за предотвратяване на такива сценарии, които вече се развиват в цяла Европа. Щети ще има. Само че залогът не е икономиката. Тук три дни продължавам да слушам: икономиката, икономиката, икономиката. Какво е икономиката без хората, без родителите ни. За кого е тази икономика, ако не за хората. Икономика се възстановява, държава се възстановява. Ние сме възстановявали държава след войни, но не и живота на хората. Това, което прокуратурата призовава, е да се предприемат радикални решения, колкото и крайни да изглеждат в момента. В момента, в който се обяви извънредно положение, може би бяхме едни от първите в Европа„, заяви още Гешев. И отново повтори, че трябва да се мине към режим на почти военно положение.

Главният прокурор каза още, че Банско трябва да бъде поставен под карантина. „Това са мерки, които прокуратурата не може да предприеме, но можем да кажем, че са необходими“, каза Гешев.

Той призова и да се преустановят всякакви екскурзии в чужбина, международни превози на хора и пътуването на големи групи.

Не може с лека ръка да спрем всички срокове

Адвокат Валя Гигова обърна внимание на депутатите, че трябва да се преработят предложенията им за това, че до прекратяването на извънредното положение „всички процесуални срокове по висящите съдебни, арбитражни, административни и изпълнителни производства спират да текат, освен тези по наказателните производства“.

Тя изтъкна серия от проблеми в тях и заяви: „Не може с лека ръка да спрем всички срокове“. Посочи, че това е опасно и даде пример с тези по ГПК за обезпечаване на исковете. „Предложили сте спиране на сроковете по всички административни производства, но те имат и досъдебна фаза и така записаното в закона означава да кажем на хората, че държавата няма да работи“, каза тя. А по отношение на изпълнителните дела заяви, че текстът е твърде неясен и от него не се разбира дали се замразяват и сроковете по Търговския закон, по Закона за особените залози и по АПК. За наказателните дела, извънредният закон не предвижда да бъдат спирани срокове, но адвокат Гигова напомни, че в момента съдилищата на практика са затворени и всъщност нито един обвиняем, подсъдим или защитник няма достъп до делото и няма как да напише жалба.

Принципът трябва да е, че се спират не само процесуалните срокове, а и тези, чието пропускане води до загуба на права, посочи Валя Гигова.

Спорът за нотариусите и твърдата позиция на ДПС

Тя критикува и идеята по време на извънредното положение да се извършват само „спешни нотариални заверки“, като изтъкна, че това означава изключване на възможността за каквито и да е нотариални сделки, а понякога от тях зависят животът и здравето на хората. „Може да продаваш имот, за да си осигуриш лечение“, каза адвокат Гигова.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че Народното събрание трябва да е отворено за дебат, но посочи, че всъщност предложението за нотариусите е съгласувано с камарата им. „Като е проблем, че няма да се изповядват сделки, да посочим, че ще се провеждат само спешни нотариални производства“, каза той.

Хамид Хамид от ДПС се възпротиви и заяви, че партията ще внесе още по-ограничаващи разпоредби. „По време на извънредното положение трябва въобще да бъдат изключени сделки с прехвърляне на вещни права, на МПС и да не се съставят констативни нотариални актове“, заяви той. И мотивира това с опасността от кризата да се възползват измамници. „Какви спешни и неотложни заверки може да има? Да събираме по 10 души в една стая за сделка – вуйчото ще е от Банско, лелята ще е от Плевен, други хора ще пътуват от Варна? Къде ни е отговорността пред обществото?“, попита той.

Хамид заяви, че ДПС ще предложи по-строги мерки срещу разпространението на заразата. „Някои ще са доста по-фрапиращи, защото нищо няма да постигнем с мерките, които са в законопроекта“, каза той.

Докато хората пляскат на лекарите, ние ги плашим с наказания

На твърда позиция, че законопроектът трябва да претърпи сериозна редакция и допълнения, застанаха от БСП. А от ГЕРБ заявиха, че ще приемат всяко разумно предложение.

Крум Зарков от левицата се противопостави на приемането на предложените промени в Наказателния кодекс. С една от тях се иска увеличаване на наказанието за медици, които не окажат помощ на болен по време на епидемия.

„Това предложение има и символен елемент. Сега всички сме вперили очи в лекарите, хората им ръкопляскат всяка вечер, а ние ги заплашваме с наказания, защото има недоволство и призиви за осигуряване на материали“, каза той. И настоя въобще сега да не се пипа НК.

Подкрепи го и дългогодишният наказателен адвокат и депутат от „Атака“ Явор Нотев, който определи предложенията като необмислени.

Големите липси и противоречията в Кодекса на труда

Не само опозицията, но и министър Кирилов изтъкна, че в законопроекта липсват основни обещания на властта към гражданите.

В него не е регламентирано, че държавата за три месеца ще поеме 60% от заплатата на заплашените от уволнение заради извънредното положение работници. Няма ги и промените за данъчната кампания в Закона за корпоративното подоходно облагане, както и тази, с която трябва да се удължи срокът за подаване на т. нар. декларации за липса на дейност по чл. 39 от Закона за счетоводството.

Депутатите от правната комисия бяха уверени, че по тях работи изпълнителната власт и ще бъдат допълнени между първо и второ четене.

От БСП поставиха и въпроса с изключително неясните и дори противоречащи си предложения за промени в Кодекса на труда. Надя Клисурска от БСП изтъкна, че те са сред основните причини левицата да не гласува за този законопроект.

Тя посочи, че едновременно се регламентира, че при преустановяване на работа заради извънредно положение на служителя се дължи брутното му възнаграждение (новия чл. 267а) и че има право на 50% от него (новия чл. 218а).

 

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:35
Гост

­Г­­о­­р­е­щ­­и­­­ ­­­м­­­о­­­м­и­ч­­е­т­­­а­ ­в­­и­­ ­­­о­ч­­­а­­­к­­в­а­­­т ­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?38987

юрист
юрист
18 март 2020 10:42
Гост

Значи според Крум Зарков лекарите (които можем да си представим за какви подкупи изнудват в условия на криЗа) трябва да бъдат оставени безнаказано да пренебрегват болни които не могат или не искат да платят подкуп или пък са с прекъснато здравно осигуряване. Което е гавра не само с живота на съответния човек, но и заплаха към всички останали в съответния град епидемията да се разраства. За такива „лекари“ ако има случай не само затвор, но да ги съдят за тероризъм!

.....
.....
18 март 2020 9:18
Гост

Гешев , Гешев , полицията ще ви липсва винаги . Нито отношение , нито компетентност има в представянето ви пред публика . Добре , че вече го няма каскетът . Толкова неуместен беше , ако въобще бяхте разбрал на каква позиция вече ви бяха назначили по повод рождения ви ден . А с даването на акъл сам бламирахте авторитета и смисъла от кризисния щаб , когото побързахте да изпреварите със съвет за карантина на Банско .

Димитров
Димитров
17 март 2020 21:35
Гост

Сети се нашият за адекватни и навременни мерки. А до сега къде спа?

Гого
Гого
17 март 2020 21:36
Гост

По села и паланки да се занимава с кокошкарски истории и да лъска имидж.

Фики
Фики
17 март 2020 21:17
Гост

Гешев много закъсня. Ние отдавна сме във военно положение. Особено пенсионерите.

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 16:41
Гост

Геш, и да въведат военно положение, ти нема да си най-отгоре! Глей си Гештапото!

Дичо
Дичо
17 март 2020 21:02
Гост

Той на едно място не може да стои. А и нали ни е слънце и трябва да огрее навсякъде.

987
987
17 март 2020 16:04
Гост

Този на снимката явно не познава законите. Военно положение може да се обяви само в хипотеза на война и нападение. И нещо много важно – тогава властта отива при президента като главнокомандващ, а в самото командване влиза и правителството, което се подчинява на президента. Този от снимката едва ли иска това да се случи. А

Дидо
Дидо
17 март 2020 21:13
Гост

Със сигурност не познава законите. А и в последно време се държи така, все едно не знае къде се намира.

Любенова
Любенова
17 март 2020 15:58
Гост

Лошо ни се пише. Лошо. Утере ще пискат, че нямало дефибрилатори, държавата продала 10 стари дето не работят и тва ше е таковало майката на хората. А няма да се сетят, че те с безотговорността си подклаждат този колапс

Думерски
Думерски
17 март 2020 15:51
Гост

Браво Гешев. Браво. Защото населението е просто и няма да се спре да се мотае по улиците!

Чавдар
Чавдар
17 март 2020 21:38
Гост

Той пък нали е много сложен.

Колишерев
Колишерев
17 март 2020 15:50
Гост

Добри мерки предлага. НЕка се случат, защото нямаме достатъчно медици и може да пламнем, като стой та гледай

Мистър Манолов
Мистър Манолов
17 март 2020 15:50
Гост

Ами вижте какво приятели и приятелки. Положението е такова, че Европейски съюз реално няма. Координирани действия в тези условия няма. Брюксел го няма. Дали е защото не е подготвен за такива ситуации, което е обяснимо до някъде, но от друга страна още през 90те трябвае да се вземат мерки и да се питат учените за симулации на глобална пандемия, която засяга Европа. В същото време може и да имат подготовка, но да са решили да не правят нищо, защото така им е наредено от тези, които реално движат света след Втората световна война. В същото време виждаме струпване на войски… Покажи целия коментар »

Севин4
Севин4
17 март 2020 15:46
Гост

Държавите с радикални мерки ще се справят с кризата. Другите ще страдат много повече от тях. Европа е мекушава и не се занимава реално с проблема. Ние трябва да сме самостоятелни.

Панчо Панчев
Панчо Панчев
17 март 2020 15:45
Гост

Правилно казва. Българина нищо друго освен жандармерия и военни по улиците няма да го спре! Продължават да се имат за много печени тия и ония.

Елвира Н
Елвира Н
17 март 2020 15:43
Гост

Старци и младежи се разхождат на групи от по 5-10 човека. И това е сега. В разгара на кризата. А правете сметка какво ще стане след като се каже, че вируса е намалил обхвата си. Пак ще почнат да беснеят насам натам

Филип М
Филип М
17 март 2020 15:42
Гост

Този е прост милиционер. Обаче като гледам как се мотаят старците по улиците и не ми идва на ум как ще се справим без да се въведе военно положение.

Зара
Зара
17 март 2020 21:25
Гост

Да бе, не се спряха тези хора. Не осъзнават ли какво се случва.

Павлета Е
Павлета Е
17 март 2020 15:41
Гост

Сега трябва да сме обединени и няма как мислите ни да не са тревожни. Трябва да спрем тази отврат, защото имам чувството, че ни се гласи нещо по-голямо. Трупат войници на руската граници. не знам какво става. Няма и да ни кажат. Но 2020 е доста напрегната година, а са минали едва 2 месеца и половина.

Унчев
Унчев
17 март 2020 15:40
Гост

И е прав. Много е важно да се случи това, защото иначе закъсваме и няма да се оправим

контрол
контрол
17 март 2020 15:27
Гост

Съгласен. Като начало да поставят Гешев в изолатора като лоша комбирация от паника, некомпетентност, продажност и лакомия за власт. Личният пример е важен!

Зафир
Зафир
17 март 2020 21:40
Гост

Освен това лошият пример е най-показателен.