Специализираната прокуратура е запорирала или иззела близо 100 млн. лева по делата, които води от началото на годината. Такава равносметка направи днес зам.-главният прокурор Иван Гешев, докато от държавното обвинение даваха информация за разбита престъпна група за данъчни престъпления, от която до момента са иззети 770 000 лева.

„Това не е особена новина на фона на други такива попадения на Специализираната прокуратура. Особено в България най-сериозното наказание е да ти изземат това, което си откраднал или – както е казал народът – да те ударят по джоба“, каза Гешев и само спомена за иззетите 10 млн. лева и скъп автопарк от семейството на бизнесмена Ветко Арабаджиев, както и запора на 14 млн. евро покрай разследването на фирмата „Джи Пи Груп“. Според Гешев общата сума на запорирани и иззети пари през годината е над 50-60 милиона лева, а със запора на „Джи Пи Груп“ може да стигне и до 100 млн. лева.

В изчисленията Гешев спомена и сумите, които обвиняеми плащат, за да бъдат освободени под „парична гаранция“, въпреки че прокуратурата най-често иска те да са задържани под стража.

„Само паричните гаранции по дела тази година са над 2,5 млн. лева. Тоест, мерките „парична гаранция“ са най-високите в страната в Специализираната прокуратура, защото ги съобразяваме с реалното имущество, с което разполагат обвиняемите. За нас мярката „парична гаранция“ е много сериозна, защото гарантира, че при едно отклоняване тези пари ще влязат в държавата“, допълни зам.-главният прокурор.

Прокурор Кирил Пейчинов от спецпрокуратура даде подробности за разбитата с участието на ГДБОП група за данъчни престъпления. Обвиняеми са четирима души, които набирали социално слаби и регистрирали на тяхно име фирми, които след това участвали и печелели обществени поръчки в различни общини за строителство и саниране. Фирмите изпълнявали поръчките и получавали парите, но след това не ги осчетоводявали и не плащали данъци върху тях.

„Само едно дружество, контролирано от групата, не е внесло ДДС в бюджета за над 380 000 лева“, каза прокурор Пейчинов. Пари били иззети и от банкова касета, като от прокуратурата подчертаха, че дори тя била на името на подставено лице.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 декември 2018 13:56
Гост

Разбиването на групата за данъчни престъпления си беше голям удар.

Минувач
Минувач
20 декември 2018 13:30
Гост

За българина наистина работи „удрянето по джоба“. Въпросът е какви превантивни мерки могат да се вземат, за да не се налага това.

5-ко
5-ко
20 декември 2018 13:30
Гост

Особено за такива „псевдо бизнесмени“, които са си чисти крадци.