Главният прокурор Иван Гешев се среща днес с турския си колега Бекир Шахин и председателя на Върховния съд Мехмет Акарджа в рамките на официалното си посещение в Турция.

По време на разговора си с главния прокурор на Турция, Гешев и Бекир Шахин са наблегнали на необходимостта от задълбочаване на партньорството за противодействие на нелегалната миграция и тероризма. Двамата са акцентирали върху засилване на действията по пресичане на каналите за трафик на мигранти и наказателното преследване на организаторите на тези престъпления. Обсъдени са били и начините за оптимизиране на съвместната работа между институциите.

Сътрудничеството между българската и турската прокуратури е постигнало добри резултати в отстояване на върховенството на правото“, е казал Гешев пред турския си колега.

На срещата с председателя на Върховния съд на Турция, Иван Гешев и Мехмет Акарджа са потвърдили ангажимента на двете държави за гарантиране на справедливостта и защитата на правата на гражданите и за защитата на границите на евроатлантическата зона.

Всеки проблем може да бъде решен и всяка цел постигната, стига да има диалог и споделени ценности“, е казал председателят на Върховния съд Мехмет Акарджа.

Иван Гешев е приветствал и кандидатите за съдии и прокурори, обучаващи се във Върховния съд. Главният прокурор ги е поздравил и е подчертал важността на избраната от тях професия.

В разговорите участва и Цветомир Йосифов, началник отдел “Международен” във Върховна касационна прокуратура.

Предстоят срещи на Иван Гешев с министрите на правосъдието Бекир Боздаг и на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.