Бизнесменът Иван Ангелов и фирмата му „Градус“ завеждат дела за над 15 млн. лева срещу зърнопроизводителя Светослав Илчовски, съобщиха от фирмата.

Исковете са за вреди по Закона за задълженията и договорите и за обиди и клевети, отправени от Илчовски по време на изслушването му в предишния парламент в комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ, както и от изказванията му след това.

Пред депутатите тогава зърнопроизводителят каза, че Иван Ангелов е искал от него да реализира фиктивен оборот за дружеството му. По думите му Ангелов се представял като скрит началник на Министерството на земеделието и Агенцията по храните. Илчовски каза още, че от 2014 г. го карали да продава зърно на фирмите на Ангелов на занижени цени, за да няма проблеми, като натискът се засилвал и това продължило до средата на 2020 г. Според него целта била с фалшиви обороти да се завишат приходите на фирмата на Ангелов, да се вдигнат цените на акциите ѝ на борсата и така „да се вземат 100 млн. лв. от пенсионните фондове“. Илчовски беше разпитан и в прокуратурата, след което каза: „Иван Ангелов е най-големият крадец и аз ви го показах, бе, глупаци!“

След това от „Градус“ обявиха загуби за 24 млн. лева от срив на акции заради изказванията на зърнопроизводителя. От компанията днес съобщиха, че са сезирали и Комисията за финансов надзор за пазарна злоупотреба, за която може да бъде наложена санкция до 5 млн. лева.

Искът за непозволено увреждане, който „Градус“ подготвя срещу Илчовски, е за 10 000 лева.

Отделно Иван Ангелов ще води още 5 дела. Той вече е завел иск за нанесени му неимуществени вреди от Илчовски, които е оценил на 300 000 лева. Второто дело, което завежда, е за обиди и клевети, изречени по негов адрес от бизнесмена.

Най-голям е искът му срещу Илчовски за имуществени вреди от непозволено увреждане, който е за 5 млн. лева.

„Искът е за обезщетение за имуществени вреди, свързани с безпрецедентното обезценяване на акциите на „Градус“, чийто размер може надхвърли 5 милиона лева. Размерът на вредите може да се увеличи многократно, ако подобни искове бъдат заведени и от други акционери в „Градус“ АД“, посочват от компанията.

Ангелов е завел искове за 150 000 лева и срещу бизнесмена Павел Стоименов, който е собственик на „Агро Бел 2001“ и също беше изслушан в парламента. Тогава той каза, че Ангелов контролира целия регион около Стара Загора и е начело на земеделски картел, известен като Г-8, който определя цените и размера на рентите. Стоименов обясни също, че бил принуждаван да плаща малки ренти на собствениците на земи, като не се съгласил, запалили къщи на негови близки и го предупредили. „Викаха ме на килимчето, казаха ми, че ще намажа оловото. Техните методи са отрова и олово“, каза Стоименов.

„Вярваме, че правовата държава осигурява необходимата защита на българския бизнес и институциите ще установят кой стои зад опита за дискредитиране на компанията. Изразяваме убеждението си, че българската съдебна система ще въздаде справедливост при този опит за очерняне на името на сектороопределяща компания, която през последните 30 години осигурява работа и развитие на хиляди български граждани. Подчертаваме, че при всеки нов опит за накърняване на имиджа на „Градус“ АД, ще защитим интересите на своите акционери, клиенти и доставчици с помощта на българския съд“, заявяват днес от „Градус“ в съобщение до медиите.

 

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Rositsa Nikolova
Rositsa Nikolova
17 юни 2021 23:01
Гост

За пореден път се убеждавам какви смешници пишат тук.
Илчовски направо си е ниво в сравнение с бълнуванията ви за дължима държавна такса, възможности за плащане, Ченалова римейк и дрън та пляс. Представителна извадка сте на анонимните комплексари, които мечтаят за някое подобно дело, но с халтурата, с която се занимавате, ви остава мнооого свободно време да се изхождате тук. Предполагам процент спечелени – загубени дела, 10 на 90. Иначе, „специалисти“ по всички отрасли на правото. Ето това е българина. Мишок, пишещ тъпотии по форуми и бълващ завист, простотия и неадекватност.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
18 юни 2021 12:07
Гост

Лелче, написа толкова обидни думи, клишета и завист, колкото форума поема за цял месец, но иначе критикуваш другите, които го правят.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2021 6:06
Гост

Помирисвали ли сте съдебна зала, анонимни сме – лично аз – защото си пазя гърба, за да не настина един вид, а и – така – какви мишоци, какви 5 лева.

Стиснали папката и – големите юристи. Това ми е неприятно още от факултета, не седят на лекции, не четат – а го дават големите адвокати.

Оф, къде се бутам и аз.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 19:17
Гост

Ще платят ли таксата – тя е предварителна. Неспечеляемо дело, да го мислят, явно са се попитали при адвокати. Това е невероятно като наглост – при положение, че и от Европа достигат разни сигнали. Какъв „Градус“, то – се касае за пълни злоупотреби.

Аз бих го направил по-отвлечено като изказване, независимо от ситуацията.

Който е против ГЕРБ е комунист!
Който е против ГЕРБ е комунист!
17 юни 2021 16:40
Гост

Пропусна император Тиквуций с джипката, докато беше още на власт, да промени подсъдността и делата за клевета да се гледат от Съда за специализирани поръчки на хунтата, който да може да задържа под стража дори по граждански дела! То беше ясно, че жалбите срещу хунтата, адресирани до Каскета на Тиквата, имат по-малка стойност от оплакване до арменския поп, но кой да предвиди, че такива долни комунисти като Майчето и МФ на САЩ ще заобиколят родната прикриватура с разни комисии за разследване, санкции по „Магнитски“ и прочие пълни клевети срещу най-демократичното правителство в цялата галактика!

Коко Роко
Коко Роко
17 юни 2021 15:31
Гост

Дали са платили 450 000 лв. съдебна такса или са намерили Румяна Ченалова 2, която е решила, че може да не се плаща?

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 19:48
Гост

И да не е Ченалова, друг/а ще оправи нещата, нали каскетизирания съд реши, че е маловажен случай да не се плаща държавната такса, а да се фабрикуват доказателства, че е платена. Колко са те 4% от 15 милиона, нищо работа, маловажна ще е 🙂

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 15:16
Гост

А поискаха ли запориране на сметките, за да обезпечат тези 20 млн., нали това е новата мода

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 19:49
Гост

Те и да поискат, дали ще им допуснат обезпечението, без да смажат джоба на някой 🙂

999
999
17 юни 2021 15:03
Гост

Бай Иванеее, вятърът се сменя, ако не успееш да вземеш завоя, може да ти заведат дела 15-тина годиники затвор.

Клиент
Клиент
17 юни 2021 14:57
Гост

Каква сектороопределяща компания, какви пет лева! Продава пълни боклуци.

Кики
Кики
17 юни 2021 14:56
Гост

Нищо чудно Ангелов да контролира целия регион около Стара Загора.

Филип
Филип
17 юни 2021 14:56
Гост

Всеки е невинен до доказване нан противното.

дам
дам
17 юни 2021 15:17
Гост

Едното няма общо с другото. Ангелов контрила Стара Загора и не случайно онзи смешен бивш депутат от ГЕРБ Маноил Манев скачаше като попарен, когато Илчовски нападна неговия благодетел Иван Ангелов

Геро
Геро
17 юни 2021 14:54
Гост

Tези от „Градус“определено вдигнаха градуса на напрежението.

Anonimen
Anonimen
17 юни 2021 14:53
Гост

Да се скрият с техните мижави пилета, пълни с вода. Ледът им го плащаме за месо. Никога повече няма да купа от „Градус“.

Vasil
Vasil
17 юни 2021 14:52
Гост

Ще завеждат дела за над 15 млн. лева! Малко ли са крали и изнудвали човека да им продава зърното на безценица.

до Vasil
до Vasil
17 юни 2021 15:14
Гост

Toй пък човекът е чист като сълза, нали…