За първи път над 6000 столични адвокати ще избират ново ръководство на колегията с бюлетина с кандидати, подредени по азбучен ред, а не по реда на подаване на заявленията, съобщи членът на софийския съвет Александър Машев.

Когато имената в бюлетината се формираха „по реда на подаване на заявленията“, на практика в нея се подреждаха своеобразни листи. Срещу това от години има брожения в гилдията, тъй като улеснява гласуването „по списък“ на принципа от „номер до номер“. Наскоро проблемът беше поставен отново от  Обединението на свободните адвокати.

Сега между ръководството на Софийската колегия, Избирателната комисия, Обединението на свободните адвокати и на Фейсбук общността на българските адвокати е постигнат консенсус и е прието бюлетината за предстоящия вот на 25 и 26 януари 2020 г. за избор на нов Софийски адвокатски съвет, Контролен съвет и Дисциплинарен съд да е подредена по азбучен ред. Какво представлява тя може да видите накрая на публикувания на сайта на колегията протокол  тук.

„Целта е да имаме информиран и мажоритарен избор, а не механично попълване на бюлетината. Идеята е да няма противопоставяне между кандидатите и техните екипи. В адвокатурата не може и не трябва да има противници, а отговорни хора с обща задача да подобрят работата на колегията, обясни адвокат Машев.

На въпрос на „Лекс“ няма ли това да доведе до сформиране на „шарен“ съвет, който да събере хора от различните екипи, Машев, който е сред шестимата кандидати за председател на колегията (кои са останалите виж тук и тук) отговори: „Не трябва да буди тревога, ако евентуално при този мажоритарен избор се избере съвет, в който участват представители на различни екипи, защото считам всички кандидати за достойни колеги, чиято обща цел е да работят за адвокатурата“.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
нощен страж
нощен страж
18 януари 2020 1:22
Гост

Негативизма не помага за нищо. Добре е че Машев е човек който е готов на диалог. Единственият кандидат който декларира конкретни идеи и съгласие за диалог без празни приказки.

адвокат
адвокат
18 януари 2020 10:18
Гост

Е, той и Данов имаше идеи и внушаваше готовност за диалог, но дейността на Съвета като цяло е незадоволителна. Бих гласувал доверие единствено на колеги, който желаят радикална промяна на утвърденото от десетилетия статукво.

lawyer
lawyer
17 януари 2020 22:50
Гост

Неизвестни са ми имената.

стършел
стършел
17 януари 2020 22:07
Гост

Лобизъм, както навсякъде из онова, което е останало от държавата. И освирепелите от омерзение и глад граждани един-друг се джавкат и ръфат като кучет, но чрез своята пасивност нехаят за бъдещето си, за архаичния начин по който ги управляват.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 16:36
Гост

За мен няма особено значение как ще са подредени имената в бюлетините. А и така или иначе в ръководството се въртят едни и същи хора.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 16:08
Гост

Всичко ще се решава на балотаж. Не си губете времето!

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 16:06
Гост

Да, тази подредба би улеснила много гласуването и избора естествено.

голяма грешка
голяма грешка
17 януари 2020 16:06
Гост

Хем звучи добре, но всъщност в листите има смисъл. Това е обединение на хора с еднакви идеи, ценности. Е, при някой са сбирщина, но не при всички е така. Сега какво ще проверява човек по азбучен ред къде се падат единомишлениците, които иска да подкрепи, ли? Че то и два дни няма да стигнат за гласуване.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 16:08
Гост

Съгласен!

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 16:02
Гост

А паравани за гласуването ще има ли?

пълен фарс
пълен фарс
17 януари 2020 16:04
Гост

Какви паравани, бе, братко. Не си ли се отказал ходиш по тези събрания. От години са пълен фарс

стар адвокат
стар адвокат
18 януари 2020 18:04
Гост

Фарсът е от такива като теб, които обобщават или мърморят, но пасуват. Разчитате на неписания девиз на българина-„Всеки се оправя поединично“, а не на писания-„Съединението прави силата“. Народ, който живее в такова шизофренично раздвоение няма бъдеще !

Календар
Календар
20 януари 2020 2:17
Гост

Тези от ОСА бая ги натискат нещата.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 16:23
Гост

Хубаво би било да сложат.

браво
браво
17 януари 2020 15:58
Гост

Ако не бяха ФОБА и ОСА нищо нямаше да стане. Поздравления за колегите! Само така!

въпросче
въпросче
17 януари 2020 16:01
Гост

Този съвет трябва да бъде изметен, а сега понеже всички масово са се наредили в една листа да не би да искат да избегнат това?

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 16:08
Гост

Така е. Обаче я да им го кажеш. От 100 кладенеца вода ще извадят само и само да докажат колко са необходими.