Трима души обявиха, че ще се включат в битката за ново ръководство на Столичната адвокатска колегия – двама са членове на настоящия ѝ съвет Александър Машев и Стефан Марчев, а третият – Пламен Джуров, преди години е бил член на дисциплинарния съд.

Изборите ще са на 25 и 26 януари 2020 г., когато в Софийския университет ще се съберат тези от над 6000 адвокати в столицата, които искат да имат думата кой да ръководи колегията през следващите три години. Официално срокът за издигане на кандидатури ще изтече след коледните празници, така че е възможно да се появяват и други номинации.

Тримата адвокати изложиха накратко вижданията, идеите и мотивацията си пред „Лекс“.

Първи кандидатурата си за председател на Софийския адвокатски съвет е внесъл Александър Машев. Той е адвокат от 1992 г. и влезе във софийския съвет като част от екипа на председателя Ивайло Данов.

Адвокат Машев засега не обявява кои ще са хората, с които ще излъчат кандидатури не само за председател на САК, но и за членове на съвета, на дисциплинарния съд и на контролния съвет. „Искаме да изградим баланс между действащи членове на съвета и нови млади хора със свежи идеи, между мъже и жени, между пеналисти и цивилисти, между самоосигуряващи се и адвокати от дружества“, разяснява той принципа, на който е събирал екип. Като сочи и че е постигнал съгласие с опонентите си от предишните избори за ръководство на САК. „Опитваме се да обединим колегите и съм поканил Пламен Ангелов от „Адвокати за промяна“ да се кандидатира за председател на Дисциплинарния съд, както и други изявени колеги от тази организация“, обясни той. И допълни, че е отворен за разговор с всички организации, които имат желание да подпомагат адвокатурата. По думите му той се ползва с подкрепата на повечето от членовете на действащия съвет.

Що се отнася до платформата си, Машев казва, че в основата ѝ стоят защитата и отстояването на интересите на адвокатите – пред държавните органи и пред съдебната власт.

Снощи и друг член на Софийския адвокатски съвет – Стефан Марчев, официално обяви, че ще се кандидатура за негов председател. Той е адвокат от 2001 г., а от 2017 г., когато стана член на съвета, е изготвил становища и предложения по важни за адвокатите въпроси като вътрешните правила за мерките за защита на личните данни на САК и искане от името на колегията Комисията за защита на личните данни за ограничаването на търсенето в сайта на Софийския градски съд.

Марчев и съмишлениците му си поставят за цел софийската адвокатура да стане модерна, компетентна, етична и организирана. Като заявяват, че ще го постигнат, опирайки се на седем принципа – независима адвокатура, защитаваща основните човешки права и върховенството на правото, професионализъм, почтеност, участие на адвокати от всички поколения, единство, приемственост, ангажираност и отчетност.

Той огласи и екипа си, в който влизат много изявени адвокати от София (можете да се запознаете с него на специалния сайт). Пред „Лекс“ адвокат Марчев заяви: „Като член на сегашния адвокатски съвет, заедно с част от членовете на съвета, успяхме да видим проблемите отвътре, да разберем какви са причините нещата в адвокатурата да не се променят с години. Опитът ни даде възможност да набележим ясни цели, за постигането на които имаме конкретни предложения, обявени от седмици на сайта ни. Много колеги с професионална реализация, които досега не са били ангажирани в работата на адвокатурата, изразиха желание да помогнат и да се включат в осъществяването им. И така по естествен път беше сформиран екип от различни адвокати, но всичките обединени от ценностите и принципите на професията, които прилагаме ежедневно в работата си като адвокати“.

Кандидатурата си за председател вече е внесъл Пламен Джуров. Той е адвокат от 1993 г. с прекъсване от 5 години, когато е работил в държавната администрация. Беше кандидат за председател на САК през 2010 г., бил е и член на дисциплинарния съд на колегията.

Джуров казва, че няма екип, защото ако бъде избран за председател или член на съвета ще може да работи с всеки от колегите си там, тъй като идеите му са за общото благо на адвокатурата.

„Основната ми мотивация са издигането на авторитета и реномето на софийската адвокатура“, обясни той пред „Лекс“. Един от основните проблеми, за които ще работи, ако бъде избран, е свързан с достъпа до съдебните сгради и дела. По думите на Джуров е недопустимо адвокатите да минават по няколко пъти на ден проверка със скенер, да им се иска пълномощно за достъп до делата. „Най-тежко е положението в Наказателното отделение на Софийския районен съд, там обвинителни актове се снимат с телефони, а служебните адвокати не получават копие от обвинителния акт. Както съдията и прокурорът имат преписка, така трябва да бъде изготвена преписка и за защитата. Не може да пускаме молба за всяко копие, за всяка резолюция“, казва Джуров. И посочва, че положението е сходно и в Гражданското отделение на СРС. Друг проблем, който поставя е липсата на адвокатска стая в арестите в София. „А такава е необходима, за да бъде спазена конфиденциалността и адвокатската тайна“, обяснява той.

Джуров сочи за свой приоритет и включването на столичната адвокатура в работата по законопроекти. „Само ние и Светият Синод не се променяме и още се пише на кочан. В САК трябва да влязат новите технологии“, заяви той.

44
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
обективен
обективен
20 декември 2019 11:59
Гост

Като чета всичко това, за хиляден път осъзнавам колко деградирало е българско племе, което иначе се мисли за народ. Шибано от византийци, турци и араби племе, което напълно заслужава съдбата си на изчезване от географските карти. Явно Господ си знае работата.

Потресен младеж
Потресен младеж
20 декември 2019 14:27
Гост

Ами, така си е по българска традиция менкат си длъжностите…, явно има кяр голям

Стоян
Стоян
20 декември 2019 10:55
Гост

От тези 6000 адвокати е пълно с търговци, които не са виждали съд и не могат да се изразяват юридически грамотно. Никой не зачита адвокатите именно поради тяхната многобройност и липса на качество на много от адвокатите. Трябва промяна на модела и отгам в изборите ще участват всички адвокати. До сега гласуват едни и същи хора, а редовите адвокати дори не се интересуват кой стои начело на САК , защото не виждат качествена промяна

Гражданин
Гражданин
20 декември 2019 14:31
Гост

Ами липсата на грамотност е не само сред редовите адвокати, тя започва от по-високо. А най-интересното е, че избори се провеждат в два дни, а какво става с бюлетините в урните до следващия ден-не се знае…, никъде няма разделност на изборен процес. СРАМ ЗА АДВОКАТИТЕ, а гражданите очакваме те да са стълб на законност! БОЖЕЕЕ!!!

Колега
Колега
27 декември 2019 23:14
Гост

Тази фраза Божее ми изглежда на една подпийнала адвокатка, която сама си коментира анонимно. Познавам добре речника и НЕКА СПРЕ ДА СЕ ИЗЛАГА.

Анонимен
Анонимен
20 декември 2019 10:29
Гост

Те там в столичната адвокатура бият ли се?

Удивен
Удивен
20 декември 2019 14:33
Гост

Май скоро така ще стане, като боят на адвокатите в Турция…, то бива, бива едни и същи муцуни, ама вече сме на дъното

Гражданин без надежда
Гражданин без надежда
20 декември 2019 0:48
Гост

Жените ще спасят света-нас гражданите, а и Вас адвокатите(защото те могат да управляват административно), дано само всички ние го доживеем жена Президент, жена Министър Председател и жена Председател на Вашата най-многочислена адвокатура…, дай Боже…, преди Коледа да стават чудеса

Адвокат
Адвокат
20 декември 2019 0:18
Гост

Не е редно да се пускат подобни насочени материали преди изтичане на крайния срок. Медиите трябва са спазват дистанция и да не са пристрастни!

Адвокат
Адвокат
19 декември 2019 23:56
Гост

Нито един от тримата не става, защото всеки от тях или е бил в управлението на най-голямата адвокатура в страната и освен с лозунги с нищо друго не участва и в момента…Хаха …, адвокатите поне за толкоз могат да мислят

Адвокат
Адвокат
19 декември 2019 22:27
Гост

Нека се блажат – то по нищо не личи да са влизали в битка – да са гладиатори – ех, какви гладиатори имаше навремето. Това е важно за юриста – да е боец – независимо – пеналист или цивилист – още по-малко да се делим на мъж – жена. Това пък – съвсем последното не е уместно за високо-образовани люде като юристи. Впрочем Ленин – Улянов, колкото и скверно да звучи е бил низов – младши адвокат на Казански мирови съд, Имперска Русия – занимавал се е с трудови дела и на нищи по доходи хора – но за кратко… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
19 декември 2019 23:59
Гост

Ама що не излезне някой истински адвокат, без банкова кантора зад гърба си или протекции на сегашното ръководство благодарение на което всеки едн от тримата е бил “велик”?

Гражданин
Гражданин
20 декември 2019 0:21
Гост

Ами не са влизали в битка, всеки от тях е бил избран под водачеството на даден кандидат за Председател, двама от тях и сега са в управлението, а теретия в Дисциплинарен съд-Председател…, нямат ли адвокатите кой да представят адекватно?

Жоро
Жоро
19 декември 2019 17:07
Гост

Жалкото е, че авторитета и реномето на софийската адвокатура заеисят много от някои колеги, които просто ги сриват.

Адвокат
Адвокат
20 декември 2019 0:00
Гост

Ами на избори трябва да се мисли, не мислите ли

г-н никой
г-н никой
19 декември 2019 17:01
Гост

Този път поне има кандидат по-голяма кантора, а не само анонимници, защото да ме прощава Данов, си е баш такъв. Кой го знае от залите? Никой!

ралица 2
ралица 2
19 декември 2019 17:03
Гост

да, ама сега се гласи за ВАдвС. Не че някой може да е по-зле от Ралица, ама за мен Данов е Ралица 2

Адвокат
Адвокат
20 декември 2019 0:24
Гост

До изборите за Висшия адвокатски съвет много вода ще изтече, а много “неща” ще оттекат 🙂

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 17:44
Гост

Aз лично познавам Данов в качеството му на добър адвокат. С отличен английски. Организира доста международни конференции от името на САК.

Адвокат
Адвокат
19 декември 2019 21:32
Гост

Това шега ли е? Някой видял ли го е в съд? По граждански или наказателни дала? Той от нищо не разбира, освен от лична изгода. Данов си е кариерист, с подлизурсство към „успех“. Но всяко нещо има край. Добре пропътува, свят видя и светът видя него за съжаление.
Жалко за адвокатите, добре ги излага.

Анонимен
Анонимен
20 декември 2019 0:27
Гост

Е, то международната дейност е най-сладка…, пътувания с парите на всички редови адвокати…, пътувайте…

Адвокат
Адвокат
19 декември 2019 23:54
Гост

Каква кантора…, такава обслужваща банките срещу гражданите ли? Мерси ще река

Адвокат
Адвокат
20 декември 2019 0:04
Гост

Именно, всеки който е бил в орган на асофийската адвокатура в близкото минало или сега, трябва да се разкара!!!

Адвокат
Адвокат
20 декември 2019 0:02
Гост

И на Вас какво ще Ви донесе по-голямата кантора? А да не мислим редовите адвокати и гражданите!

Адвокат
Адвокат
19 декември 2019 16:55
Гост

И тримата имат сносни идеи. Важното е кой има волята да си изпълни програмата докрай.

Контра
Контра
19 декември 2019 16:56
Гост

Малко изсмукано от пръстите ми се вижда. Да кажат по наболелите теми какво мислят. За таксите например.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 17:02
Гост

Важно е кой какъв гръб има, залагам на Машев.

Васил
Васил
19 декември 2019 17:02
Гост

Много добри заявки наистина
Не може да се отрече.

Адвокат
Адвокат
20 декември 2019 0:10
Гост

Идеите им са лозунги и никои от тех не го е осъществил, макар че двама от тях са и в сегашният адвокатски съвет, а третият преди няколко години…, ееее… нещо да се е променило…, НЕ…, но Вие си ги подкрепяйте, а обществото да ни се смеее, щото има и адвокати дето това го казват от години…, но Вие чинно си гласувайте

анонимен
анонимен
19 декември 2019 16:51
Гост

На война май е положението в адвокатурата. Тук поне битката изглежда истинска, а не проформа като тази за председател на КПКОНПИ, където Марешки и сие накрая гласуваха за Цацаров.

Адвокат
Адвокат
20 декември 2019 0:09
Гост

Ами, да истинска е защото все едни и същи в органите на адвокатурата…, но всеки народ и адвокатура си заслужава избора и се чудя защо изобщо ни информират?

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 16:50
Гост

Прави ми впечатление, че и тримата искат да модернизират адвокатурата, явно нещата са зле.

Пич
Пич
19 декември 2019 16:51
Гост

Дано да не са по-зле отколкото в Светия синод…

анонимен
анонимен
19 декември 2019 16:53
Гост

Надай се 🙂 положението е същото – адвокати като владици само гледат да ти одерат кожата

мезозоя в сак
мезозоя в сак
19 декември 2019 16:52
Гост

Много са зле. Продават се бланки на хартия, плаща се членски внос на каза. Като в мезозойската кредитна ера сме

Адвокат
Адвокат
20 декември 2019 0:16
Гост

И как го прозряхте това, защото положението с техните лозунги и участие в управлението на Софийската адвокатура (или в близкото минало) е трагично за адвокатурата

опс
опс
19 декември 2019 16:50
Гост

Най-много ми харесва представянето на Марчев. А освен това е млад човек, изглежда амбициозен и с желание за промяна. Стискам палци.

Стефан
Стефан
19 декември 2019 16:50
Гост

Марчев е доказан професионалист, а и притежава администраторски качества.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 16:55
Гост

Другите двама обаче са акули и ще го схрускат.

Тритон
Тритон
19 декември 2019 17:05
Гост

И все пак накрая ще остане само едната.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 16:49
Гост

Марчев изглежда като да е най-подготвен.

Гражданин
Гражданин
19 декември 2019 16:45
Гост

Защо е тази конкуренция, каква е далаверата?

По-добре
По-добре
19 декември 2019 16:49
Гост

По-добре конкуренция, не като за главен прокурор. Или за шеф на КПКОНПИ.

Ясно е
Ясно е
19 декември 2019 16:58
Гост

За глупавите постове винаги има конкуренция. За важните всичко е решено предварително.