Да се сложи край на практиката да се гласува „по списък“ на изборите за ръководство на Софийската адвокатска колегия, която позволява да се формират своеобразни листи, кандидатите задължително да обявят концепцията си, да се осигурят паравани за гласуване. Това са част от исканията, които Обединението на свободните адвокати (ОСА) отправя до Софийския адвокатски съвет и до Висшия адвокатски съвет малко повече от месец преди вота за нови органи на столичната колегия (пълният текст на писмото на ОСА).

„Последните години тези избори станаха символ на порочна практика, при която не са определящи състезанието на идеи, личности и платформи, а адвокатите от САК са свидетели на задкулисно договаряне за включване в управителните органи на определени лица (и дори предварително подготвени екипи), за които се гласува с раздаване на списъци (от номер до номер). Всички ние сме наясно, че такава подкрепа винаги води до зависимости“, пишат от ОСА.

И заявяват, че в резултат мнозинството от адвокатите са отвратени и отказват да участват изобщо в избори, при които се допуска такъв сценарий, което е и причина за изключително ниската избирателната активност в САК. В изборите реално участват 3-4% от общо 6100 адвокати в столицата. „Тази ниска избирателна активност навярно е целен резултат, спомагащ за преизбирането на едни и същи хора в органите вече дълги години“, твърдят от ОСА.

От сдружението сочат и друг проблем – близо 30% от избраните делегати на Общото събрание не присъстват на него. „Това показва тяхната явна незаинтересованост за участие в живота на адвокатурата, а кандидатирането им за делегати се явява умишлено действие във вреда за колегията, като със съгласието им да предоставят имената си за избора им „под списък“ се препятства участието на колеги, които действително имат становище и желаят да участват в контрола над изпълнението на поетите изборни обещания“, пишат от ОСА.

И декларират, че ако и сега тази практика се повтори, „свидетелите на този порочен изборен модел ще оповестят известните им имена – както за съдействащите по време на изборите за тази порочна практика адвокати, така и за включваните „под списък“ имена; за колегите, които въпреки избора им на делегати, не са присъствали при провеждането на ОСАС, а ако изобщо са се явили – то е било или за да се запишат „проформа“ в избирателните списъци, или за да предоставят предварително изготвените пълномощни на „подготвените за избори колеги“.

В писмото си ОСА заявява, че столичната колегия е изключително изостанала: „Всяка комуникация със и от САС се осъществява изключително неефективно и задължително аналогово (на хартия). Изумителна е практиката в края на 2019г. адвокатите да сме принудени да закупуваме някои видове формуляри (за промени в адвокатските дружества), а други формуляри да сме принудени ги получаваме задължително във вида, който вече е бил одобрен (от някого в администрацията) и адвокати да ги попълват на ръка, защото колегията не е осигурила дори този елементарен обмен да се осъществява електронно и ценящо времето и ангажираността на професионалисти, които в ежедневието си работят на компютър и задължително ползват интернет“. И отправя критики, че ръководството на колегията не участва дейно с инициативи за облекчаване работата на адвокатите – например за електронен обмен със съдилищата и държавните и общински органи в София.

От сдружението настояват да бъдат предприети четири стъпки, които да осигурят честни и представителни избори за ново ръководство на колегията:

  1. В дневния ред на ОС на САК, оповестен чрез обнародваната в Държавен вестник покана, да бъде предвидено задължение за представяне от всеки кандидат за Председател на САС на неговата платформа и програма за следващите три години, която следва да бъде публикувана на вниманието на адвокатите чрез страницата на САК, минимум две седмици преди датата на изборите.
  2. В дневния ред на ОС задължително да бъде предвидена процедурна възможност в рамките на 15 минути кандидатът да изложи своята програма, а в рамките на минимум 30 минути за всеки кандидат за Председател на САС, поотделно, да могат да бъдат задавани въпроси от всеки адвокат, имащ право на глас.
  3. При гласуванията да бъдат осигурени необходимия брой паравани за гласуване, зад които единствено да може да се гласува, при спазване тайната на вота.
  4. За всички видове избори на САК от 2020г. нататък кандидатите в изборната бюлетина да бъдат подреждани по азбучен ред, без въвеждане на номерация, а не по „реда на подаването на заявленията“ или по друг, умишлено подбран критерий, който позволява улеснено/контролирано гласуване „по списък“, „от номер до номер“ и т.н.

От ОСА обявяват, че ще дадат положителен пример и сами ще купят първия параван, който е предоставят безвъзмездно за изборите в гилдията.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 декември 2019 19:10
Гост

Тези не могат да претендират за нищо!

Анонимен
Анонимен
05 декември 2019 2:20
Гост

Необходима е голяма реформа в ЗА, както и смяна на всички във ВАдС и САК. Само погледнете как провеждат изпитите за адвокати и младши адвокати на бъдещите ни колеги. Това е изпита с най-голямо съмнение за корупция и липса на всякаква прозрачност, но иначе се събират от кандидатите по 80 лв. на изпит.

водолаз
водолаз
04 декември 2019 11:36
Гост

Предлагам на следващото ОСА делегатите да вземат решение за саморазпускане и закриване на казионната, съсловна, паразитна ,монополна адвокатска организация! А да, но делегатите нямат никакви правомощия, като комсомолци ще слушат доклади.

съвет: ако искате да ви изберете за делегат, от значение са по-челните места в списъка. А те се получават при регистриране като кандидат делегат първите дни.

Адвокат
Адвокат
03 декември 2019 21:58
Гост

Колегите са прави. Но още по-големия абсурд е че до изтичане на срока за подаване на документи няма и месец. На сайта на САК няма публикувана информация за избирателна комисия, за методика, за образци на документи. Пълно информационно затъмнение, като всичко относно САК.. Начина, по който т. нар. ръководство на САК ще провежда изборите е обвито в тайни тип „шпионски трилър“, какъвто е модела на Данов въобще.

Петър
Петър
03 декември 2019 17:04
Гост

То пък едни искания, все едно Изборния кодекс, в частта му за парламентарните избори ще се изменя!

Несъгласен
Несъгласен
03 декември 2019 17:04
Гост

Не сте прав, защото САК има доста сериозни правомощия в представителството на адвокатската гилдия.

Така е
Така е
03 декември 2019 17:03
Гост

Тия 3-4%, които гласуват са винаги едни и същи, горе-долу измежду тях си избират кандидати. Нищо ново.

Адвокат
Адвокат
03 декември 2019 17:01
Гост

Добре, че я има ОСА, че да има коректив на Адвокатския съвет.

Йорданова
Йорданова
03 декември 2019 17:02
Гост

Абе все ще се намери някой да мрънка за нещо.

адвокат
адвокат
04 декември 2019 9:08
Гост

Проблемът на това робско племе е социоАпатията му, а освен това винаги се намират угодници на властимащите, които за кокъла са готови да им целуват разни части., за което Алеко беше писал.

Пешеходец
Пешеходец
03 декември 2019 16:52
Гост

Обяснете само на колегите си как едно НПО ще влияе върху решения на адвокатски съвет и изборна процедура. То може да е съставено от адвокати, но за адвокатурата е външно юридическо лице и неговите искания и решения нямат никаква тежест и законодателна обвързаност. Съставителите на този призив забравиха ли, окатурата е независима и самоуправляваща се? PR, колеги, нищо повече.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2019 19:15
Гост

Абсолщтно точно!

Стончо
Стончо
30 декември 2019 12:51
Гост

Що за глупав коментар? Пешеходецът забрави ли, че адвокатурата от дисетилетия е яхната от шайка сребролюбци и опортюнисти, гледащи си единствено собствения интерес?

Тогава, щом някой използва правото за безправие, какво друго може да се направи? Каква форма трбява да приеме реформата? На пешеходеца и неговата клика им е най-удобно да няма форма и да живеем в анархия.

Няма да стане!

хмхм
хмхм
03 декември 2019 15:00
Гост

Както адвокатите могат да питат кандидатът за главен прокурор, така да се даде възможност и на Иван Гешев (ох, каква радост) да пита. Тъкмо от първа ръка ще научи за хонорарите на адвокатите

анонимен
анонимен
03 декември 2019 15:02
Гост

А Боян Новански да изчисли приходи-разходи и да даде план сметка за харчовете и спестяванията и да даде информацията на Гешев. Картината съвсем ще се избистри.

грозна работа
грозна работа
03 декември 2019 14:59
Гост

Да си го кажем в прав текст – формирането на листите вече е в ход. И някои хора искат да си въртят далаверите по старому. Настоящият председател само се подсмихва и се прави, че подкрепя и двамата известни до момента кандидати, а иначе сам се гласи за висшия съвет. Грозна картинка

анонимен
анонимен
03 декември 2019 14:57
Гост

ОСА не открива топлата вода, някои от нещата отдавна са залегнали в ЗСВ. И не е лошо да се приложат и при изборите в САК. Например за притежавани високи професионални и нравствени качества 🙂

адвокат
адвокат
04 декември 2019 9:12
Гост

Eто още една черта в робския манталитет на племето. Да се омаловажават усилията на другите. Ами като е отдавна известно, ти аланколу къде беше и какво допринесе ?

анонимен
анонимен
03 декември 2019 14:55
Гост

Пазарлъците за следващ председател на САК започнаха. Отново лобита, договорки, сделки и т.н. А на мен ми се иска да е човек различен, млад, енергичен и модерен, а не някой закостенял, част от статуквото

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 14:19
Гост

В 21 век комуникация със и от САС да е чрез хартиен носител! Тези направо да си вземат пощенски гълъби 🙂

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 14:16
Гост

Да си между избраните делегати на Общото събрание и да не присъстваш на него е меко казано нагло.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 14:15
Гост

Поздравления за тези искания. Крайно време е да се сложи край на задкулисно договаряне за включване в управителните органи.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 14:15
Гост

Така бе до сега. А иначе всички претендират за прозрачност.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 14:13
Гост

Преизбирането на едни и същи хора в органите се прави вече толкова дълго време. Това е недопустимо.

Календар
Календар
04 декември 2019 0:11
Гост

Разумни искания, но никой няма да се съобрази с адвокатска организация извън номенклатурата, колкото и да са им напредничави идеите.

обективен
обективен
04 декември 2019 9:16
Гост

Така е, защото адвокатурата не е оазис насред блатото на авторитаризма, в което това овче племе, което иначе гордо нарича себе си народ – затъна.

адвокат
адвокат
04 декември 2019 9:13
Гост

Да, ама го допускаме ! Докога ?