До 4 години затвор и от 10 000 лв. до 15 000 лв. глоба наказание за висши политици, нанесли обида или клевета. Това предлагат да се предвиди в Наказателния кодекс депутати от ВМРО (законопроекта виж тук).

Те са внесли проект за изменение в НК – в чл. 148, като искат да се създаде нова ал. 4, която предвижда: „За обида или клевета, извършена от народен представител, член на Министерския съвет, член на Европейския парламент или Европейската комисия от Република България, председател на политическа партия, получаваща държавна субсидия или негов заместник, наказанието е лишаване от свобода до 4 години и глоба от 10 000 лв. до 15 000 лв.“.

Депутатите от ВМРО мотивират предложението си със започналата предизборна кампания. Като посочват, че през последните години е зачестило недопустимото поведение на политици, което накърнява честта и достойнството на опонентите им с разпространяването на неверни твърдения. И заявяват, че в настоящата предизборна кампания това от изключение се е превърнало в правило. Затова трябва да бъде създаден механизъм за защита на пострадалите, пишат те.

Вносителите обаче посочват, че клеветата и обидата, извършени от висши политици, трябва да останат престъпления от частен характер. „Не следва тежестта на доказване в тези случаи да се прехвърля на държавното обвинение. Това задължение ще продължи да тежи на лицето, което твърди, че е пострадало“, обясняват те.

От друга страна предвиденото наказание от до 4 години затвор няма да позволи политиците клеветници да бъдат освобождавани от наказателна отговорност по реда на чл. 78а НК.

Според авторите на предложението наличието на такъв състав ще има сериозен превантивен ефект и ще спомогне за възстановяването на нормалния политически диалог, основан на формулиране на тези и уважително отношение към опонентите.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гласоподавател
Гласоподавател
16 май 2019 13:37
Гост

А с имунитета по КРБ няма ли колизия, след като е престъпление от частен характер. Аман от предизборен популизъм. Аман от идиоти в парламента.

Анонимен
Анонимен
15 май 2019 17:02
Гост

А ако бяха прочели и Конституцията, нямаше да предлагат подобни тъпотии

Анонимен
Анонимен
15 май 2019 16:40
Гост

До къде стигнахме – всеки цървул да „измисля“ закони

юрист
юрист
15 май 2019 13:56
Гост

Хахаха и от кого само идва предложението, дето поне половината им парл. група са криминалнопроявени, воглаве с лидерите. Това ако можеше да им го приемат те щяха да са най-потърпевши

Анонимен
Анонимен
15 май 2019 13:04
Гост

А за агитация на турски език няма ли да има някакви санкции.

Волен
Волен
15 май 2019 13:02
Гост

Чак пък ефективна присъда! Не е ли малко пресилено.

Анонимен
Анонимен
15 май 2019 13:03
Гост

Ще се наложи май да ремонтират арестите в съответствие с евроизискванията, че нашите политици са свикнали на лукс.