Палестинците, които се ползват с ефективна закрила от Организацията на обединените нации (ООН), не могат да получават статут на бежанци в Европейския съюз. Това се казва в решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург по казус на палестинката Серин Алхето, която иска да получи такъв статут в България.

Алхето пребивавала в Ивицата Газа, но напуснала територията и се отправила за кратко към Йордания, след което отпътувала за България и подала молба за убежище и закрила. Държавната агенция за бежанците ѝ отказала статута и жената подала жалба в Административен съд София-град (АССГ), който отправил и питането до Съда на ЕС.

В решението си той първо посочва, че сезираните с подобни жалби съдилища трябва бързо, но и изчерпателно да разглеждат молбите. Институциите, които дават убежища, пък трябва в кратки срокове да се съобразяват със съдебните решения, ако с тях са били отменени техни актове за даване или отказ от убежище.

По случая със Серин Алхето, Съдът на ЕС посочва, че решенията за даване на закрила на палестинци зависят от това дали те се ползват по същото време и със защита от ООН.

„В тази насока Съдът припомня, че когато палестинец като жалбоподателката по главното производство е регистриран от Агенцията на Организацията на обединените нации за подпомагане и работа с палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) (орган на Организацията на обединените нации, създаден за закрила и помощ на палестинците в Ивицата Газа, Западния бряг, Йордания, Ливан и Сирия в качеството им на „палестински бежанци“), този палестинец не може да получи убежище в Съюза, докато се ползва от ефективна закрила или помощ от страна на този орган на Организацията на обединените нации“, се казва в решението на съда. В него той подчертава още, че палестинец може да получи убежище в ЕС само ако е налице сериозна заплаха за личната му безопасност, поискал е помощ от ООН, но не е получил и е бил принуден да напусне зоната на действие на организацията.

В случая Държавната агенция за бежанците и АССГ трябва да проверят дали Серин Алхето се е ползвала от ефективна закрила или помощ от ООН в Йордания, за да решат дали да получи убежище.

„Ако е така, това лице не може да получи убежище в Съюза. То не може да получи и субсидиарна закрила в Съюза, ако не е установена сериозна заплаха за личната му безопасност на територията по мястото му на пребиваване (в случая, Ивицата Газа) или, в обратната хипотеза, ако Йордания е готова да го приеме обратно на своята територия и да му предостави правото да пребивава там при достойни условия на живот, докато рисковете в Ивицата Газа го налагат“, посочва още съдът в Люксембург.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:18
Гост

­­Г­­о­­­р­е­­­щ­и­­ ­­­м­­о­­­м­и­ч­е­­т­­­а­­ ­­в­­­и­­ ­о­­­ч­­а­­­к­­в­­­а­­т ­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?12302

Вяра
Вяра
25 юли 2018 13:47
Гост

Европа е изправена пред сблъсъка между собствените си ценности и разбирания за хуманност от една страна, и страховете от загуба на идентичност и потъпкване на същите тези ценности – от друга.

Петров
Петров
25 юли 2018 13:43
Гост

Липсата на общоевропейски план и единомислие при разрешаването на бежанския проблем изостря политическата риторика между страните- членки от европейската общност. Това оформя сериозни противоречия между някои от страните.

Възмутен
Възмутен
25 юли 2018 13:37
Гост

Много добре. Достатъчно бежанци ни налазиха. Човешко е по принцип, обаче повечето от тях не се държат цивилизовано.

Анонимен
Анонимен
25 юли 2018 13:35
Гост

Абсолютно правилно решение с изключително разумни доводи.

Спец
Спец
25 юли 2018 13:33
Гост

Правилно решение и на двата съда. Интересно колко такива бежанци са минали през България без да поискат убежище и колко от тях са получили такова в Германия, например.