Правата на затворниците са повече отколкото техните задължения. Това са заявили директорите на местата за лишаване от свобода в България пред министъра на правосъдието Цецка Цачева. Над два часа и половина продължи националното съвещание, което бе свикано от Цачева по повод проблемите в пенитенциарната система и бягството на двама опасни затворници – Владимир Пелов и Радослав Колев.

Оплакването на директорите на затворите е било във връзка с измененията в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, които са в сила от лятото на миналата година.

Пред медиите Цачева обясни, че тези промени демотивират служителите, защото не им дават възможност пълноценно да изпълняват организацията на охрана и контрол в затворите.

Измененията в закона бяха приети без оценка на въздействието и без участието и мнението на нито един  служител, който работи на терен. Осъзнаваме нашите отговорности и целта е да изкарваме лицата по-добри на изхода, отколкото на входа. Бюрокрацията нарасна прекалено много, по цял ден се пише бумащина и не може да се върши съществена работа“, заяви директорът на Старозагорския затвор Илия Каръшков. Даде следния пример – на всяка жалба или писмо от затворник вече се отговаря писмено. Трябва да се намери баланс с последващи промени в закона, каза още Каръшков и добави, че в един момент се създават повече права, отколкото задължения на лишените от свобода.

Темата е била подробно дискутирана на националното съвещание. Решението – до края на април да се изготви оценка на въздействието на промените в ЗИНЗС. Ще се прецени кои моменти трябва да се запазят и кои търпят сериозни промени.

Начертана е и още една бърза мярка със срок на изпълнение до края на месеца. Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов съвместно със служители на ГДИН трябва да преразгледа щатното разписание на надзирателите. На възлови места ще бъде засилено тяхното присъствие за сметка на други.

Правосъдният министър Цецка Цачева обясни, че в момента свободните щатове в тази дирекция са 245. Още през лятото на миналата година е стартирала процедура за запълването на голяма част от тях. Но тя все още не е приключила. Цачева обясни, че това се дължи на неатрактивността на позициите. Каза още, че е имало случаи, в които млади хора влизат в системата, но след два-три месеца напускат, защото не издържат. Добави, че текучеството е постоянен процес там.

Цачева поясни, че в рамките на тази година министерството ще се опита да се справи с наличния ресурс – кадрови и финансов. Но се закани да настоява пред правителството за отпускане на още средства в бюджета за догодина.

Парите ще бъдат от една страна за осигуряване на възнаграждения за допълнителните бройки, които, по думите ѝ, трябва да бъдат открити. От Главна дирекция „Охрана“ искат разкриването на още 700 места, а от ГДИН – на 780. Правосъдният министър поясни, че тепърва ще се изготвят разчетите за бюджета за 2019 г.

В Софийския затвор има 900 лишени от свобода на 30 служители. В Старозагорския затвор съотношението било 1 към 4.

Третата мярка е предлагане на варианти за придобиване на технически средства, които да бъдат в помощ на надзирателите. Работна група под ръководството на зам.-директора на ГДИН Митко Димитров да предложи как да бъдат осигурени надзорно-технически средства като термокамери, заглушители и микроклетки. Цачева даде като положителен пример практиката в Белене, където имало заглушители на сигнала на мобилните оператори. Тя обаче каза, че в София не може да бъде приложена, защото ще заглушава и съседни офиси. Затова групата ще трябва да предложи варианти, при които заглушаването да става на не повече от един метър от стените на затвора.

Правосъдният министър разказа още, че на съвещанието е обсъждан и вариант за инсталиране на скенери, с които да се проверяват тежкотоварните коли, влизащи на територията на местата за лишаване от свобода.

Но по всеобщо мнение това не е добър вариант, защото „едно на ръка е цената“, по думите на Цачева, а освен това едва ли такова устройство би било приложимо. Причината била в това, че скенерът не може да се използва, ако в радиус от 400 метра има жилищни сгради. Устройството излъчва вредни за здравето специфични емисии, обясни Цачева.

Правосъдният министър напомни, че утре има среща с представители на Синдиката на служителите в затворите, на която двете страни трябва окончателно да се разберат за разпределението на отпуснатите от правителството допълнителни 15 млн. лева за заплати за надзирателите. Цачева каза, че премиерът Бойко Борисов разбрал болката им и кабинетът е отпуснал тези средства, за да имат служителите по-добри възнаграждения и условия на работа.

Повече хора и техника в затворите поискаха надзирателите

Преди в министерството да започне съвещанието, надзирателите се събраха отново на протест пред Софийския затвор. Наскоро те спряха протестните действия, след като получиха 15 милиона лева за увеличение на заплатите, но обвиненията към тях за бягството на затворниците Владимир Пелов и Радослав Колев ги провокира отново да излязат на протест. Според тях до бягството се е стигнало заради системно неглижиране на проблемите в местата за лишаване от свобода. Затова служителите призоваха за цялостна реформа на системата за изтърпяване на наказанията.

От Синдиката на служителите в затворите заявиха, че години наред исканията им за нормално съотношение между осъдени и охранителен състав са оставали нечути и така се е стигнало до поредния инцидент.

На днешния протест те отново напомниха, че не са искали само увеличение на заплатите, а и на щатните бройки, което включва още надзиратели, психолози и социални работници. Отделно, според тях е задължително закупуването на нова и модерна техника. От МП имали концепция за цялостна реформа на системата, но все още не са я представили. Затова те се заканиха, ако няма промени и стъпки за реформиране, да подновят протестите.

„На товарните портали на затворите трябва да има скенери за тежкотоварни автомобили. Това означава, че трябва да има техническо обезпечение на служителите. Това означава, че примерно пистолетите „Тийзър“, които са електропреносни пистолети, не трябва да са по един в затвор. 12 са в цялата дирекция. Те трябва да са на кръста на всеки служител и още много други неща, които биха довели до нормално функциониране на местата за лишаване от свобода. Законът не пречи. Напротив, даже подкрепя в тази посока. Води се помощно средство, с много по-облекчен режим на ползване. Много ефикасно средство, доказано в световен мащаб, включително в кризата в Ирак… В същото време обаче пари няма“, каза Ивайло Григоров от синдиката пред БНР.

Надзирателите настояват да бъдат обявени публично и резултатите от вътрешната проверка, която правосъдното министерство назначи след последното бягство. Според тях резултатите ще са различни и ще опровергаят версията, че техни колеги са помогнали за бягството на Пелов и Колев.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 април 2018 8:24
Гост

В интерес на истината, въобще не им е лесно. Ниски заплати, голяма бумащина.

Страшников
Страшников
11 април 2018 8:34
Гост

Е, нали чистачките им помагат 🙂

Анонимен
Анонимен
10 април 2018 20:33
Гост

Барабар със системата и министрите са виц. Половината чупят тъпомера, другата половина нагломера.

пълен виц
пълен виц
10 април 2018 18:30
Гост

Това ми напомни за този виц: Заека имал голям проблем. Всеки дан вълкът го минавал поне по веднъж и понеже това неможело да продължава, Зайо отишъл при добрия стар лъв да се оплаче. Лъвът:“Виж сега , заек, заека си е заек, вълка си е вълк, аз нищо немога да направя , мога само да огранича вълка да те минава не повече от веднъж седмично“ На другия ден Зайо върви из гората и насреща му вълка. Вълка: „Заек , я ела тука … “ Заека не се дърпал , понеже знаел че после цяла седмица няма да го закачат. На следващия… Покажи целия коментар »

пълен виц
пълен виц
10 април 2018 19:03
Гост

То цялата система на затворите е виц!

Анонимен
Анонимен
10 април 2018 20:31
Гост

За смях е, факт. За съжаление не само тази система.