Заместник-председателят на Софийския районен съд (СРС) и ръководител на Наказателното отделение Гергана Цонева е подала оставка от ръководната длъжност, стана ясно на днешното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Кадровиците я приеха единодушно като мотиви за това решение на Цонева не бяха посочени. Тя беше назначена за редови магистрат в съда.

В момента и.ф. ръководител на Наказателното отделение е съдия Виолета Парпулова. Предстои нейната кандидатура за зам.-шеф да бъде обсъдена от общото събрание на СРС.

По повод темата Вероника Имова обясни, че председателят на СРС Александър Ангелов е внесъл предложения за назначаване на други двама свои заместници. Става дума за съдиите Боряна Петрова и Николай Чакъров, които трябва да поемат гражданските отделения в СРС след повишаването в СГС на досегашните титуляри Георги Чехларов и Наталия Лаловска. От думите на Имова стана ясно, че в момента се изготвят етичните становище на Боряна Петрова и Николай Чакъров.

Същевременно днес колегията назначи Анатоли Бобоков за зам.-шеф на районния съд в Бургас. Той е предложение на председателя на съда Евгени Узунов, което е одобрено от общото събрание.

Наред с това ВСС промени днес Методическите указания за работа с Единната информационна система на съдилищата като премахна опцията командироването магистрати да получават втори квалифициран електронен подпис (КЕП) като отидат на работа в друг съд.

Председателят на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) Драгомир Кояджиков обясни днес, че промените се налагат, за да не получават магистратите допълнителен КЕП, когато се преместят, макар и временно, в друг съд. Предложението за измененията е на било на съдия, част от работната група, занимаваща се с ЕИСС.

Според промените командированите магистрати вече няма да получават КЕП за времето на командироването си. Друго изменение в указанията гласи: „Магистратите подписват документи от името на командироващия съд в случаите, когато магистратът разглежда дела при условията на неизменност на съдебния състав или по силата на заповед на административния ръководител следва да довърши разпределените му дела. Магистратите могат да подписват с електронния си подпис от командироващия съд и документи в съда, в който са командировани, по силата на заповедта на административния ръководител за командироването им“.

Съдийската колегия записа още, че председателят на съда осъществява контрол върху използването на КЕП от командированите съдии, като отпада изискването те да връщат подписа при прекратяването на командироването.

Промените отчитат обстоятелството, че технически ЕИСС позволява с един подпис съдията да достъпва всички бази на съдилищата, където е назначен или командирован, и да подписва документи по делата, в които участва“, мотивира се СК.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Армагедон
Армагедон
04 април 2023 21:16
Гост

Районите съдулищатрябва, трябва да бъдат закрити в малките градчета, където жителите са под 50 хиляди човека. А още по-добре ще е, да се закрият въобще. Така поиска и предишния министър на Правовосъдието. Да се премахнат и частните наказателни производства и да се образуват и гледат дела само след Искова Молба, които са допустими а не за щяло и не щяло, т. е. само тези при които не се допуска медитация.

Анонимен
Анонимен
04 април 2023 21:51
Гост

Наздраве!

Анонимен
Анонимен
05 април 2023 9:11
Гост

Човещинка е след 21ч. да отпуснеш с някоя и друга ракийка.

Анонимен
Анонимен
05 април 2023 16:59
Гост

Много от рано почнал тоя, бе.
Да не си изтървал часа за лекарство, по-скоро ме притеснява.

Анонимен
Анонимен
04 април 2023 20:40
Гост

Най-накрая нормален човек на ръководен пост. Дано си запази човешкото, иначе пак ченгеджийска психария!

Щерев
Щерев
04 април 2023 14:13
Гост

Този допълнителен КЕП е напълно излишен.

Димитров
Димитров
04 април 2023 14:14
Гост

Излишни усложнения!

Димо
Димо
04 април 2023 14:07
Гост

Интересно какви са мотивите на Гергана Цонева.

Съдия
Съдия
05 април 2023 9:43
Гост

Не са някакви , които ССБ може да ги използва срещу Ангелов.

Анонимен
Анонимен
05 април 2023 18:41
Гост

Дълбоко и непоправимо разстройство в отношенията с председателя, прикрити зад умора и изтощение, а що драпане се издрапа за този пост!

Тихомир
Тихомир
04 април 2023 14:02
Гост

Крайно време беше да променят Методическите указания за работа с Единната информационна система.

Чаядар
Чаядар
04 април 2023 14:02
Гост

То пък една система…

Матистрат
Матистрат
05 април 2023 10:45
Гост

ЕИСС е една излишна система.Тя пречи на правосъдието и в определени случаи оказва натиск и съдържа компоненти, които са форма на недопустим контрол върху вътрешното убеждение на работещия с нея.Никой не е обучавал хората за работа с нея в детайли,така че дежурни магистрати в почивен ден/без компютърни специалисти на разположение/да могат да се справят с технически проблеми в нея.Извън вредното въздействие върху психиката ,нервите и зрението на работещите с тази система,тя не е полезна с нещо особено за самата правораздавателна дейност.Техническата обвързаност на действия и бездействия от страна на магистрат, секретар и деловодител, която ЕИСС има за цел да въведе,… Покажи целия коментар »

Евгени
Евгени
04 април 2023 13:55
Гост

Хайде, надявам се, че всичко ще си дойде по местата в скоро време.

Дани
Дани
04 април 2023 13:55
Гост

Интересни новини. Вълнуващи

Parlamat
Parlamat
04 април 2023 13:54
Гост

Колегия. Кква колегия,бе? Шайка престъпници

Вертинян
Вертинян
04 април 2023 13:54
Гост

Добро решение

Павлов
Павлов
04 април 2023 13:54
Гост

Всички чакаме ПП и ГЕРБ, а и БСП да кажат нещо след изборите. Не е нормално два дни след вота да си траят, като бит г**. Всичко друго са алабализми в момента

Анонимен
Анонимен
04 април 2023 15:41
Гост

Чакайте де! Боко ви не се е върнал от задокеанския поход да донесе разпорежданията и да ги раздаде поименно.

Кънев
Кънев
04 април 2023 13:52
Гост

Явно си има причини да посика оставка

Чулев
Чулев
04 април 2023 13:52
Гост

Ми здрава да е.

Avram
Avram
04 април 2023 13:51
Гост

Е какво да я прави ВСС? Да не я приеме, като човека не иска да е там повече

Калина
Калина
04 април 2023 13:51
Гост

ВСС трябва да се разпадне

Fiki
Fiki
04 април 2023 14:05
Гост

По- добре направо да го сменят.