Емил Николаев е новият председател на районния съд в Дулово. С 13 гласа в негова подкрепа, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет го избра единодушно да ръководи съда през следващите 4 години.

В изложението си Николаев подчерта нуждата от обезпечаване на съда със системен администратор, който да помага на магистратите при изграждане на електронното правосъдие. Той разказа на членовете на колегията как през 1976 г. РС-Дулово вече е бил закрит, но след 9 години е възстановен, защото се е доказала нуждата от него. И посочи, че именно убедеността, че този съд трябва да съществува, го е мотивирала да се кандидатира за негов председател, когато прокуратурата в града беше преобразувана в териториално отделение.

В негова подкрепа се изказа Цветинка Пашкунова, като подчерта, че освен натрупания вече опит като съдия, Николаев има 15 години стаж и като прокурор, като изтъкна и прямотата и непосредствеността в изложението му. В него съдия Николаев призна, че му е било трудно да се мотивира да кандидатства за поста, тъй като намира, че и до момента съдът в Дулово е ръководен добре, но го е направил, за да защити виждането си, че градът има нужда от съд.

„Нямам съмнения, че ще се справи. Получил е подкрепата на колегите си, няма основание да не го подкрепим и вярвам, че ще се справи с ръководството“, каза Пашкунова, а към думите ѝ се присъедини и Даниела Марчева, след което всички членове на колегията гласуваха за Николаев.

Прокурорка пък беше избрана за председател на районния съд в Котел. Тодорка Цончева от РП-Сливен беше единственият кандидат за поста и също единодушно беше подкрепена от Съдийската колегия за шеф на съда в Котел.

Цончева е дългогодишен обвинител, в периода 1989-1992 г. е била шеф на РС-Котел, след което се е преместила в районната прокуратура в града. От 1 януари тази година, след като РП-Котел стана териториално отделение, Цончева беше преназначена за обвинител в районната прокуратура в Сливен, където работи и до днес.

Един от акцентите по време на изслушването ѝ беше дали ще се справи с гражданските дела, на което тя отговори съвсем откровено, че ще ѝ бъде трудно, но има подкрепата на другия съдия в Котел, който е обещал помощ.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков заяви, че без никакво съмнение ще я подкрепи за поста като уточни, че я познава лично. „През 1992 г. поех съда в Котел от колегата Цончева. Знам какъв съд поех – добре организиран, работещ качествено и бързо, с много добра дисциплина“, каза Чолаков. Той сподели, че Тодорка Цончева отдавна иска да се върне в съда, но не била сторила това заради предишния председател – Иван Чанков, който ѝ бил братовчед. Чолаков добави, че Цончева се ползва с добро име сред хората в града и региона и посочи, че тя е един достоен кандидат.

„Нямаме никакви аргументи да не подкрепим колегата Цончева. Не може да правим аналогия с Чепеларе, където също се яви прокурор за председател на съда. В РС-Чепеларе има двама съдии, а работата е за един. Ние трябваше да открием трети щат, за да назначим нов председател“, заяви още Чолаков. А в Котел Тодорка Цончева кандидатства за свободна позиция.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов също заяви, че ще я подкрепи. Цветинка Пашкунова цитира протокола от общото събрание, на което тя е била изслушана от съдиите, които казали за нея, че е най-подходяща за председател на РС-Котел. „Отдавна не съм чувала такива мнения за колега, според изказалите се тя е с блестящи професионални качества и всички са се учили от нея“, каза още Пашкунова.

 

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Коко-Роко
Коко-Роко
09 декември 2020 13:39
Гост

Емо е пич, познавам го лично и му пожелавам късмет!

Петър
Петър
08 декември 2020 13:36
Гост

И двамата са наистина достойни кандидати. Браво.

Стоян
Стоян
08 декември 2020 13:30
Гост

Добре, че се е сетил човекът за обезпечаване на съда със системен администратор.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 13:31
Гост

Е, ще има нужда със сигурност. С това електронно правосъдие.

Wасер
Wасер
08 декември 2020 11:15
Гост

Честито на избраните

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 11:15
Гост

Късмет и успех

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 11:14
Гост

Браво и успех

Vergi
Vergi
08 декември 2020 11:14
Гост

Бе и мен ако ме питаш не знам каква е нуждата толкова в Дулово да има районен съд, но…

Саливерстров
Саливерстров
08 декември 2020 11:14
Гост

Е то няма как да се поддържа във всяко малко градче да има съд. Това ги е мотивирало явно да затворят този в Дулово

Филип
Филип
08 декември 2020 11:13
Гост

Желая им успешна работа и да поддържат доброто име на колегите

Димитриева
Димитриева
08 декември 2020 11:13
Гост

Успех им желая и е жалко, че в Дулово не е имало районен съд

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 11:12
Гост

Трябва във всеки град да има съд, но определено не мисля, че има пари за всички

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 11:11
Гост

Дано се справят добре със задачите си

Лазар
Лазар
08 декември 2020 13:33
Гост

Мисля, че ще се случи. Много сериозни заявки.

Филип
Филип
08 декември 2020 13:39
Гост

И да са добри ръководители. Това е изключително важно.

Ралица Р
Ралица Р
08 декември 2020 11:11
Гост

Честито