Министърът на културата Боил Банов е основният участник в разследването за корупция във властта, което депутатът от БСП Елена Йончева анонсира в последните дни в отговор на започналото срещу нея дело за пране на пари от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

Днес Йончева оповести записи от разговори в кабинета на Банов преди близо 3 години, когато той беше още заместник на Вежди Рашидов, в които се обсъжда забавянето на строежа на „Ларгото“ в София. В тях той говори с инж. Драгомир Драганов от фирмата, която ремонтира обекта и му казва, че има забавяне с 33 дни, за което държавата трябва да съди изпълнителя „ДЗЗД Антична Сердика“ за неустойка от 700 000 лева и му предлага вариант, как това да не се случи.

„Здравей, Банов съм, зам.-министъра. А, бе, вижте, понеже има констатирани 33 дни от МРРБ забавяне при изпълнение на СМР и КРР. Което означава 700 000 лева като пари, което означава, че трябва да почнем да ви съдим за неустойка. Сега, има такова предложение: намираме две по 15-16 дни празни във времето назад, в които няма в строителните книжа вписано нищо и няма извършване на СМР, може да са в началото, когато вървеше обектът. Намираме две по 15-16 дни и пускаме акт 10 и акт 11 за там, за да излезем от… за да я няма тази простотия, да ви съдим и така нататък“, казва Банов в разговора, но от него не става ясен какъв е отговорът на събеседника, който Йончева твърди, че е инж. Драганов.

Според изнесените от нея данни, разговорът се е провел в кабинета на Банов на 24 март 2016 г. и на него са присъствали Татяна Цановска – временен ръководител на дирекция „Правна“ в министерството, Ангел Ангелов от дирекция „Европейски програми“ и архитект Иван Мечкунов. Пред тях Банов описва същата схема за избягване плащането на неустойка на ремонта, който беше за 17 млн. лева. Той обяснява, че тази неустойка така или иначе не може да бъде събрана с години и нарежда на друг служител да говори с арх. Иван Мечкунов, който ръководел проекта от страна на министерството.

В разговорите се чуват още реплики на Банов към архитекта, че се е продал за едно ходене до Испания за сметка на фирмата-изпълнител.

„Мечкунов, няма да се продавате за жълти стотинки“, казва Банов, а женски глас допълва: „Само за милион“.

Елена Йончева каза, че сигналът за корупция ще бъде изпратен в прокуратурата и в Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

„От 4 години ме рекетират със записи. Никакви пари не са опростени. За всички закъснения по проекта за „Ларгото” са заведени искови молби. Лицето Ангел Ангелов в МК ме рекетира 4 години. Готов съм да заведа дела срещу Ангелов, срещу всеки, срещу тази депутатка как ѝ беше името”, заяви в отговор днес Банов и каза, че подава оставка

„Подавам оставка – не съм я разписал, но ще я разпиша, премиерът ще прецени, коалиционното правителство ще прецени. Аз не съм се родил министър. Ще подам тази оставка не от чувство на вина, а напротив – така се прави”, каза министърът, цитиран от „Бгнес“.

От прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров вече се е самосезирал и е наредил незабавна проверка на изнесените от Йончева данни. Проверката ще бъде извършена от Специализираната прокуратура.

Министерството води дело за 754 000 лева, но засега губи 

Всъщност, за парите за неустойка от забавени ремонтни работи по „Ларгото“, Министерството на културата заведе дело срещу фирмата още преди 2 години. Проверка на „Лекс“ показа, че още през декември 2017 г. Софийският градски съд (СГС) е отхвърлил иска на министерството, който е бил за близо 754 000 лева и го е осъдил да плати разноски за 25 600 лева. Решението е обжалвано в Софийския апелативен съд, който обаче още не е решил спора на втора инстанция.

От решението на градския съд става ясно, че изпълнителят ДЗЗД „Антична Сердика“ и фирмите, които са включени в него аргументират липсата на забавяне именно с 5 спирания с подписване на образец на акт 10 за състояние на строежа и акт 11 за продължаването му. Според дружеството има спирания за общо 59 дни по обективни причини и закъснението е отчетено в допълнително споразумение още от декември 2015 г., с което срокът за изпълнение е бил удължен до 20 януари 2016 г.

Решаващ за градския съд се оказва 30 декември 2015 г., когато Министерството на културата е било уведомено, че работите по договора са изпълнени, а на 25 януари е бил изготвен акт 15, с който се установява качественото изпълнение и липсата на направени констатации за неизпълнения.

От министерството са претендирали, че 4 дни по-късно Държавната приемателна комисия е констатирала нередностите, но според съда това няма значение и те е трябвало сами да ги видят преди да подпишат, че нямат забележки.

„Всички описани в протокола на ДПК недостатъци са констатирани при извършване на оглед от комисията, което означава, че са “явни” недостатъци. Следователно ищецът в качеството на възложител е бил длъжен да отбележи своите възражения за тях в подписания на 25.01.2016 г. първи акт обр.15… Този акт обаче е подписан без забележки, поради което в отношенията между страните по процесния договор следва да се приеме, че възложената по договора работа е изпълнена в цялост и без недостатъци“, се казва в решението на съдия Никола Чомпалов. Според него обаче, дори и да имаше констатирано забавяне, неустойката от 0,2% от стойността на поръчката е неприложима, когато се касае за забавяне само на част от проекта.

„В противоречие с добрите нрави е при наличие на забава само за някои от възложените работи, неустойката да се начислява не върху стойността на тези изпълнени със закъснение работи, а да се начислява върху стойността на всички възложени с договора работи, включително и върху стойността на изпълнените в срок работи“, пише в решението на СГС.

https://www.facebook.com/BulgarianSocialistParty/videos/593429467795552/

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:04
Гост

­Г­­о­­р­е­щ­­и­­­ ­м­­о­­м­­­и­­ч­­­е­т­а­ ­в­и­ ­о­­­ч­­­а­­к­­­в­а­т ­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?21246

Човек
Човек
30 януари 2019 13:49
Гост

Добре, че „Лекс“ са извадили делото за неустойката, за да разберем за какво става въпрос извън политическите дрънканици.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2019 13:20
Гост

Друго си е Министър да ти стои зад гърба.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2019 13:10
Гост

Заради тези схеми за избягване плащането на неустойка на ремонта пътищата ни ще са в такова състояние.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2019 13:08
Гост

Ей, като става въпрос за пари, колко ли кирливи ризи ще си извадят тези.