Европейската комисия (ЕК) е започнала наказателна процедура срещу България, защото не е въвела в националното законодателство европейските правила за борба с расизма и ксенофобията.

Те предвиждат да се налагат ефективни, съразмерни и възпиращи наказания за тежките прояви на расизъм и ксенофобия. От ЕК съобщиха, че са изпратили официални уведомителни писма до България, Белгия, Финландия, Полша и Швеция.

Българското и белгийското законодателство не предвиждат действията, извършени на расистка и ксенофобска основа, да бъдат утежняващо обстоятелство при осъждането на престъпления и така не се преследват достатъчно престъпленията от омраза, пояснява ЕК.

България не е успяла да въведе правилно определянето като престъпление на някои видове реч на омразата, които подбуждат към насилие, като откритото оправдание, отричане или банализиране на Холокоста. Посочените държави разполагат с два месеца, за да отговорят, като след това ЕК може да продължи с наказателната процедура, се посочва в съобщението.

То идва само два дни, след като Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България заради речи на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, които не са били приети за дискриминационни от българските съдилища.

Става дума за делата „Бехар и Гутман срещу България“ и „Будинова и Чапразов срещу България“, отнасящи се до системната антисемитска и антиромска реч на Сидеров преди и скоро след избирането му за депутат през 2006 г. По тях ЕСПЧ прие, че са нарушени правата на жалбоподателите на зачитане на личния и семейния им живот, както и забраната за дискриминация. Решението дойде след като през август 2012 г., след дългогодишни дела, Върховният касационен съд (ВКС) потвърди отказите на Софийския районен и на Софийския градски съд да осъдят Сидеров за дискриминация.

В решението по делото „Бехар и Гутман срещу България“ съдът в Страсбург посочи, че Сидеров е целял да охули евреите, използвайки в книгите си стари антисемитски и отричащи Холокоста митологеми. Съдът напомни, че отричането на историческия факт на Холокоста се ползва с изключително ограничена защита на правото на изразяване, а като са омаловажили тези изявления, националните съдилища не са преценили правилно баланса на защитени от Конвенцията права.

Също преди два дни пък Софийският градски съд (СГС) отхвърли искането на прокуратурата за прекратяване на дейността на крайнодясната организация „Български национален съюз – Еделвайс“ (БНС-Еделвайс).

Искането беше отправено миналата година, след като в сградата на ДАНС се самоуби бившият член на групата Емил Крумов. След това в дома му разследващите откриха незаконни оръжия, нацистка литература, включително и книгата „Моята борба“ на Адолф Хитлер.

Проверка на дейността на организацията показа, че в много декларации и публични изяви членове на ръководството и активисти на „БНС-Еделвайс“ насърчават към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност и антисемитска пропаганда. Според държавното обвинение организацията е създала и своя военизирана структура, а членове ѝ са облечени във военни униформи по време на събития. Представители на БНС са подавали уведомления до Столична община и за провеждането на „Луковмарш“, като се представяли за „коменданти“.

Според СГС обаче няма доказателства, че цитираните изявления са от името на сдружението или пък да са подкрепяни от него. Освен това прокуратурата се позовава основано на справка на ДАНС, а градският съд казва в решението си, че отразените в нея факти подлежат на самостоятелно доказване, което не е сторено. В нея се цитирани например обидни квалификации за емигранти от Азия и Африка в лични профили в социалните мрежи.

„Доказано е само публично изразено лично мнение на цитираните в справката на ДАНС лица, но липсват доказателства за това, че изявленията представляват позиция, заявена от името на сдружението или подкрепена от него. На следващо място, визираните действия не изпълват и съдържанието на понятията за разпалване на вражда, тъй като не се установи да са отправени като призив или внушение към определена група хора или обществото като цяло, при това с изразен стремеж за противопоставяне и предизвикване на омраза на расов признак. Тоест, твърденията на ищеца в тази връзка са недоказани“, пише в решението на съдия Венета Цветкова.

От БНС са посочили, че целите им са съхранението на българската история, език, бит, култура, традиции, ценности, както и отхвърляне на крайностите – както либерален капитализъм, така и марксизъм. Съдът казва в решението си, че повечето от тези ценности не само не са забранени, а са залегнали в Конституцията. За носените военни униформи и камуфлажи, съдия Цветкова посочва, че от БНС носят униформи само по желание и на определени събития, от което не може да се направи извод, че има военизирана структура.

Вещо лице пък е изготвило специално подробна справка за дейността на ген. Христо Луков и Съюза на българските национални легиони, които БНС почита в шествията на „Луков марш“. Изводът на съда е, че както личността на Луков, така и същността на легионите „не са еднозначни и са многопластови в исторически аспект, като търпят развитие с годините“ и не може автоматично да бъдат привързвани с антисемитска дейност. Решението не е окончатрлно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:14
Гост

­­Г­­о­­р­­е­­щ­­и­ ­­­м­­о­м­­и­ч­­­е­­­т­а­ ­­­в­­­и­­ ­­­о­ч­­­а­­к­­в­­­а­­т ­­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?53966

Neanonoimniq
Neanonoimniq
02 март 2021 12:16
Гост

Много се говори в тея коментари за циагни това,цигани онова,европейски дрън дрън. Хора, абре тва са нацисти бре, кво ви има на акъла ? Махайте ги тея, въпрос на време е да почнат с тероризма , само погледнете америка. И не атакуват само малцинства, тей че хич не се чувствайте спокойни. Тва не е патриотизъм, тва е бомба със закаснител и като гръмне не се знае кой ще го отнесе. Историята показва пак и пак, във всички държави, оставиш ли фашисти намира умират хора. Па после се оплаквйте от циганите колкото искате.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 21:39
Гост

Европейския съюз да вземе на своя територия всички цигани от България. Като допълнение и емигрантите. И всичко ще стане идеално, там ще ги интегрират по евроатлантически, няма да има повод за дела срещу България.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 20:33
Гост

ЕК да си обичат травеститите и мангалите и да не се месят във вътрешните работи на БГ

Sasha Grey
Sasha Grey
18 февруари 2021 18:20
Гост

Държави, в които мюсюлмани режат глави на бели учители по улиците, а други мюсюлмани застрелват бели с АК–47 заради карикатура няма нужда да ни учат на законност. Виждаме го как работи в тяхната страна извратеното усещане за морал и свобода.

Кирчева
Кирчева
18 февруари 2021 16:26
Гост

Ела ме ритни е и вашата толерантност. Ервопа трябва да разбере, че прекалено много от нещо е лошо нещо

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 16:25
Гост

И да направим „Приятели“ не само от бели мъже и жени, а от негър, индиец, бял гей – еврейка, корейка и една бяла хетеро жена. За цвят последната де. ….

Любител
Любител
19 февруари 2021 14:20
Гост

Хетеро жена ? Как не те е срам да нарушаваш еврогейските ценности ? Заради такива като тебе ни критикуват!

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 16:24
Гост

Поредните глупости от ЕС!

Людмил
Людмил
18 февруари 2021 16:24
Гост

Евротолерантинте. Айде стига. Клекнали сте пред бежанците и зорлем ще направите Рим ислямски халифат! Щото Султаните на Османската империя не можаха, ма сега зорлем и без жертви ще го направите!

Ервин
Ервин
18 февруари 2021 16:23
Гост

Пълно безумие! Да, трябва да се затегне малко контрола, но миришещ и неработещ циганин няма да се ограничавам да го наричам циганин! Защото аз му плащам и тока и всичкото. Той рови в кофата! Няма да се грижа и да не му накърнявам чувствата!

KNUT
KNUT
18 февруари 2021 16:22
Гост

Вижте какво. И в Европа не сте цъфнали. Твърде много се слагате на емигрантите от комплекси, че сте ги позлвали за роби някога. Това е безмислено, както е безмислено и това, Германия още да плаща на евреите пари за Холокоста. Самите млади израелци се бъзикат, че баба им е на сапун в кухнята. Ама Германия плаща ли плаща. Айде стегнете се малко!

Фараон
Фараон
18 февруари 2021 16:21
Гост

А да бе. Да стане, като в Англия? Говориш си с някого, че има хубава черна тениска и да дойде тъмнокож да ти крещи, че си ръсист. Защото си казал „черна“. Това е реален случай, не се бъзикам!

9999
9999
18 февруари 2021 16:21
Гост

Щом откровени хомофобски аутсайдери не можем да закрием, да закрием държавата, а?

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 20:34
Гост

Ти какво предлагаш, да я предадем на хомофилски аутсайдери ли?

Englishman
Englishman
18 февруари 2021 16:20
Гост

Надявам се, че ще се случи това. Уви в България сме склонни да си прощаваме бързо!

циганин гей
циганин гей
18 февруари 2021 16:20
Гост

най-големият страх на българския мъж е да срещне циганин гей, а страхът знаем ражда омраза

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 20:36
Гост

Най-големия страх на българския мъж е, да не се качат във властта цигани гейове. Е тогаз й се е*а мамата на държавата, гейове да я управляват по цигански.

Drob4ev
Drob4ev
18 февруари 2021 16:20
Гост

Да, примерно такива, като Сидеров да са в панделата!

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 16:19
Гост

Най-голям е проблемът с хомофобията. Убийството по хомофобски подбуди квалифицирано ли е да питам аз? Не! Защото именно това е най-масовата дискриминация в България!

9999
9999
18 февруари 2021 16:21
Гост

E!

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 20:38
Гост

Нали сме уж демокрация, мнозинството не обича хомосите. Откъде-накъде да са на пиедестал?

хайде холан
хайде холан
18 февруари 2021 16:14
Гост

Видиотени, които мразят едни или други заради раса, пол, сексуална ориентация, винаги ще има. Но важното е каква е реакцията на държавата, което включва и съда, към тях. БНС са ачик ачик, казано на майчин език, фашисти, но нямало доказателства. Какво се търси като доказателство – снимки с униформи на СС ли? Хайде холан

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 15:50
Гост

Ама Сидеров беше златен пръст навремето и нямаше как да му го накривят. Сега могат да го сложат на амбразурата, ама и той пък си знае колко е олекнал и вече се пази повече.

123
123
18 февруари 2021 15:49
Гост

Тези от БНС са си абсолютни нацисти, можеше повече да се постарае съдийката, ако и прокуратурата да е карала през пръсти.