Парламентът единодушно обяви извънредно положение от днес до 13 април 2020 г. в цялата страна. Такова беше предложението на Министерския съвет.

С решението за обявяване на извънредно положение се възлага на Министерския съвет да предприеме всички мерки за овладяване на пандемията от COVID-19 в съответствие с изискванията на чл.57, ал.3 от Конституцията (виж карето).

След единодушния вот в парламента, премиерът Бойко Борисов предложи да се създаде още един национален щаб, който да работи за справянето с финансовите и икономическите последствия от обявеното извънредно положение заради коронавируса. Борисов се обърна към лидера на БСП Корнелия Нинова с думите, че както опозицията, така и останалите партии в Народното събрание трябва да излъчат свои представители – експерти по финансови и икономически въпроси, които да влязат в щаба. От страна на правителството в него ще участват министрите на финансите и икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов, както и вицепремиерът Томислав Дончев.

„Трябва да знаем с какви пари разполагаме и колко да похарчим и при една актуализация на бюджета да знаем как да преразпределим тази мазнинка. Да знаем и колко може да оцелеем ако се разтегли периодът на извънредното положение“, каза Борисов.

Той добави, че предстои правосъдният и здравният министри Данаил Кирилов и Кирил Ананиев заедно с ресорните парламентарни комисии ще очертаят конкретните мерки, които ще бъдат предприети по време на извънредното положение.

А от думите на лидера на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова стана ясно, че парламентът съвместно с Министерския съвет ще подготвят необходимите законодателни промени във връзка с извънредната ситуация. Тя призова всички депутати да бъдат отговорни и да реагират бързо.

Какви ще са мерките 

Приемането на промените в законодателството заради извънредното положение ще се случи през следващата седмица, но беше разяснено какво ще включват мерките

  • Ограничения, свързани с пътуването. Предвижда се да бъдат ограничени пътуванията на българи до държавите, в които има интензивно разпространение на вируса, както и пътуванията от такива държави до България. Какво е нивото на риска за всяка държава можете да проверите тук.
  • Ограничаване на правото на свободно придвижване. Предвижда се възможност на службите за сигурност да издирват, задържат и принудително да държат лицата, които не спазват карантината, за да не разнасят заразата.
  • По-строго спазване на социална дистанция и карантина. Ще бъдат предвидени по-строги санкции за хората, които не спазват наложената им карантина – глоби, спиране на социални плащания.
  • Затваряне на учебни заведения, детски градини, игрални зали, спиране на спортни мероприятия. Кметът на София Йорданка Фандъкова вече обяви, че училищата в София ще са затворени още за седмица. В столицата няма да работят театрите, кината, галериите, детските клубове, концертните зали, както и всички пазари.
  • Затваряне на дискотеки, барове и нощни заведения. Ще бъдат затворени всички нощни заведения. Засега не се предвижда затваряне на ресторантите.

Нека кривата при нас да е по-полегата

Първо пред депутатите застана шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, който описа ситуацията в България и по света. „Вече не се явяват единични случаи в България, а започва масово появяване. Имаме 23 доказано заразени и три гнезда на инфекция независимо едно от друго – Плевен, Габрово, София. В София повечето от случаите нямат нищо общо един с друг“, каза той.

И повтори вече известния проблем с неспазването на карантината. „По света се приемат доста драстични мерки. В Израел налагат до 7 години затвор за нарушена карантина, Гърция – до 2 години, в Русия – до три. Само онзи ден в Румъния бяха заведени 25 дела за нарушаване на карантината. Вербалните послания се оказват изключително неефективни“, заяви проф. Мутафчийски.

Друг въпрос, който трябва да регулира законодателството, което придружава обявяването на извънредно положение, е свързан с мобилизацията на медицинския персонал. Като проф. Мутафчийски обясни проблема така: „Сега е изключено аз като хирург да работя като кардиолог“. И напомни, че щом попаднат в огнището на зараза, лекарите и сестрите изпадат под карантина и остават в болницата за 24 часа, 7 дни в седмицата, докогато е възможно да бъдат сменени с други екипи, прекарали карантинния период.

„Трябва да направим всичко възможно с всички сили и средства да се забави развитието на тази инфекция, да се ограничи. Ако кривата на заболеваемостта в другите държави отива стръмно нагоре, при нас да е по-полегата. Няма да ни подмине това нещо, но при по-бавно протичане на епидемията, ще намалим натиска върху здравната система“, каза той пред депутатите и напомни, че най-важно е социалното изолиране.

„Едва през последното денонощие, вместо обичайните 8000 пътуващи на летището в София имаше само 240. Явно хората вече узряха за крути мерки за истинско социално дистанциране“, каза шефът на националния щаб.

Извънредното положение е заради недисциплинираните

„Искаме за един месец това извънредно положение, то ни е нужно главно за недисциплинираните хора, които разнасят заразата. Ще дадем добър знак на народа, че в критични ситуации можем да се обединяваме“, каза премиерът Борисов.

Той подчерта, че днес здравната комисия ще получи предложения за затваряне на редица заведения за две седмици. Ще бъде издадена и заповед за работа от дома, където е възможно, но гишетата на институциите ще работят, за да не се „парализираме до край“, обясни още Борисов.

От думите му стана ясно, че завишаване на наказания обаче не са обсъждани. В момента Наказателният кодекс (чл. 355, ал. 2) предвижда, че който наруши наредба, издадена против разпространяването на заразна болест по хората по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, се наказва с до 1 година затвор или пробация.

„Надявам се да бъде приложен, не е нужна глоба, една година затвор е изключително сериозно наказание, просто трябва да го приложим“, каза Борисов. Той обясни, че ще има и актуализация на бюджета, за да могат да бъдат стимулирани финансово всички здравни работници, които в момента са „на първа линия“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че по предложение на социалистите, което е било прието от управляващите, извънредното положение ще е за един месец, а не безсрочно. Тя призова и частните болници да се включат в процеса и да не стоят дистанцирани, защото „здравето не е печалба“.

 

44
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
жоро
жоро
31 март 2020 15:43
Гост

Наврете си законите там кадето слънце неви огрява за едни може за други не и не заразата щени умори а вие господа народни представители

Тодор
Тодор
13 март 2020 23:30
Гост

Ще се заплаща ли труда на служителите, които работят във фирми, които ще бъдат принудени да не упражняват дейност по време на извънредното положение (напр. нехранителни магазини,…)?

Кимончо
Кимончо
13 март 2020 15:36
Гост

Внимание, внимание!
До цялото народонаселение на територията.

През време на извънредното положение:
1. цялата правосъдна власт ще се осъществява само от спецсъдилищата;
2. останалите съдилища се закриват, а съдиите се уволняват.

В името на народа!

Д.Д.
Д.Д.
13 март 2020 14:47
Гост

Благодаря на Лекс за предоставената информация относно нивото на риска при пътуване извън страната. Обаче от сайта на МВнР не мога да получа адекватна информация. Линковете не работят. Мислих да отскоча до Париж. Повече инфо?

Д-р. Анибал Лектър
Д-р. Анибал Лектър
13 март 2020 14:51
Гост

Г-не, или може би госпожа? Олигофренията и шизофренията не се лекуват за сведение. При нужда може да се взимат подходящи лекарства заради спокойствието на околните. Обаче хорската простотия е по-страшна от всички болести на света. А по вашия въпрос-питайте чичко Гугъл.

Миро
Миро
13 март 2020 14:52
Гост

Наистина линковете им са счупени. Явно сайтът им нещо не удържа на натоварването и изпрегна.

Ники
Ники
13 март 2020 14:55
Гост

Да ви имам проблемите. Нещо спешно ли има, та сте се затърчали извън граница. Тамън да ни довлечете още някоя „екстра“. А, спрете се малко. Не може само работа, трябва и акъл!

Златин
Златин
13 март 2020 14:29
Гост

Затварянето на дискотеки, барове и нощни заведения трябваше да се направи много по-рано. Мара втасалите ще ми се влачат нощно време, вместо да си налягат парцалите за известно време. Като ти е толкова зорно да се наливаш, стой си в къщи.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
13 март 2020 13:57
Гост

ами онез в европата – баба кукундрел Меркел – нали все кани разни арабески, те ви сега глобализация…гледам оня баболюб Макараон – забранил мачовете във Франция, стадиона празен, но феновете се събрали пред него един до друг – големи мерки,нема що…по ТВ дават как пък в Китай на някакъв пазар режат един огромен питон като хамбургски салам…абе прост народ навсякъде…стойте си вкъщи, маструбирайте си дискретно,няма жени,няма гейове,няма вируси

Виолета
Виолета
13 март 2020 14:12
Гост

Китайците явно забравиха от къде тръгнаха нещата. При тяхната гъста населеност не са застраховани въобще. Ама хората са си го казали:“Прост народ, слаба държава“. Иначе жълтурковците се бият в гърдите колко са напреднали икономически.

Шишо Бакшишо
Шишо Бакшишо
13 март 2020 14:38
Гост

В крайна сметка глобализираха Коронавируса. А ние просто счупихме тъпомера с нашето нехайство. Може ли, бе! Гледам днес сутринта, тръгвайки за работа как една бабка се качва в трамвая, за да си пазарувала на женския пазар! Ами гледайте и малко новини между сапунките. Ще бие път до „Кирков“, ще я ударят в кантара, ще се изложи на риск, а възрастните хора са най-уязвими. А после? Ама така е-днес си тук, утре те няма.

Симо
Симо
13 март 2020 13:56
Гост

Борисов така си вкара автогол с това преразпределение на мазнинката. И без това Нинова го бъзика, че докато е ритал топка в Банкя е похапвал филия с мас. Ама и той нали е един начинаещ хуморист.

Шишков
Шишков
13 март 2020 13:58
Гост

О, голям цирк са! Докато Боко държи в едната си ръка филията, с другата тупа топката. 🙂 Многофункционален е.

Сиси
Сиси
13 март 2020 13:59
Гост

Не виждам защо му се подигравате. Има ли значение с какво се е хранил в детството си? Я сега какъв е колоритен! А и магистрали-слънца ни направи.

Pepi
Pepi
13 март 2020 13:22
Гост

Някой има ли представа какво ще се случи с конкурсите за младши магистрати при това положение

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 13:46
Гост

Не, но според мен е логично да се отложат. А и нали Герджиков трябваше да им даде картбланш. Обаче при това положение… Още вчера повечето ВУЗ-ове решиха, че от понеделник започват със дистанционно обучение.

Георгиев
Георгиев
13 март 2020 13:47
Гост

Те пък много ще научат така. Друго си е да ходиш на лекции.

Вили
Вили
13 март 2020 13:49
Гост

Г-н Георгиев, не философствайте излишно. Дъщеря ми е студентка в СУ. Цяла седмица ги спукаха от домашни. Пишат, пращат на преподавателя и така… Дори е по-натоварено, понеже им дават и материал за четене. Ама нали трябва да се говори на изуст.

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 13:20
Гост

Айде пък сега нов вид истерия! Аптеките в квартала са пълни, опашката е чак отвън. И се редих 15 минути на опашка в „Alcohol & Tobacco“ за една кутия цигари. Напомня ми времето, когато хората се презапасяваха с хранителни продукти.

Григор
Григор
13 март 2020 13:17
Гост

Човек каквото сам си направи и цяло село не може. Толкова ли беше сложно да се спазва елементарна хигиена и да се слагат маски? А за тези, които пътуваха в Италия…думи нямам.

Иванов
Иванов
13 март 2020 12:28
Гост

А недисциплинираните работодатели? Защото случая е такъв. Понеже на шефката не и се работи от вкъщи, защото има ученик към 3-ти клас и той ще и надува главата и затова трябва да седят всички в офиса. За какво говорим тук? А не е като да не може да се оперира и в домашни условия с естеството на работа от страна на фирмата. За такива работодатели какво ще правите?

НиколА
НиколА
13 март 2020 13:13
Гост

Грях не грях може да й кихате и кашляте и да казвате, че не се чувствате много добре. 🙂

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 12:21
Гост

А в Съдебната палата в София не се наложи никаква превенция. Раздадоха ни чак вчера някакви мижави маски и толкоз!

Симеонов
Симеонов
13 март 2020 12:25
Гост

Панов се излага. Я да види какво направи Велчев за хората си. Още миналата седмица им каза, че ако някой от тях се почувства зле, спокойно може да не идва на работа дори без болничен. Коридора на КС се чисти по няколко пъти на ден. Заредиха с всякакви дезинфектанти. Дори когато влизаш в сградата ти мерят температурата.

Неандерталец
Неандерталец
13 март 2020 12:14
Гост

Вербалните послания при нас са изключително неефективни. Така е, защото кучето скача според тоягата.

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 11:35
Гост

Ей, голям успех! Хората вече узряха за крути мерки. Така е, като не спазваме превантивните.

Любо
Любо
13 март 2020 11:17
Гост

Давайте! Няма какво повече да се мъдри. Всичко тръгна от Китай, а там вече овладяха положението.

Пенковски
Пенковски
13 март 2020 11:12
Гост

Ами стигна се до тук и това нямаше как да се пропусне, като се има предвид колко е разтропан българина. Пита дали можел да пътува. Айде пътувай сега. Отворковци. Ама сега тия дето го докараха тъпия вирус тука няма да са виновни. Щото те са си платили били 2000 лева щото са богати програмистчета примерно, та са си платили почивчицата и си отиват. Аз от кога говоря, че програмистите трябва да вземат по-малки заплати, защото на един келеш на 20 като му връчиш 2000 лв. стартова заплата, нали се сещаш, че няма да излезе нищо умно от това. И става… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 12:17
Гост

Този „келеш“, без значение на колко е си ги изкарва тези пари. Станете програмисти и вие, та да видите колко е лесно. Знаете ли колко колеги стоят безработни, или ги подхвърлят като футболна топка?

Димитър
Димитър
13 март 2020 11:09
Гост

Само организацията ще намали последиците. Правилно!

хаха
хаха
13 март 2020 11:09
Гост

Уф, а „бедственото“ положение по Закона за защита при бедствия защо сте го уредили в закон, като не го ползвате. И какво повече искате?

Milenkowski
Milenkowski
13 март 2020 11:08
Гост

Положението не е розово и не виждам причина да се отлага това решение. Час по-скоро трябва да се затвори всичко. Иначе ства по-зле. А това така и така ще стане, не е нужно да чакаме да минем кота 100 случая.

Есмералда
Есмералда
13 март 2020 11:07
Гост

Ами да,з ащото ако българина не бъде стегнат яко няма да се оправи. Разпасана работа е. Той си ходи и вика „на мен нема да ми се случи“

Filipov
Filipov
13 март 2020 11:05
Гост

Положението е такова, че няма как да не се пусне извънредно положение

Веркосин
Веркосин
13 март 2020 11:04
Гост

За мен е важно да имаме нормална обстановка, а не да се паникьосваме

Кирил
Кирил
13 март 2020 11:15
Гост

На мен също ми идва в повече тази истерия. И както каза снощи по телевизията доктор Мирослав Ненков няма нищо сложно да се спазват елементарни правила.

Георгиев
Георгиев
13 март 2020 11:03
Гост

А, сетиха се! Защо трябваше да се стига до тук? Ама нали за някои беше важно да си отидат на ски до Италия.

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 11:01
Гост

Напълно разумно предложение. Не бива повече да се чака.

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 11:00
Гост

Подкрепям с две ръце! Всички по домовете, ще убием майките и бащите си, хора!

Demireva
Demireva
13 март 2020 11:00
Гост

Света затвори. Време е и ние да сме част от него. Положението е тежко

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 10:58
Гост

А как ще озаптят циганите

Донна
Донна
13 март 2020 11:03
Гост

За кое да ги озаптят, всичко каквото става все те са виновни, умрях те за циганите хей.

Христо
Христо
13 март 2020 11:07
Гост

Нищо лично, ама повечето от тях не блестят с кой знае какъв интелект. Надали проумяват какво се случва в момента.

Манго Джери
Манго Джери
13 март 2020 11:10
Гост

Трудна работа. Все едно да ги накараш да спазват хигиена. Гледам вчера една ромка си похапва сладко баница в рейса като си чупи от нея с едната ръка. После на слизане се хвана със същата ръка за една от дръжките на седалките.