Полският Национален съдебен съвет (НСС) е изключен от Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС), защото не защитава независимостта на съда и на съдиите от изпълнителната и законодателните власти. Решението е взето на проведеното вчера Общо събрание на ЕМСС във Вилнюс, Литва.

По информация от Съюза на съдиите само българският Висш съдебен съвет (ВСС) е гласувал „въздържал се“ (виж тук), което според устава на мрежата е равнозначно на „против“. Представителите на Румъния не са участвали във вота, а всички останали членове на мрежата са подкрепили предложението за изключването на полския НСС.

От ЕМСС обявиха, че това в никакъв случай не е повод за празнуване. „НСС беше един от основателите на мрежата, представителите му допринесоха много за работата на ЕМСС, на Изпълнителния борд, така и по различни проекти в продължение на много години“, се казва в разпространената позиция по повод решението.

ЕМСС припомня, че през 2018 г. е било замразено членството на полския съдебен съвет, който беше лишен и от право на глас, и от участие в различните дейности на мрежата заради проблемите с независимостта на съдебната власт там.

В продължение на близо три години ЕМСС поддържаше връзка с полския съдебен съвет и наблюдаваше ситуацията с независимостта на съдиите там. Но положението не се е подобрило, напротив, дори се е влошило и заради това Изпълнителният борд на ЕМСС предложи изключването на полския съвет.

Условие за членство в ЕМСС е институциите да са независими от изпълнителната и законодателната власт и да гарантират независимо правораздаване. ЕМСС установи, че НСС вече не спазва това основно правило. НСС не изпълнява конституционната си роля на гарант – не защитава независимостта на съдебната власт и на отделните съдии от всички атаки, които заплашват да компрометират основните ценности на независимостта и автономията на съдебната власт“, се казва в позицията на ЕМСС.

В нея се посочва, че мрежата е създадена с цел подобряване на сътрудничеството и доброто взаимно разбирателство между съдебните съвети и членовете на съдебната власт на държавите-членки на Европейския съюз.

„Решението за изключването на НСС не е взето с лека ръка. Присъстващите на Общото събрание, които гласуваха „за“, смятат, че решението е акт в защита на ЕМСС и ценностите, които мрежата отстоява, като съдебната независимост и върховенството на закона в Европа“, казват от ЕМСС.

От там обясняват, че съдебните съвети трябва да подкрепят съдебната система, когато е подложена на атаки и да направят всичко възможно изпълнителната и законодателната власт да подкрепят действията им в тази насока. „Разбирането, че съдиите трябва да мълчат по въпроси, свързани с политически противоречия, не се отнася до случаите, когато са застрашени почтеността и независимостта на съдебната система. Европейската съдебна общност е длъжна ясно и категорично да се противопостави на предложения от правителства, които са склонни да подкопават независимостта на отделните съдии или на съдебните съвети“, се казва още в позицията.

От ЕМСС са категорични, че мрежата ще продължи да защитава независимостта на полската съдебната система и да си сътрудничи с всички заинтересовани страни, за да възстанови независимостта на НСС възможно най-скоро.

От позицията на мрежата става ясно, че изключването на полския съдебен съвет не е завинаги, напротив той е „добре дошъл“ отново, но първо трябва да изпълни изискването да е независим от изпълнителната и законодателната власт и реално да подкрепи ценностите на ЕМСС.

Както вече стана ясно, българският ВСС гласува „въздържал се“ както през 2018 г., когато беше замразено членството на полския съвет, така и сега. Това предизвика реакция на Съюза на съдиите в България, който упрекна ВСС в липса на съпричастност към полските съдии (виж повече тук).

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат от САК
адвокат от САК
29 октомври 2021 17:28
Гост

КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРСКОТО КНЯЖЕСТВО
(Приета на 16.04.1879 г.) 61. Никой въ Българското Княжество не може ни да купува, нито да продава человечески същества.
Всекой робъ отъ какъвто полъ, вера и народность да бъде, свободенъ става, щомъ стъпи на Българска территория.
Мерси, българките в България сме напълно достатъчно на брой за българските мъже. Рускините искат единствено да придобият чрез брак българско гражданство, чрез което да придобият и допълващото го ЕС гражданство….

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 16:50
Гост

Държави като Полша и Унгария трябва да бъдат подкрепяни в борбата им срещу Брюксел, а не да се гласува като стадо против тях. Соросоидните подлоги квичат като прасета радостни при горната новина.
За тяхно нещастие обаче разпадът на ЕС наближава по-бързо от очакваното и настоящите многобройни кризи само усилват тези процеси.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 16:57
Гост

Ура, тогава ще можем да се присъединим към нов съюз, който се бори срещу соросоидите и отстоява националния си интерес и в който членуват Унгария, Полша, Турция, Русия, Северна Корея, Венецуела… А още преди това малоумните тролове може да емигрират във въпросните държави, щом не им харесва в ЕС.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 18:40
Гост

Оня ден за малко Ердоган да изгони 10 чужди посланици на едни от най-развитите демокрации в света, които го призоваха да зачита закона. А той съответно им каза да си гледат работата, защото турският съд бил независим (хо-хо-хо). Е, те такива са всички авторитаристи и популисти по света – искат да подчинят съд. власт, която да им играе по свирката, след което да казват на всички да не им се бъркат, защото били суверенна държава.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 19:55
Гост

Яд ли те е???

Съдия
Съдия
29 октомври 2021 19:37
Гост

Ееее,колега, сега разсърди Сесебейците. Те тъкмо са се нагласили да отбележат победна битка във войната с полската държава и ти си на обратен призив. Добре че си анонимен, че иначе кариерно израстване няма да видиш

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 13:31
Гост

ВСС прави всичко по силите си да бъде следващият изключен.

адвокат от САК
адвокат от САК
29 октомври 2021 13:06
Гост

Toва е много лоша новина. Продължавам да твърдя, че в определени области- като например ратификацията на ИК – ЕК оказва не просто политически натиск над ДЧ на ЕС, а директно осъществява незаконосъобразна принуда тези държави да нарушат основополагащите договори за ЕС- ДЕС и ДФЕС, като незаконосъобразно разширява областта на изключителна компетентност, предоставена му с ДЕС и ДФЕС, в нарушение на чл. 3 пар.6, чл.4 пар.1 и пар. 2 и чл.5 пар.1 и пар.2 от ДЕС във вр. с чл.2, 3 и 4 от ДФЕС.

Anonimen
Anonimen
29 октомври 2021 12:57
Гост

Е, може ли Ганьо да не се прояви с бездушието си. А утре може ние да сме на тяхно място.

Позор!
Позор!
29 октомври 2021 12:56
Гост

Къде са лайнометните тролове на Пеевски да ни обяснят как ССБ са долни соросоиди и майцепродавци, а Полша (подобно на Унгария, Турция, Беларус и Северна Корея) защитава националния си интерес! И че ВСС, Шиши и Геши са радост.

Съдия
Съдия
29 октомври 2021 19:39
Гост

Че са такива нямам съмнение и за твое сведение съм окръжен съдия.

съдия от градски съд :-)
съдия от градски съд :-)
01 ноември 2021 16:40
Гост

от Пловдивски окръжен съд нали, „колега“?

Симеон
Симеон
29 октомври 2021 12:32
Гост

Поздравления за позицията на Съюза на съдиите в България.

Димо
Димо
29 октомври 2021 12:28
Гост

Нашите как можаха да проявят липса на съпричастност към полските съдии?

Симо
Симо
29 октомври 2021 12:29
Гост

Мишоци! Те надигат глас само когато е в техен интерес.

Чочо
Чочо
29 октомври 2021 12:25
Гост

А нашият съвет също не е независим от изпълнителната и законодателната власт.

изключвай
изключвай
29 октомври 2021 12:23
Гост

Дреме й на Полша, че й изключили весесето от мрежата. Това са нагли хора, тях само глоба по 1 млн. евро на ден може да ги уплаши. Ако и това не става – изключвааааай от ЕС

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 12:22
Гост

Позорна позиция на българския Висш съдебен съвет. А и като знам кои от него са били в Литва – Драгомир Кояджиков и Стефан Петров, направо срам ме хваща като си представя какви са ги дрънкали

Киро
Киро
29 октомври 2021 12:27
Гост

Със сигурност отново сме се изложили.

Филип
Филип
29 октомври 2021 12:21
Гост

Много време даже са им дали от 2018 година.

Фики
Фики
29 октомври 2021 12:17
Гост

Българският съвет явно отново е без мнение.

дъното на дъното
дъното на дъното
29 октомври 2021 12:14
Гост

Това е изключително показателно за това къде стои България в ЕС – на дъното и в ценностно отношение!

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 12:14
Гост

Срам за тукашния ВСС. Ега ти страхливата позиция. Да си ходи, че вече не се издържа

OMG
OMG
29 октомври 2021 12:11
Гост

ВСС отново се прояви като допотопна, антиевропейска сбирщина с афинитет към авторитарните недемократични режими. ОСТАВКА!

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 12:08
Гост

Точно така трябва да се действа срещу държави, чиито управляващи популисти и авторитаристи не зачитат независимостта на съда и искат да го подчинят на своите интереси! Точно както действаше нашите доскорошни управляващи.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 12:20
Гост

На родния ВСС въобще не му пука за независимостта, важно е търговията да върви