Европейската комисия (ЕК) сезира Съда на ЕС за нарушенията в независимостта на съдебната система в Полша с преждевременното пенсиониране на върховни съдии. От ЕК настояват и за спешни междинни мерки до произнасянето на решението, съобщи БНР.

„Комисията смята, че продължаващите пенсионирания, предвидени в новия закон (за Върховния съд), ще доведат до сериозни и непоправими последствия“ каза говорителката на ЕК Мина Андреева.

„Затова поискахме Съдът да предприеме междинни мерки. Първо, да спре прилагането на тези действия, второ – да има гаранции, че засегнатите от новия закон съдии ще продължат изцяло да изпълняват съдебните си функции и трето, да спре назначаването на нови съдии на мястото на пенсионираните, в т.ч. и на действащ и на нов председател“, обясни още Андреева и добави, че с оглед на „неотложната ситуацията“, ЕК е поискала от съда да вземе решение колкото е възможно по-бързо.

Комисията изпрати уведомително писмо до полските власти на 2 юли, последвано от мотивирано становище на 14 август. Отговорите, които Полша даде и по двата документа, не отстраниха опасенията на ЕК от правно естество, се посочва в съобщение на институцията.

Новият полски закон за Върховния съд сваля пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд от 70 на 65 години, като така има риск 27 от 72-ма съдии да бъдат принудени да се пенсионират.

Мерките засягат и първия председател на съда, чиито 6-годишен мандат, определен от полската конституция, ще бъде предсрочно прекратен.

Промените бяха приети като опит на изпълнителната власт в Полша да подчини съдебната. Председателят на Върховния съд Малгожата Герсдорф демонстративно отказа да се подчини на новия закон и след приемането му продължи да ходи на работа, като беше приветствана и от протестиращи срещу реформите.

Европейската комисия смята, че полският закон е несъвместим с правото на ЕС, тъй като подкопава независимостта на съдебната система, в т.ч. и несменяемостта на съдиите.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:14
Гост

­­Г­­­о­­р­­­е­щ­­­и­­­ ­­­м­­о­­м­­и­­ч­­е­­т­а­­­ ­­в­­­и­­ ­­о­ч­­а­­­к­в­а­т ­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?15125

Разочарован
Разочарован
25 септември 2018 10:31
Гост

Докато ВСС и въобще съдебната власт се снишават по тези въпроси, защото гледат как ще реагира нашето правителство и каква позиция ще заеме, има голяма опасност да се случи същото като в Полша.

Доктор
Доктор
25 септември 2018 10:29
Гост

В Полша и Унгария става страшно. Дано този вирус не се пренесе и тук.

КСанти
КСанти
24 септември 2018 15:31
Гост

A съдиите в нашата пенсионна институция на никого не пречат 🙂

JohnS
JohnS
24 септември 2018 15:09
Гост

Ама те вече не са ли в пенсия?