Международната организация на съдии и прокурори MEDEL (Европейски магистрати за демокрация и свободи) се солидаризира с върховните съдии в Полша и протестите срещу законодателните промени, с които те бяха преждевременно пенсионирани.

От вчера влязоха в сила промените в полското законодателство, с които съдии на възраст над 65 години задължително се пенсионират. Те все пак имат възможност да продължат да работят, но тя зависи изцяло от волята на президента. Ако искат да продължат да правораздават, те трябва да пратят молба до президента и да приложат свидетелство, че са здрави, след което той еднолично да прецени дали да уважи искането им.

Промените бяха приети като опит на изпълнителната власт в Полша да подчини съдебната. Реформата засегна 27 магистрати, включително и председателя на Върховния съд Малгожата Герсдорф, която демонстративно отказа да се подчини на новия закон и вчера отиде на работа. Съдия Герсдорф беше приветствана от около 5000 граждани, които се бяха събрали в столицата Варшава на протест.

„Повече от две години MEDEL следи процеса на разпад на върховенството на закона в Полша. През това време MEDEL многократно призовава полските власти да преустановят този процес, да се завърнат към принципа на разделение на властите и да гарантират независимостта на съдебната система“, се казва в позицията на международната магистратска организация, разпространена от Съюза на съдиите в България.

Според MEDEL, полското правителство и президентът Анджей Дуда пренебрегват апелите от международната магистратска общност и продължават да прилагат своите „реформи“ в съдебната система, които целят единствено да подчинят съдебната на изпълнителната власт.

Магистратите подкрепят и намерението на Европейската комисия да изправи полското правителство пред Съда на Европейския съюз заради новото законодателство, като посочват, че „тези мерки подкопават принципа на съдебната независимост, включително несменяемостта на съдиите и поради това Полша не изпълнява задълженията си съгласно член 19, параграф 1 от Договора за Европейския съюз във връзка с член 47 от Хартата на основните права на Европейския съюз“.

От МEDEL споделят и мнението, че Малгожата Герсдорф трябва да се счита за легитимен председател на полския Върховен съд до изтичането на мандата ѝ през април 2020 г.

„MEDEL също така счита всички принудително пенсионирани съдии от Върховния съд, за активни съдии на Върховния съд до изтичането на мандатите им“, категорични са европейските магистрати.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 юли 2018 8:33
Гост

Добър или лош законът трябва да се спазва

Анонимен
Анонимен
05 юли 2018 12:00
Гост

Трябваше поне пенсионираните съдии от Върховния съд да ги оставят до изтичането на мандатите им. Така нямаше да се стигне до такива ексцесии.

Петя
Петя
05 юли 2018 11:52
Гост

Ако Европейската комисия изправи полското правителство пред СЕС ще спечели със сигурност. Добре, че има такива организации като MEDEL, за да защитават представителите на съдебната власт.

Магистрат
Магистрат
05 юли 2018 11:38
Гост

Тия пък как си усложняват живота. Защо не почерпят опит от нас? Свалят възрастовата граница за пенсиониране, дават до 20 заплати, когато се оттеглим на заслужен отдих, но след това отново можем да практикуваме, защото опитът, който ще предадем на по-младите си колеги е безценен. А и на една пенсия само как се оцелява?

Чернодрешко
Чернодрешко
05 юли 2018 11:33
Гост

За магистратите думата „задължително“ е неприемлива. Ние сме върховни и не сме длъжни да се подчиняваме на изпълнителната власт.