До дни прокуратурата ще обяви първите приватизационни сделки, които ще провери, а след това ще огласи и резултатите от тях. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред БНТ. Разследването на приватизацията има за цел да даде информация за евентуални щети, а не да се образуват досъдебни производства,  каза Милева.

Преди две седмици обвинител №1 Иван Гешев възложи на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да извърши пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други ведомства. Тя трябва да обхване всички приватизационни сделки, плащанията по тях (независимо от вида им), както и всички предприети действия по следприватизационен надзор. Т.е. не е поставено ограничение колко назад във времето да се върнат проверяващите.

След обявеното от прокуратурата, юристи коментираха, че по повечето от тези сделки е изтекла давността за търсене на наказателна отговорност. В отговор Иван Гешев поиска политиците да променят законите и Конституцията, за да възможно наказателното преследване.

От „Атака“ откликнаха на призива и внесоха проект за промени на Наказателния кодекс, където освен че се зачерква давността за престъпления, свързани с приватизацията, се предлага и промяна на един от основните принципи в правото – за по-благоприятния закон.

Наред с това се появиха информации, че ГЕРБ готвят промени в Конституцията за отпадане на давността на този вид престъпления.

Освен проверката на приватизацията, днес Сийка Милева коментира и редица акции на прокуратурата през последните седмици. Тя заяви, че държавното обвинение не цели демонстрация, а търсене на отговорност от виновните.

По повод проверката на случая с „къщата в Барселона“, в който е замесено името на премиера Бойко Борисов, Сийка Милева заяви, че е необходимо време, за да бъде получена официална информация от Испания.

В статия каталунското издание „Ел Периодико“ съобщи, че местната полиция разследва пране на пари, което стига до българския министър-председател. Според публикацията става дума за международна схема за пране на пари, чрез която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – „Numin Invest SL“ и „Emma BGS SL“, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, на която пък е приписвана връзка с Бойко Борисов в миналото. Парите към двете дружества идвали от физически лица извън Испания.

Прокуратурата у нас се самосезира и започна проверка по случая. „Това е една от многото образувани проверки на прокуратурата. Трябва да е ясно, че прокуратурата ще извърши проверка срещу всяко лице, независимо дали той е действащ премиер на България. Прокуратурата не работи по предварително изготвен списък, а по доказателства. Ние не се притесняваме да обвиним действащ министър, висши държавни служители, олигарси в държавата“, заяви по този повод днес Сийка Милева.

И още: „Прокуратурата ще реагира много остро по всеки сигнал за корупция, това е нашата работа. Главният прокурор не е политик, прокуратурата не се занимава с политика, въпреки че политиците се опитват да се намесят в нейните действия. Главният прокурор се стреми да върне доверието в институцията, която представлява. Ние искаме да живеем в по-чиста страна, да се говори по-малко за корупция, богатите хора да си плащат данъците и да има по-малко нападения над възрастни хора“.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
03 февруари 2023 13:07
Гост

Да зачеркнем давността, да отменим чл. 2 ал. 2 НК/за по благоприятния закон/, да вземем да отменим и член 2 ал. 1 НК/да се прилага законът, действал към деянието/ и най-добре да сложим една бесилка в центъра на София, където под ликуващия рев на тълпата да бесят лошите. След това ще се окаже, че по времето на бай Тошо е имало по справедливо правораздаване.

без страх
без страх
01 март 2020 1:26
Гост

Към „анонимен“:
Искаш ли да си поговорим?
Имам предвид, че когато някое (дееспособно лице) оповестява мнение за несъгласие с нечие друго мнение , не е достатъчно извършване на механично действие с кликване на бутон „несъгласен“, а следва да изложиш аргументи с кое от написаното не си съгласен.
В противен случай приемам, че си без мнение, който и да си ти – Обобщено, безличен и без позиция!

без страх
без страх
29 февруари 2020 12:17
Гост

До дни прокуратурата ще обяви първите приватизационни сделки, които ще провери, а след това ще огласи и резултатите от тях. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред БНТ. Разследването на приватизацията има за цел да даде информация за евентуални щети, а не да се образуват досъдебни производства, каза Милева. Милата ни тя, Сигурно пак е чела написаното в „пищова“. Що бре, моме, вЕрно ли ни казваш, че разследването на приватизацията няма за цел образуване на досъдебни производства????? Аз, пък и целокупният български народ очакваме не само да бъдат образувани такива производства, след товаочакваме да бъдат повдигани обвинения по… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 февруари 2020 13:29
Гост

Малката скумрийка Сийка… Из детска песничка

Анонимен
Анонимен
29 февруари 2020 12:14
Гост

А ние искаме да живеем в държава със силна и независима прокуратура, която се ръководи от изключително добър и принципен юрист

Анонимен
Анонимен
29 февруари 2020 12:15
Гост

Поне СУ да е завършил 😊

Анонимен
Анонимен
29 февруари 2020 17:18
Гост

Поне. И някой западен език да знае

Анонимен
Анонимен
29 февруари 2020 12:13
Гост

Кой ще повярва, че Гешев няма списък кого да… как беше, да размаже. Никой. Това са плоски лъжи, доказателствата ги виждаме ежедневно

Букмейкър
Букмейкър
29 февруари 2020 12:10
Гост

Пак ще повторя призива си към политиците. Вместо да се свиват от страх пред Гешев, да го погледнат и да си помислят как щяха да стоят нещата, ако имаше ефективен механизъм за независимо разследване на главния прокурор

Безобразие
Безобразие
29 февруари 2020 12:07
Гост

Вече дори не ги е срам да си признаят, че целта не е да има разследване, а да сочат хора с пръст пред обществото. Без доказателства и присъда да изтипосат няколко имена и да манипулират хората, че са грабили. Това ли е правосъдието тук. Гнус

Анонимен
Анонимен
29 февруари 2020 11:56
Гост

Здравка Калайджиев е права. Прокурорска република сме и това е. Върховенството на правото бавно, но славно залязва

Радост
Радост
29 февруари 2020 11:53
Гост

Гешев не е политик, но се държи като такъв. Сбъркал е попрището

Анонимен
Анонимен
29 февруари 2020 11:54
Гост

Казваш да става по-бързо общински съветник, а 🙂