Главният прокурор Иван Гешев каза, че е важно политиците да променят законодателството, а ако трябва и Конституцията, за да може да се търси наказателна отговорност за приватизацията.

Вчера обвинител №1 възложи на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да извърши пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол, като тя ще обхване всички сделки, плащанията по тях и следприватизационния надзор, без да има ограничения колко назад във времето да се върнат проверяващите. Решението беше приветствано в парламента, както от управляващите, така и от опозицията.

„За мен това не означава нищо, за мен е важно политиците да променят законодателството, ако трябва Конституцията, така, че да даде възможност на прокуратурата да си свърши работата и да има възмездие за хората, които откраднаха активите на българските граждани. Тези активи или бяха обезкостени, или нарязани за скрап, или купени за смешни пари от други хора. Тези активи, доколкото вече съществуват, са в ръце, които са ги придобили по криминален начин. Вероятно има и случаи, когато всичко е протекло по правилата. Но имам съмнение, че процентът на това ще е незначителен“, коментира днес Гешев.

Същата проверка беше извършена преди 2 години от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и показа, че основните проблеми са свързани с липсата на единен орган, който да подготвя, сключва и контролира сделките, както и с възможността да се сключват анекси, с които впоследствие се изменят основни изисквания като брой поддържани работни места, намаляване на цената на задълженията за инвестиции и т.н.

За наказателна отговорност обаче давността от 10 години отдавна е изтекла за повечето приватизационни сделки. По този повод Гешев коментира днес, че целите са да се образуват дела за сделки, за които има данни за престъпления и давността не е изтекла, както и да бъдат информирани гражданите какво се е случило през тези 30 години. С проверките ще бъдат натоварени не само ДАНС, но и МВР, Сметната палата и Министерството на икономиката

„Ще се види каква е съдбата на едно предприятие – как и за колко е купено, нарязано ли е на скрап, къде са банковите гаранции, осигурени ли са работните места“, добави Гешев.

Темата за давността за разследване на приватизационните сделки и възможността за промени в Конституцията, коментира днес пред БНР и бившият главен прокурор Никола Филчев. И той обаче призна, че подобно решение би било „на границата“.

„Трябва да се търси решение на конституционно равнище. Тогава обаче идват принципите на правовата държава, общовалидни за всички страни в Европейския съюз. Това е принципът за правната сигурност. Съгласно него не може да се влошава положението на гражданите с обратна сила. Но веднага, казва Европейската комисия, може, по изключение, ако е нужно според тяхната формула, за постигане на целта, и ако бъдат съобразени правата на засегнатите. Възможно е да се промени Конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата“, коментира Филчев.

Ковачки да си продаде майбасите и да сложи пречистватели

Днес Гешев беше в Бобов дол, след като нареди на екоминистъра Емил Димитров да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на боклуци в ТЕЦ-овете на бизнесмена Христо Ковачки.

Главният прокурор каза, че до момента е констатирано, че има изтекло разрешително за тестово горене на боклук, а в близост до ТЕЦ-а има и площадка, на която са складирани отпадъци. Той обаче подчерта, че идеята не е да се забрани на някой да прави бизнес, а да бъде накаран да го прави по правилата.

„Въпросът е, че щом печелиш милиони, това е моето мнение като главен прокурор, ще инвестираш, за да е добре за всички. Вместо 100 единици, ще печелиш 60. По-лесно е да караш скъпи коли, отколкото да ги продадеш и да вкараш парите в съответните устройства за осигуряване на чистота на въздуха, което теоретично струва 100-200 млн. лева. Ще се прави проверка какво се гори, ако трябва няколко пъти на вечер. Никой не може да забрани на някого да развива бизнес, но този, който развива бизнес, трябва да спазва българското законодателство. Държавата трябва да го накара да го спазва. Ако трябва, ще си продадеш майбаха, яхтата и някоя вила и ще си въведеш пречистватели на ТЕЦ-а“, каза Гешев.

 

 

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Николай
Николай
14 февруари 2020 9:28
Гост

https://giphy.com/gifs/memecandy-dXQAbcem3HLCgYkkA7
Вече със сигурност можем да кажем, че най-големият враг на този прокурор са принципите и по-конкретно тези на правовата държава!

Nasko
Nasko
13 февруари 2020 22:13
Гост

Изменение на конституцят в тази насока от Обикновено Народно Събрание би било противоконстицонно.

Мари
Мари
18 февруари 2020 8:38
Гост

Никой не говори за обикновеното НС…

Пашата
Пашата
13 февруари 2020 21:25
Гост

Отново добре подбрана снимка! Поздравления лекс.бг! За жадните водата е подсигурена и готова за консумация, след като бъди изстудена

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 17:52
Гост

Да речем, че проверката завърши с осъждане на някой, как ще бъдат върнати парите и на кого?

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 18:02
Гост

Не е това целта на цялата акция, а да се изобличат публично неудобните на властта, да се разчисти теренът, да не се даде възможност за защита…

Гражданин
Гражданин
13 февруари 2020 17:50
Гост

Боже, щом и Филчев заговори за правната сигурност, смятай колко е зле работата, която се готви.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 17:48
Гост

Седя и се чудя защо сега, защо точно Гешев се захвана с приватизацията. Цацаров опита и се спря, а този изглежда прекалено мотивиран.

UpiTon
UpiTon
13 февруари 2020 17:45
Гост

Ковачки още ли е тук?

анонимен
анонимен
13 февруари 2020 17:44
Гост

Моля, пиарите на прокуратурата да го посъветват да си обогати речника, да започне да чете книжки, най-вече законите, а не „Винету“, да се научи да говори и как да се държи на обществени места и пред медиите. Че това неговото е голяма излагация

Чичо Сам
Чичо Сам
13 февруари 2020 17:44
Гост

A оставка за незаконно разгласяване на СРС-та кога?

Шиши, кажи си!
Шиши, кажи си!
13 февруари 2020 17:42
Гост

Вижте края на видеото, все едно гледате обиколките на банкянския с джипа. Дали пък не готвят този за наследник?

анонимен
анонимен
13 февруари 2020 17:45
Гост

Това е ББ на съдебната система, ама с каскет 🙂

567
567
13 февруари 2020 17:41
Гост

Свинските черва са се наредили днес, само едно липсва.

анонимен
анонимен
13 февруари 2020 17:40
Гост

Да променят конституцията и да въведат независим прокурор, който да разследва Гешев

анонимен
анонимен
13 февруари 2020 17:40
Гост

Т.е. да не стане играчка-плачка ли викаш 🙂 Едно си Гешев бае, друго депутати му готвят 🙂

WWW
WWW
13 февруари 2020 17:39
Гост

А не искаш ли да си хванеш пътя и откъдето си дошъл, че започваш да ставаш по-опасен за правото и от лудия от плод-зеленчука?

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 17:38
Гост

Разнобой Филчев-Гешев ли надушвам?