Главният прокурор Иван Гешев е възложил на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да извърши пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други ведомства.

От държавното обвинение съобщиха, че тя трябва да обхване всички приватизационни сделки, плащанията по тях (независимо от вида им), както и всички предприети действия по следприватизационен надзор. Т.е. не е поставено ограничение колко назад във времето да се върнат проверяващите.

„ДАНС следва да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение“, цитират указанията на обвинител №1 от прокуратурата. И посочват, че трябва да се установи дали са разваляни договори за неизпълнение.

Освен това проверяващите трябва да установят как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на договорите и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри.

В обхвата на проверката трябва да бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания, се казва още в съобщението.

Преди две години, когато битуваше идеята да отпадне давността за престъпления във връзка с приватизацията, ДАНС отново направи проверка на процеса на раздържавяване. Според огласената тогава информация от 1992 г. досега са сключени 6967 приватизационни сделки с държавни и 7023 с общински активи. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров посочи кои са основните проблеми в раздържавяването, които са откроили от ДАНС – липсата на единен орган, който да подготвя, сключва и контролира сделки, преференциите за РМД-тата и по-късните изменения в закона, чрез които се дава възможност началниците в различни предприятия също да участват в приватизацията им, възможността да се сключват анекси, с които впоследствие се изменят основни изисквания като брой поддържани работни места, намаляване на цената и на задълженията за инвестиции и т.н.

Разпоредената от Гешев проверка беше приветствана от управляващите. „Непрекъснато поставяме въпроса за това, че държавата беше ограбена по варварски начин и сега всички, които я ограбиха непрекъснато говорят за бедните хора, че не са достатъчно високи пенсиите и заплатите“, коментира зам.-шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който  обяви и готовност за възкресяване на идеята за отпадане на давността при разследване на приватизационни сделки.

„Най-сетне свеж вятър да повее откъм прокуратурата. Браво! Поздравления! Смятам, че на всички ни се иска да се постигне нещо и да се изнесе истината за тези престъпни приватизации, които са извършвани през годините“, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

От БСП поставиха акцента върху това проверката да е пълна и действителна. „Дано да не е някакъв пиар ход само. Ще видим от резултатите“, каза депутатът от левицата Румен Гечев.

48
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Николай
Николай
13 февруари 2020 7:51
Гост

Остава да разпореди и проверка на национализацията след 1950 г. 😊

Питанката
Питанката
12 февруари 2020 22:09
Гост

Колко много шарани кълват?! Хем кълват, хем вярват, че другите надъхват. То не бяха Ванги, ръсене на захар против катастрофи, пиене на урина за здраве, сега и това.

Нико
Нико
12 февруари 2020 21:59
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Иван
Иван
12 февруари 2020 17:16
Гост

Пълна димка! Гештапото пак не е чело за давностните срокове, в милиционерският не четат много

Наблюдател
Наблюдател
12 февруари 2020 17:49
Гост

Четат, но някой не помнят. Не че в „Софийския“ много четат.

наблюдател
наблюдател
12 февруари 2020 15:08
Гост

Възможният резултат-нулев, поради изтеклите давностни срокове. И това му е ясно. Целта е показуха и укрепване диктаторския султански режим.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 15:31
Гост

Това лесно се решава с увеличаване на давностните срокове. Естествено ще се проверят само големите сделки – те са не повече от 70-80.

Наблюдател
Наблюдател
12 февруари 2020 17:52
Гост

И резултата ще е ….. нула. Или по-точно всичко е законно.

към Луната ходом марш
към Луната ходом марш
12 февруари 2020 15:00
Гост

Нали не ви звучи сериозно това. Никой не може да провери милиони хартии с документации. Това както казва Гешев дори не е като да кацнеш дизелов двигател на Луната и като операция са присаждане на глава… Някой някъде трябва да присъди мозък.

Питанката
Питанката
12 февруари 2020 14:51
Гост

Чл. 80. (1) Наказателното преследване се изключва по давност, когато то не е възбудено в продължение на: 1. (изм. – ДВ, бр. 31 от 1990 г., бр. 153 от 1998 г.) двадесет години за деяния, наказуеми с доживотен затвор без замяна, доживотен затвор, и 35 години за убийство на две или повече лица; 2. петнадесет години за деяния, наказуеми с лишаване от свобода повече от десет години; 3. десет години за деяния, наказуеми с лишаване от свобода повече от три години; 4. (изм. – ДВ, бр. 62 от 1997 г.) пет години за деяние, наказуемо с лишаване от свобода повече… Покажи целия коментар »

умното
умното
12 февруари 2020 14:57
Гост

Поставаш, барем някой в нависоко в прокуратурата да прочете ли? Не се притеснявай, той го знае, но не му е това целта, а да изтипоса в американски стил десетина неудобни и да каже – ей ги лошите, ама аз сега заради тази давност нищо не мога да направя. Дайте да признаем престъпленията при приватизацията за по-тежки от тези срещу мира и човечеството и да може да се разследват и след 100 години. Умно, а?

страшният
страшният
12 февруари 2020 14:30
Гост

а бе имам едни съмнения как хан Крум придоби черепа на Никифора, да вземе ДАНС да провери тая работа

ambasada
ambasada
12 февруари 2020 14:26
Гост

А бе да не вървим към нов 9 септември, ама 2020 г.? Къде живеем къде е правната сигурност, къде са основни принципи като давност, сигурност на инвестициите. Аз ако съм посланик на бяла държава, сега ще поискам спешна среща с премиерчето и да сложи край на тази безкрайна глупост с проверки на сделки отпреди 20 години

Д-р Нели Роудс
Д-р Нели Роудс
12 февруари 2020 13:04
Гост

Браво на Главния прокурор! Високи адмирации! Големите проблеми изискват големи решения!

наблюдател
наблюдател
12 февруари 2020 15:13
Гост

Духовната слепота и духовното късогледство са резултат от предубеждение или невежество. И когато броя на лумпените започне да нараства, това винаги завършва зле за цялото общество.

Христо Атанасов
Христо Атанасов
12 февруари 2020 12:42
Гост

От 9.9.44 ли?!

комсомолци, пионери
комсомолци, пионери
12 февруари 2020 12:44
Гост

Тогава имаше национализация 😉 Приватизацията отпочна през 1992 г.

Христо Атанасов
Христо Атанасов
12 февруари 2020 12:48
Гост

Имотите на избитите без съд и присъда и на тгези от незаконния т. н. „народен съд“ бяха приватизирани от каскетаджиите, а не национализирани.

aanonimen
aanonimen
12 февруари 2020 15:53
Гост

А присвоизацията 1987-1992 ? Това беше голямото разграбване ! Банките станаха самоуправляеми тогава и милиони потекоха към фирми и фирмички, току-що отворени по Указ 56 от подходящи другари.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 12:21
Гост

С калпаво направеното законодателство при масовата приватизация се получи така, че много от създателите на приватизационни фондове с придобиването само на 3-4% от дяловете в даден приватизационен фонд получиха контрола, а след това и собствеността върху съответния приватизационен фонд. При гласуването дребните акционери нямаше как да участват. А след това дивиденти не се изплащаха и акциите на дребните акционери се изкупиха на безценица. При работническо-мениджърската приватизация предприятията бяха придобивани на цена с 30% по-ниска от окончателно определената цена. Освен това винаги се използваше законовата възможност за разсрочено плащане, за което се използваха активите на приватизираното предприятие. След това водещите мениджъри… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 12:19
Гост

В интерес на истината следва да се отбележи, че касовата приватизация беше антипазарна. Поставяха се изисквания не само за инвестиции, но и за бройки и количество. Смешно е да се поставя изискване в почти всички приватизационни сделки за запазване на брой работници за години напред – нима не следва да се въвеждат високи технологии и работата да се върши с по-малко работници. А освободените работници да получават добро обезщетение и да си намират друга работа. Още по-вредно е да се изискват чисто количествени, а не финансови критерии и постижения на качество. Емблематичен е широко известният пример да се запази тонажът… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 13:56
Гост

1. Тонажите изобщо не бяха запазени (платени са 1-2 годишни смешни неустойки).
2. „старите ръждясали и неконкурентни грамади“ още първите години бяха нарязани и продадени като скраб.
3. От „правилната“ действия на приватизатора стигнахме до там, че територията ни вече не е „морска“ държава, заличена е от регистрите и няма флаг за търговски кораби.
4. Знаеш ли какво означава „военновременен резерв“?

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 17:20
Гост

Е, това не е вярно – в момента тече арбитражно дело за 57 млн. лв. неустойки – не за липса на инвестиции, които са надхвърлени, а за килограми. В момента корабите на БМФ са близо 2 пъти повече, отколкото при приватизацията, а много нови кораби се строят. При приватизацията корабите бяха стари и на доизживяване. При кризата 2008-2012 г. никой не търсеше големи стари кораби за превоз, а се търсеха по-малки модерни. Националните флотовеРумъния и Молдова, които не се модернизираха, фалираха. Може би трябваше да се изпълни тонажът като не се сменят корабите и флотът ни да фалира – голяма… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 12:14
Гост

Няма да е лесно след толкова години винаги да се установят точно нещата. Но и предприемането на проверката е много важно за превенция на незаконосъобразности за в бъдеще. Даже и предприетите действия на прокуратурата в последните месеци сами по себе си имаха изключително силен ефект за превенция на незаконосъобразни действия в цялата държава.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 11:47
Гост

Това е в отговор на чувството за несправедливост на голямата част от бълргарите за извършеното при приватизацията. Аз лично го подкрепям.

анонимен
анонимен
12 февруари 2020 11:17
Гост

Супер снимка. Човек може да надникне в носа на Гешев. Запушен ли е или така ми се струва 🙂

Д-р Куини
Д-р Куини
12 февруари 2020 11:33
Гост

Може да е настинал. И очите му светят.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 11:45
Гост

Това ли е от най-съществено значение в случая? Нормална снимка на живо -без да се позира.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 10:30
Гост

Тук специално прокуратурата трябва да бъде подкрепена. Някой трябваше да започне да се разриват авгиевите обори. Там се извършиха най-крупните присвоявания – и с масовата приватизация и разбойническо-мениджърската приватизация и с някои уж пазарни приватизационни сделки.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 10:12
Гост

Добре е, че няма ограничение колко назад във времето да се върнат проверяващите.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 13:26
Гост

Да увеличат давноста при престъпления при приватизация.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 9:31
Гост

А нещо за по-благоприятен закон да сте чували?

Отегчен
Отегчен
12 февруари 2020 10:10
Гост

Винаги едно и също – проверки, които така и не завършват или вадене на скелети от гардероба, папки, празни приказки, гръмки фрази, „закона е виновен“, „да върнем парите на народа“ и т.н. Първо винаги са митничарите, после циганите, след това инвеститорите. Аман, бе!

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 10:08
Гост

Похвално! Отдавна трябваше да се разровят в тази тиня.

анонимен
анонимен
12 февруари 2020 10:06
Гост

Гешев вече се чуди какво да прави и кого най-напред да удари. И върши поредните глупости. Но да е жив и здрав, ще го видим докъде и докога ще издеяни

Футурист
Футурист
12 февруари 2020 10:06
Гост

На този гл. прокурор всички ние ще му плащаме обезщетенията по делата в Страсбург и Люксембург години, след като си е заминал, помнете ми думата.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 10:13
Гост

Още храня надежда, че няма да изкара мандата си до края.

наблюдател
наблюдател
12 февруари 2020 15:18
Гост

И така ще бъде докато няма регресна отговорност за виновните, а познайте дали ще има законодателна промяна в тази насока, докато тази „политическа класа“ не бъде изрината.

да живей
да живей
12 февруари 2020 10:03
Гост

Явно оня ден Костов явно го е засегнал с думите си, че подходът на прокуратурата е болшевишки – който не е с нас е враг. И че всички един ден ще плащаме за хиперактивната Радост

луд умора няма
луд умора няма
12 февруари 2020 10:00
Гост

Някой беше питал за Цацаров. Да, той също беше разпоредил такава проверка – не само на ДАНС, но и на НАП. И знаете ли какво показаха данните? Че по голяма част от тях е изтекла давността. Тогава Цацаров каза, че проблемът е в законодателството и последващите изменения. Така че Гешев се хаби. Не знам каква му е целта, но едва ли ще постигне нещо.

Коста
Коста
12 февруари 2020 9:58
Гост

Това безумие може да блокира цялата икономика и да изгони чуждите инвеститори накрая, защото кой ще иска да дойде в България и да му ходят ченгета и прокурори да го проверяват? Да не го говорим за институциите, които ще блокират само ако трябва да извадят документите за 20 години назад.

изнудване
изнудване
12 февруари 2020 9:57
Гост

Какъв е смисълът?! Давността отдавна е изтекла. Що за глупост, освен ако не е за прах в очите и за изнудване.

Въй
Въй
12 февруари 2020 9:57
Гост

Ами то ДАНС трябва да работи само това години наред. Но, естествено, няма да се проверява всичко, а само удобното и нужното за саморазправа.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 10:15
Гост

Естествено! Както винаги! В случая проверката е само параван.

Алена
Алена
12 февруари 2020 9:55
Гост

Да се готви Прокопиев. Както винги.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 9:54
Гост

Излиза, че предишните главни прокурори или са спали, или умишлено са си затваряли очите и единствено Гешев се е сетил, че има нещо гнило. Той има цел – да си подсигури целия мандат с медийни бомби.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 9:52
Гост

Ето това вече е страшно, дами и господа, делата за изнудване, които се пазеха по прокурорските каси и чекмеджета от ерата на Филчев ще ни се видят смешка.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 9:50
Гост

Цацаров не беше ли разпореждал такава. Звучи ми познато