Апелативният специализиран наказателен съд върна в ареста сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви – Вълчо, както и двете счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянова. Те са обвинени в организирана престъпна група, пране на пари и данъчни престъпления.

Съдът прие не само, че има обосновано предположение тримата да са извършили деянията, в които са обвинени, но и че 21-годишният студент по право Вълчо Арабаджиев може да повлияе на свидетелите в разследването.

В края на август Специализираната прокуратура проведе акция в хотелите „Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив, които са собственост на Ветко Арабаджиев. Открити са били над 10 млн. лева в кутии за обувки, в куфари, сейфове и т.н. Бяха арестувани 10 души, като шестима от тях бяха обвинени в организирана престъпна група, пране на пари и данъчни престъпления. Сред тях е и по-малкият син Вълчо Арабаджиев.

Тогава заместник-главният прокурор Иван Гешев обяви, че Ветко и Маринела Арабаджиева са били на почивка във Франция по време на акцията, но веднага след нея изчезнали. Затова са обявени за издирване от Интерпол и с Европейска заповед за арест.

Прокуратурата поиска постоянен арест за трима от задържаните – на две счетоводителки и на Вълчо Арабаджиев. Тя твърди, че дни преди акцията Вълчо Арабаджиев е внесъл в три банкови касети в трезор 2.5 млн. евро, които били с неизяснен произход.

Специализираният наказателен съд, на закрито заседание, разгледа искането на прокуратурата и определи парични гаранции и за тримата от по 20 000 лева.

Днес апелативните спецсъдии Даниела Росенова, Веселина Вълева и Димчо Георгиев обаче заявиха, че в определението на първата инстанция имало основни грешки от правно естествено и заради това го определиха като незаконосъобразно и необосновано.

Съдът сподели тезата на прокуратурата, че внесените в банка милиони били с неизяснен произход и най-вероятно са от укрити данъци на фирмата „Виктория Груп корпорейшън“, собственост на фамилията Арабаджиеви.

Магистратите добавиха, че би било несериозно да се приеме, че 21-годишният мъж не е запознат с дейността на фирмите на родителите си. И, за да не попречи той на разследването, предвид и неговата сложност, съдиите измениха мярката му за неотклонение от „парична гаранция“ в „задържане под стража“. Същото сториха и по отношение на двете счетоводителки.

Иначе по време на заседанието адвокатът на Вълчо Арабаджиев – Илиян Василев, обяви, че до дни Ветко и Маринела Арабаджиеви ще се върнат доброволно в България.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Валя
Валя
11 септември 2018 16:15
Гост

Все още си мисля, че изтече информация преди акцията.

Васко
Васко
11 септември 2018 16:13
Гост

Адвокатите с какви очи искат по- леки мерки? Е, нали трябва да си заслужат парите.

Мунчо
Мунчо
11 септември 2018 14:59
Гост

Върнали се доброволно, чисто съдебно минало… Разминава им се.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2018 16:10
Гост

Какво ли не правят парите.