Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов даде начало на дискусия за това дали в юридическото образование да има и степен „бакалавър“. Това се случи на среща на Стоилов с декани и представители на юридическите факултети в България, на която са обсъдили действието на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „Юрист“.

От правосъдното ведомство съобщиха, че в хода на разговорите Стоилов е поставил за обсъждане и въпроса за въвеждането на степен „бакалавър“ в юридическото образование.

„Магистри да бъдат тези, които упражняват класическите юридически професии“, е предложил министърът.

Освен това Стоилов е изложил идея за въвеждане на общи изисквания за приема на студенти по „Право“. По думите му, трябва да се помисли дали е необходимо да се уеднаквят изискванията така, че студентите да бъдат национално класирани. Правосъдният министър е предложил дискусия и за това да се въведе общ държавен изпит, както и четири стълба в юридическото образование чрез промяна на учебните програми.

„Ние трябва да помислим как по-добре да съчетаем теорията и практиката. Образованието да заложи на трайното“, е заявил Стоилов пред ректорите.

Според него е нужен и контрол на качеството на юридическото образование чрез приемане на еднакви критерии към завършващите студенти. „Достатъчно време преди края на следващата учебна година трябва да се определи по какъв начин ще се осъществява приемът на студенти в юридическите факултети“, допълнил е министърът.

Предложението му за въвеждането на бакалавърска степен е било подкрепено от декана на Юридическия факултет на УНСС Захари Торманов. „Можем да мислим за бакалавърска степен с ограничена правоспособност“, е предложил Торманов.

В хода на разговорите Янаки Стоилов е изтъкнал също, че скоро трябва да се изготви нова наредба, защото промените в нея досега са били фрагментарни.

Деканът на Юридическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Даниел Вълчев е заявил, че академичната среда, заедно с министерството, трябва да решат дали ще се изработва изцяло нова наредба, или ще се осъвременява настоящата. Според проф. Вълчев трябва да се регулира броят на часовете в различните курсове.

„Голям проблем са и учебните практики. Те формално се водят, но трябва да се направи по-значима промяна“, подчертал е проф. Вълчев.

Деканът на Юридическия факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ – проф. Георги Митов, също е акцентирал върху изготвянето на програмата за обучение и правилното разпределение на хорариума и изучаването на различни специалности, както и избора на задължително избираеми дисциплини.

„Наблюдава се неприятно развитие – обикновено студентите избират тези дисциплини, които се взимат най-лесно“, посочил е проф. Митов.

Изпитът за правоспособност да отпадне

Да отпадне изпитът за придобиване на юридическа правоспособност пък е предложила деканът на юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ доц. Даниела Дончева. Според нея това се налага, защото въвеждането на прекалено много изпити обезсмисля ролята на висшите учебни заведения.

„Трябва да даваме многостепенно образование, а оттам нататък конкуренцията да осигурява най-добрия подбор“, посочила е доц. Дончева.

На срещата е бил повдигнат и въпросът за промяна на начина на изучаване на правото на ЕС.

60
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
citizen
citizen
12 юли 2021 20:06
Гост

Отпаднало ли е изискването за носене на маски при подобни публични мероприятия? Или функционерите на БСП най-нагло газят закона, докато продължават да тормозят обикновените граждани и дребния бизнес с тежки глоби

тоахм\гф
тоахм\гф
12 юли 2021 15:40
Гост

Абе направете и специалност „Право“ в гимназиите, бе! Ей-тъй – да има избор! Некадърни неграмотници! Само дипломи раздават на калпак!

Сийка Ми
Сийка Ми
12 юли 2021 8:41
Гост

Всички извън СУ са бакалавъри, и немат право да са магистрати, ни адвокати !

Тиквоний
Тиквоний
12 юли 2021 8:24
Гост

Рабфак и Пуц искам аз – Да запишем там Цецерон и ПКП 🎃😆☪️🇹🇷

Йордан
Йордан
10 юли 2021 23:55
Гост

Този Стоилов излезе едно рядко нищожество с отрицателен заряд. От БСП не го щат и с основание.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2021 17:55
Гост

Професор е, не е така.

Цицерон
Цицерон
12 юли 2021 8:26
Гост

Кой го направи професор незнам 🎃☪️🇹🇷

Иван
Иван
10 юли 2021 16:13
Гост

Продукцията на правните факултети е гешевци и сийки. Няма никакво качеството, само количество

Иво
Иво
10 юли 2021 12:37
Гост

Правото от 20г е най- разпарчатосаната професия. Вече всичко ЮФ произвеждат тъпонари. Най- слабите ученици учат право

само минавам
само минавам
10 юли 2021 11:49
Гост

Абе какъв бакалавър, какъв магистър – направо доктор!

Други проблеми няма в правосъдието и точно това е (екс)ресор на министъра на образУванието (и науката), а сега декан на ЮФ на СУ!

Срам ме е дори да пиша името му с инициали Д.В. Любимец на старите моми в парламента и на жените, но е с лек ЛГБТ уклон … все пак.

Ризка Нецветанова
Ризка Нецветанова
10 юли 2021 11:52
Гост

Много е скудоумен и перфиден пред зрителите. Като истински мръсник!

Анонимен
Анонимен
11 юли 2021 17:59
Гост

Айде – науката да я сотавим вън от политиката, не отива – ако изобщо сте жена, това не е колегиялно.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2021 17:57
Гост

Пич, напиши една писмена защите в живота си и тогава излизай да се паривш на мъж.

Нищо не владееш – как може такова нещо, да ми се разхождат – при това в един и същи времеви поряядък.

Фирма поне се научи да регистрираш.

Зелените чорапки
Зелените чорапки
10 юли 2021 11:36
Гост

Му дай и повече не го мъчи! Вземи му депутатското место, партийното бюро и го направи министър с държавен печат!

Зам-министърката му в предишното служебно бе министър и я запомнихме с грандиозен сканадал, понеже се бе опълчила на Радев като магарица на мост – кадри трябват, а нямат!

Пък после се чудете – защо Б.Б. ще е следващия президент!

Анонимен
Анонимен
10 юли 2021 8:48
Гост

Бе тоя няма ли работа да чегърта?Или така в шеги и закачки си му минава министерстването.Май ще се гушнат с гербаджиите.

шах с пешката
шах с пешката
09 юли 2021 22:44
Гост

Кои са класическите юридически професии,че нещо не вдявам замисъла на министера? Или както аз разбирам трябва да има учили-недоучили юристи.

само минавам
само минавам
09 юли 2021 22:33
Гост

Третата степен да не е „доктор“, а „гей“. Това звучи гордо Стоилов.

LSSAH
LSSAH
09 юли 2021 22:18
Гост

Направо един магазин да отворят пред СУ и пред другите университети и да продават дипломи за право. Явно всеки в България трябва да има една.

пълна скръб
пълна скръб
09 юли 2021 20:54
Гост

Янаки Стоилов направо да го пенсионират и повече никакво Народно събрание, партия, министерство, факултет.

Пълен галфон като буридановото магаре. То правосъдието пълна трагедия, той тръгнал като граф Мишкин.

Виктория Василева
Виктория Василева
10 юли 2021 11:53
Гост

Княз, княз, княз. От Учиндол.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2021 18:01
Гост

Защо ме вмирисвате с присъствието си – аз с ниско-интелектуални и необразавони и недоо-бразовани – не мога – имате панелен комплекс – живейти си в него.

Не прочел една книга и – вече на коня.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2021 20:06
Гост

Хипер- сепаратизъм – по какво право ще ми правораздават от провинцията – бегом към София, Хазяина ми викаха – давах им стая – обаче – сутрин на упражнения, от 07-00.

Аз станах профи – искам и и другите да са профита.

Само София е мъдрост, не става – просто – не става – недъгаво е – единствено Русе има проблясъци и – то на ниво научни студии, а да ги вкарат на „паша“, студентите, охо – ЮЗУ само си въртят протоколите.

Краси
Краси
09 юли 2021 19:41
Гост

Супер тъпо и неаргументирано предложение.

Киро
Киро
09 юли 2021 19:48
Гост

Ти сега ли разбра, че му е толкова капацитетът на този.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2021 20:10
Гост

Стоилов е завършен учен, сега – дали това – онова – учен е.

Вие кога сте писали студия – никога, само си внасяте молби.

Нема да се говори така – човека е на пост – учи студенти.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2021 18:53
Гост

Бакалавър по Право? Пълни глупости! Големи тъпотии само от Янаки, неприятно съм изненадан…….

Анонимен
Анонимен
09 юли 2021 20:18
Гост

В интерес на истината – трябва и слугинаж, ще го развия отделно като концепция – но е верно напипано – когато свърши комунизма и много хора потърсиха отново да са в ролята на плячката и – това им харесва – имаме професии – градинар, в момента – даже личен иконом, ужас – Средновековие, всекакви шантави роли, не знам какво и да кажа, Правото и то има нужда от прислуга. Примерно – да подготви делото, да свари кафе, да почисти бюрото, да се разтърчи по етажите и – това е важно, не знам, да се оправят.

Янаки Стоилов, любовникът на Лилов
Янаки Стоилов, любовникът на Лилов
09 юли 2021 17:30
Гост

Този е тотална щета като министър. БОЙКОтира Рашков. Не смени и една калинка като министър. Сега тръгнал да легализира ПУЦ-овете.

Толкова проблеми в правосъдието, а само прелива от пусто в празно. Логорея и никакви действия.

Б.Б.
Б.Б.
09 юли 2021 17:51
Гост

Янаки е перфектен! Със сто зора смени шефката на Агенцията по вписванията. Много е принципен и лежерен. Сто пъти мери и не реже.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2021 20:21
Гост

Иван Костов е насилвал Иван Татарчев, стига глупости – за този с реституцията с паметника – се знае отлично, как се казваше – да спи спокойно – перфектни са професионалистите – трябва да има и слугинаж, не могат всички да са с качества, не знам – аз съм против ПУЦ, в крайна сметка.

Магистър
Магистър
09 юли 2021 16:46
Гост

Не стига, че има юристи под път и над път и амнайсет хиляди факултета в страната. Годишно излизат дипломирани изключително много юристи, които после един голям процент не могат да се реализират, заради пренасищане на пазара. Сега да има и бакалавър, и изпит за юридическа правоспособност да няма, и с матурите ги приемаха…… Аз съм против тази глобализация и сто процентна неефективност на исканите промени.

Anonimen
Anonimen
09 юли 2021 19:49
Гост

Пълна тъпотия.

jjjjj
jjjjj
09 юли 2021 16:41
Гост

Абсурд!

Студентка 2 курс
Студентка 2 курс
09 юли 2021 16:21
Гост

ПЕС трябва да се изучава поне 2 семестъра и то в по-горен курс.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2021 20:27
Гост

Има и МЧП, едва ли ще стигнете до тази материя, както и да е – облигационно право на чуждестранни държави и как се прави привръзка, на мен на година има винаги и един международен случай все нещо изниква, адвокат съм.

Cancurov
Cancurov
09 юли 2021 16:08
Гост

И тази специалност ще я направите, като другите с лозунга „Като се знам какъв инженер съм, страх ме е да ида на лекар“.

Кукуригу
Кукуригу
09 юли 2021 16:38
Гост

Тя вече е такава, да не би да е изключение от „другите“… 😉

Мишо
Мишо
09 юли 2021 19:50
Гост

Така е за съжаление.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2021 20:29
Гост

Септември ще бъде май – ще бъде – аз съм построил 2 къщи и знам какво е да ти влезе майстор, така че горе-долу е същото, винаги се стремя към добрина, ама сега – това е положението.

Авигел
Авигел
09 юли 2021 16:07
Гост

Предложил е дискусия. Айде стига толкова и да не се занимава повече. Като изберем правителство, то да назначи министри и тогава да седнат да мислят какво да се прави.

Cancurov
Cancurov
09 юли 2021 16:07
Гост

Те тия се гласят да са постоянните под формата на „експертно правителство“.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2021 20:32
Гост

Друго си е Цецка Цачева, нали другаря от ГЕРБ, то калинка-малинка, ягода – боровинка, все пак е приятно на заплатчица.

Златимир
Златимир
09 юли 2021 16:06
Гост

Общ държавен изпит е добре.

Re:
Re:
09 юли 2021 17:49
Гост

А най-добре е един факултет с избор на преподаватели по задължителните предмети. И студентите да оценяват преподавателите, т.е. да има и обратна връзка.

Това което върши този мръсен комунист е достойно за презрение. Гледа да облажи колегите си пак и по някакъв начин да омаже проблема по примера на ГЕРБ, които за 12 години не решиха нищо по въпроса юридическо образование и го гледам сега по btv този Митов … трябвало да се реши въпроса с качественото юридическо образование и 14-те факултета! Боклуци!

Анонимен
Анонимен
09 юли 2021 20:36
Гост

Не презирайте комунистите – те ни спасиха от фашизма и нацизма и хитлеризма, както и от други производни, впрочем – САЩ забраниха да се кръщава български булевард на Богдан Филов, нищо че е убит и т.н., това по въпроса, ако не бяха СССР и товарищ Сталин – щеще да е друго сега, така де, фашизма е забранен, засега.

Русева
Русева
09 юли 2021 16:06
Гост

Освен Стоилов да слуша деканите и образованите хора, друго не виждам какво може да направи

Мирча Кришан
Мирча Кришан
09 юли 2021 17:34
Гост

Този Стоилов го натириха от БСП … за министър на 98%.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2021 20:41
Гост

Когато напишете един ред смислен текст – можете да се обърнете с гняв към доказани професионалисти.

То така и баба знае – с ругатни – но – защо мислите, че висшистите, към които не принадлежите и сте – някакво недоразумение, сме кекави и – изобщо.

Аз съм чел книги, доста – не така – а в някои се описват и разслабителни рецепти.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2021 16:05
Гост

Даниела Дончева има право.

ТеньоПравоспособний
ТеньоПравоспособний
09 юли 2021 16:05
Гост

Точно изпитът за правоспособност в настоящия му формат се явява „цедката“, а не „многостепенното образование“, което предоставя ПУ на кол и въже.

Адвокат
Адвокат
09 юли 2021 17:04
Гост

Ти явявал ли си се на този изпит? Това че е тест и казус по никакъв начин не променя изцяло формалния му характер. На теста масово се преписва, на казуса даже да си объркал 1/2 въпроса пак минаваш. Това е най-излишния от всички изпити. За какво ми е този изпит за тази правоспособност като после пак ходя на други изпит ако искам да съм адвокат (3 изпита) или съдия (2 изпита). На практика за да започна някаква адекватна работа минавам през близо 60 семестриални, 3 държавни, 1 изпит за правоспобност и поне още един друг (като в повечето случаи той… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 юли 2021 17:46
Гост

Много точно казано!

Диана
Диана
09 юли 2021 17:06
Гост

Каква цедка, вие чувате ли се? От години това не е изпит, а формалност!

Truth_hurts_npcs
Truth_hurts_npcs
09 юли 2021 17:14
Гост

Шегуваш се, нали? В момента изпитът за правоспособност е много, ама много лесен. Просто трябва да променят формата на държавните изпити и да бъде примерно само казус, да е от практиката, да е еднакъв за всички университети и да е на нивото на практикуващ юрист , а не да те карат да зубриш 300 безсмисени теории за устен и казусът да е про форма. Тогава ще има цедка.

Факултети?!
Факултети?!
09 юли 2021 17:37
Гост

100 години един факултет. Сега имаме Янаки Стоилов и с-ие.

Оправи всичко друго и ето!

Анонимен
Анонимен
09 юли 2021 16:05
Гост

Комунистите ще решават какво трябва и какво не. Ама тия не са ония образованите комунисти преди 89та. Тия са си прости селянчета.

Джош
Джош
09 юли 2021 16:04
Гост

Янаки е пълна скръб. Не знам защо е сложен там.

Филипа
Филипа
09 юли 2021 16:04
Гост

Какво ще решават тия, като са временни

ганю
ганю
09 юли 2021 16:06
Гост

И ти си временен на тоя свят, ама се изказваш!

Т.Живков
Т.Живков
09 юли 2021 17:44
Гост