Депутатът от ДПС Димитър Аврамов отново ще бъде съден за търговия с влияние, но вече в спецсъда. От Специализираната прокуратура съобщиха, че са внесели обвинителния акт срещу Аврамов и двама негови помагачи, един от които е бившият общински съветник от Плевен Методи Петков.

Според обвинението Аврамов е поискал от арендатора Светослав Илчовски на пет пъти общо 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи, а след това е приел 100 000 лева, за да упражни влияние върху длъжностни лица, за да уреди проблем с други обработваеми земи. Аврамов щял да упражни влияние върху директорката на Областната дирекция „Земеделие“ Зорница Александрова, за която твърдял, че тя е негов човек и ще уреди проблемите на бизнесмена.

Илчовски бил арендатор на земеделски земи в Монтанско. С други фирми имали сключено споразумение за разпределянето на земите, които обработват. Тъй като споразумението не било официално регистрирано в Областната дирекция „Земеделие“ в Монтана, законът задължавал шефката на дирекцията да издаде заповед за служебно разпределение на площите. Така земите, засети и обработвани от Илчовски, отишли при друга фирма, която тръгнала да събира продукцията на бизнесмена. Намесила се полиция, която предотвратила навлизането на комбайни. В спора се намесил и Димитър Аврамов, който срещу пари и земи, обещал на Илчовски да уреди проблема.

Наред с това депутатът казал, че ще упражни влияние и върху началника на полицията в Монтана Даниел Псалтиров за осигуряване на полицейска охрана и достъп до земите, обработвани от фирмата на Илчовски, по време на жътвата на реколтата от рапица.

Аврамов беше арестуван през юли 2012 г. По онова време той беше депутат от ГЕРБ, но след задържането веднага беше изключен от партията. През 2016 г. Софийският градски съд оправда Аврамов, но година по-късно Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция поради съществени нарушения.

През 2017 г. Аврамов отново влезе в Народното събрание, но този път от листите на ДПС. Главният прокурор поиска имунитета му, а той доброволно се отказа от него. Миналата година пък стана ясно, че делото отново е в прокуратурата, но вече в специализираната.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ужас
Ужас
17 април 2019 11:11
Гост

Колко ли още ще излизат наяве далаверите на ДПС в земеделието? Вижте колко министри на земеделието са били на ДПС. Всяка коалиция, в която те са участвали, винаги е била срещу това министерство. Макар че и сега се правят такива далавери, а ДПС уж е вън от властта.

Anonimen
Anonimen
16 април 2019 16:53
Гост

А Пеевски кога?

Анонимен
Анонимен
16 април 2019 15:10
Гост

Е, как е възможно, човек, срещу когото има дело да влезе отново в Народното събрание?

Анонимен
Анонимен
16 април 2019 15:07
Гост

За такива обвинения трябва да има справедлива присъда.

Анонимен
Анонимен
16 април 2019 15:08
Гост

Лошото е, че не е единствен. А ние разчитаме на тези хора. Явно аршинът тук е различен от този на Б. Б.