Делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, свързано със строителството на зоокът в града, е внесено в Специализирания наказателен съд. Това съобщи говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова, пред БНР. Обвинителният акт е внесен на 30 януари, като съдът все още не е насрочил разпоредително заседание. Прокурор Арнаудова посочи, че няма промяна в обвиненията на кмета Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район Западен Димитър Колев, които са за престъпления по служба.

Според прокуратурата изграждането на зоокъта в Пловдив е станало в нарушение на Закона за обществените поръчки с цел да се набави облага за изпълнителя „Запрянови 03“ ООД. Тотев се договорил пряко с фирмата, без да са били одобрени идеен инвестиционен проект и количествено – стойностна сметка за проекта и без издадено разрешение за строеж. Целта на кмета била да набави облага от близо 700 000 лева на фирмата, на колкото е оценена и щетата за община Пловдив. Според обвинението Кацарски и Колев са действали като помагачи на кмета, като го улеснили да извърши престъплението. Кацарски предложил на Тотев да бъде прекратена откритата процедура и така му дал възможност да премине към пряко договаряне. Обвинението на Колев е, че е улеснил Тотев като сключил договор за упражняване на консултантска дейност и строителен надзор без район „Западен“ да е участник в цялата процедура по изграждането на зоокъта.

Делото беше внесено в Окръжен съд – Пловдив през юли м.г., който два месеца по-късно го прекрати и върна на прокуратурата заради нарушения, които са довели до ограничаване на правото на защита на обвиняемите. Според съда не ставало ясно в какво се изразява съучастническата дейност на тримата обвиняеми заради противоречия в обвинителния акт. На прокуратурата бяха дадени указания да посочи конкретно кои права и задължения не са изпълнили, превишили са или са нарушили тримата обвиняеми и в какво се изразява престъплението по служба на всеки от тях.

Прокурорите са отстранили посочените от съда нарушения, а делото е внесено вече в спецсъда, защото след законодателните промени от ноември 2017 г. делата за корупция срещу лица, заемащи висши държавни постове, се разглеждат от този съд, допълни днес говорителят на главния прокурор.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:32
Гост

­­Г­­о­­р­­­е­­щ­­­и­­ ­­­м­о­­­м­­и­­ч­е­­­т­а­­ ­в­­и­­ ­­­о­­ч­­а­­к­­в­а­­т ­­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?4141