Делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев за изграждането на зоокът в града окончателно е върнато на прокуратурата, показа проверка на „Лекс“. Това е определил състав на Апелативния специализиран наказателен съд с председател и докладчик Димчо Георгиев, който е отхвърлил всички възражения на прокуратурата в подадения протест.

В средата на юни съдия Даниела Костова от Специализирания съд прекрати делото и го върна на прокуратурата заради липса на конкретика в обвинителния акт, която затруднявала защитата на подсъдимите.

Според обвинението изграждането на зоокъта в Пловдив е станало в нарушение на Закона за обществените поръчки с цел да се набави облага за изпълнителя „Запрянови 03“ ООД. Тотев се договорил пряко с фирмата, без да са били одобрени идеен инвестиционен проект и количествено-стойностна сметка за проекта и без издадено разрешение за строеж. Целта на кмета била да набави облага от близо 6900 000 лева на фирмата, на колкото е оценена и щетата за община Пловдив.

Обвиняеми по делото са още заместникът на Тотев Димитър Кацарски и кметът на район „Западен“ Димитър Колев. Прокуратурата твърди, че Кацарски и Колев са действали като помагачи на Тотев, като го улеснили да извърши престъплението. Кацарски предложил на Тотев да бъде прекратена откритата процедура и така му дал възможност да премине към пряко договаряне. Обвинението на Колев е, че е улеснил Тотев като сключил договор за упражняване на консултантска дейност и строителен надзор без район „Западен“ да е участник в цялата процедура по изграждането на зоокъта.

Според прокуратурата спецсъдът не е имал основания да прекратява делото, защото в обвинителния акт са били подробно описани съставомерните действия на обвиняемите. В протеста се казва, че в обвинението са описани поредица от нарушения от страна на Тотев, последователно свързани помежду си.

Апелативният спецсъд обаче се е съгласил със становището на съдия Костова за липса на конкретика за действията на обвиняемите.

„Посочването на нарушения на ЗОП или неизпълнение на задължения не е достатъчно в случая да обоснове съставомерност на деянието. Правилно в атакуваното определение е застъпено становището, че не е посочено с твърдяните нарушения на ЗОП по какъв начин са осъществили престъпленията Тотев, Кацарски и Колев. Не става ясно от обвинителния акт, в какво се изразяват помагаческите действия на обвиняемите Кацарски и Колев, по отношение на Тотев“, пише в определението на АСНС.

Според съда наистина липсват конкретни доказателства, които да показват, че обвиняемите съзнателно са нарушили служебните си задължения и не ставала ясна логическата връзка между посочените от прокуратурата нарушения и настъпилите вреди.

Като съществено нарушение съдът отбелязва, че не са описани настъпилите според обвинението значителни вредни последици. Прокуратурата казва, че те са за близо 690 000 лева, които представляват разликата между цената на сключения договор за строителство със „Запрянови 03“ ООД  и сумата в обявлението за поръчката от 2014 г. Според съда не са посочени доказателства, от които се установява колко са вредите. В обвинението се казва още, че общината е претърпяла и неимуществени вреди заради „формиране на недоверие на обществото към разходване на бюджетни средства“, което също според съда не е подкрепено с доказателства.

За да прекрати делото, спецсъдът прие, че в обвинението не е посочено и кой е пострадалият от престъплението по служба. Прокуратурата изтъква в протеста си, че няма лице, което да отговаря на определението за пострадал, а има ощетено юридическо лице – община Пловдив. И Апелативният спецсъд обаче е категоричен, че в обвинителния акт трябва изрично да бъде посочено пострадало лице.

Делото за втори път се връща в прокуратурата, след като през есента беше прекратено и от Окръжния съд в Пловдив с идентични мотиви. Тогава съдът посочи, че не ставало ясно в какво се изразява съучастническата дейност на тримата обвиняеми заради противоречия в обвинителния акт. На прокуратурата бяха дадени указания да посочи конкретно кои свои права и задължения не са изпълнили, превишили са или са нарушили тримата и в какво се изразява престъплението по служба на всеки от тях.

След законодателните промени от ноември 2017 г. делата за корупция срещу лица, заемащи висши държавни постове, се разглеждат в спецсъда и обвинителният акт беше внесен там, но сега отново е върнат на прокуратурата.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пловдивчанин
Пловдивчанин
25 юли 2018 22:31
Гост

В този случай Прокуратурата си е изпълнила добросъвестно задълженията. Обвинението е конкретно и издържано за състав на умишлено престъпление по служба при неспазване на ЗОП, с цел облаги. Съдът НЕ позволява на прокуратурата да си свърши работата, поради липса на ВОЛЯ за осъждане на обвиняемите, за да защита публичния интерес.

Майна
Майна
24 юли 2018 15:40
Гост

Тази история със зоопарка е най-малкото, за което да разследват Тотев. Работата е ясна – проверките и делата срещу него ще се точат за след местните избори догодина, за да не страда имиджът на ГЕРБ. Тотев няма да бъде издигнат отново за кмет и накрая всичко ще потъне.

Петя
Петя
24 юли 2018 12:57
Гост

Обществото отдавна гледа с недоверие към разходването на бюджетни средства. Заради такива хора като Иван Тотев.

Агент 007
Агент 007
24 юли 2018 13:05
Гост

Те са достатъчно дебелокожи, за да не им пука. Мнението на народа е важно само докато ги изберат и почнат да бъркат в кацата с мед.

Възмутен
Възмутен
24 юли 2018 12:33
Гост

Само си прехвърлят топката. Делото е за щети за близо 7 милиона лева, а с тяхното темпо нищо чудно да изтече по давност.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2018 12:26
Гост

Айде прокуратурата пак на поправителен.