Двама съдии от Специализирания наказателен съд, следовател от Националната следствена служба (НСлС) и двама кандидати за шеф на Апелативната специализирана прокуратура (АСП) са сред кандидатите в конкурса за повишаване в апелативните прокуратури.

Общо 138 магистрати са допуснати до участие в процедурата. През март Прокурорската колегия обяви конкурс за повишаване на 13 места в апелативните прокуратури. Осем от тях са в АСП, две в Пловдив и по едно в София, Велико Търново и Бургас.

Само двама от желаещите да бъдат повишени не са допуснати до участие, защото не отговарят на изискването за специален стаж за обвинител в апелативната спецпрокуратура – поне 8 години като съдия по наказателни дела, прокурор или следовател.

Сред кандидатите са двама спецсъдии – Елена Попова и Пламен Евгениев. Последният заедно с друг желаещ да бъде повишен – Росен Радев, участва в процедурата за избор на ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Третият кандидат за шеф на АСП е Николай Найденов. Все още няма определена дата за събеседването с тримата.

Наред с тях сред имената прави впечатление това на бившия шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов. Предходният състав на ВСС му наложи дисциплинарно наказание уволнение, но Върховният административен съд го върна на работа като отмени решението на кадровия орган.

И бившият шеф на Софийската районна прокуратура Петър Белчев участва в конкурса.

Сред желаещите да бъдат повишени има и трима следователи, като един от тях – Ивайло Иванов е от Националната следствена служба.

В списъка с допуснатите до участие в конкурса кандидати има няколко ръководители на районни прокуратури – на тези в Тетевен, Карнобат, Гоце Делчев, Асеновград и Бургас.

От всичките 138 кандидати, 35 са от районно ниво. Общо 20 са обвинителите от Пловдив, които са подали документи, 21 са от спецпрокуратурата, а 29 – от СГП.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Странно
Странно
06 юни 2019 14:26
Гост

Тоест излиза, че е много по-добре да си апелативен прокурор, отколкото съдия в спецсъда? Или просто в спецсъда играят някакви извънправни интереси и хората бягат от там?

Гражданин
Гражданин
05 юни 2019 16:25
Гост

Какво толкова има в спецправораздаването, че и съдии и прокурори бягат от там?

Анонимен
Анонимен
05 юни 2019 11:28
Гост

Много силни заявки. Това ще направи сериозна конкуренцията.

Anonimen
Anonimen
05 юни 2019 12:34
Гост

Този път напливът не е толкова голям.