Висшият адвокатски съвет (ВАдС) да организира предоставяне на безплатни правни консултации по имейл и телефон на гражданите във връзка с извънредното положение. Както и да подпомогне адвокатите, които ще изпаднат в затруднено положение, като една от идеите е временно да се прекъснат плащанията за членски внос към ВАдС, които да не са дължими за периода на извънредното положение.

С това предложение (пълния му текст можете да видите тук) са сезирали Висшия адвокатски съвет група столични адвокати, начело със Стефан Марчев. Под писмото са се подписали и Мирослав Мичев, Мариана Вълкова, Катерина Граматикова, Жана Кисьова, Христо Хинов, Александър Тонев, Екатерина Методиева, Ваня Траянова, Маргарита Димитрова, Иван Ангелов, Александър Бояджиев, Десислава Миразчийска и Ива Згурова-Шопова.

Те на първо място заявяват, че адвокатите носят отговорност към обществото и трябва да дадат своя принос за подпомагането му при преодоляване на последиците от кризата с навременни и адекватни мерки.

Първата, която предлагат, е да се предоставят безплатни правни консултации по електронна поща и телефон, включително и чрез Националното бюро за правна помощ.

„На основание чл.38 от Закона за адвокатурата, адвокатите могат да оказват безплатно адвокатска помощ и съдействие на материално затруднени лица. Законът не сочи дали материално затруднени могат да са единствено физически лица, но в настоящата ситуация материално затруднени лица могат да се окажат всички – и гражданите, и юридическите лица“, пишат столичните адвокати.

И заявяват: „Противно на широко разпространеното схващане, че адвокатите са професионалисти, които се възползват от проблемните ситуации, в които изпадат гражданите и юридическите лица, смятаме, че в условията на такава повсеместна криза, ние българските адвокати трябва и можем да предоставяме безплатни юридически консултации на материално затруднени физически лица и дружества (малки и средни предприятия), като ги осведомяваме за възможностите, които законът и съдебната практика признават за отлагане на падежиралите им парични и други задължения, възможностите за позоваване на непреодолима сила, тълкуване на договорните клаузи и накрая за възможностите да се възползват от законови и програмни условия за получаване на обезщетения (ако правителството одобри и имплементира подобни програми)“.

Те настояват ВАдС да издаде препоръки към всички адвокати за възможността в условията на извънредно положение да предоставят консултации pro bono на свои клиенти, за които преценят, че са в материално затруднено положение, причинено от извънредното положение. Причината – да се избегнат дисциплинарни производства в такива случаи, заради чл. 38 от Закона за адвокатурата.

Наред с това, столичните адвокати предлагат да бъде организирана на сайта на Висшия адвокатски съвет линия за комуникация по мейл, на която изпаднали в затруднения граждани и фирми да отправят искания за консултации, придружени със сканирани документи.

„За да се обезпечи осъществяването на подобна дейност, е възможно ВАдС да организира кампания за набиране на адвокати-доброволци, които по график да се включат в извършването на тази дейност, включително като се използват и регионалните центрове за консултиране на НБПП и единния национален телефон за първична правна помощ. Подобни мерки ще са особено важни, защото много адвокати няма да могат ефективно да провеждат срещи с клиенти, които са материално затруднени, заради нуждата от максимално съкращаване на присъствената работа в канторите ни“, пишат адвокатите. И заявяват, че те самите ще се включат като доброволци.

Освен това те предлагат ВАдС да предложи мерки за насърчаване и улесняване на дистанционната работа на адвокатите. Те трябва да включват мерки за здравословна и безопасна работа, препоръчително обслужване на клиентите не чрез лични срещи, преустановяване на разплащанията в брой и др.

Те се обръщат към ВАдС и с настояване да предприеме всичко необходимо, за да бъде приет със закон мораториум върху процесуалните срокове, каквото предложение отправиха те до Народното събрание и Министерския съвет.

Третата група мерки, за които столичните адвокати се обръщат към ВАдС, са за финансово подпомагане на колегите им. „Условията на епидемична обстановка в страната, затварянето на канторите ни и моралната необходимост от предоставяне на безвъзмездни консултации в доста случаи, ще доведат до затруднено материално положение и при много колеги. Затова молим да обмислите план и критерии за материално подпомагане на адвокати в затруднено материално положение през идните месеци предвид значителния бюджетен излишък и парични наличности, които Висшият адвокатски съвет е натрупал“, заявяват те.

И предлагат ВАдС да приеме решение за временно прекъсване на плащанията за членски внос към него и той да не е дължим за периода на извънредните мерки.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:36
Гост

­­­Г­­о­­­р­­­е­­­щ­и­ ­­­м­­­о­м­­и­ч­­­е­­т­­а­­­ ­в­­и­­ ­­­о­­­ч­­­а­­­к­в­­­а­­­т ­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?38879

pattra
pattra
18 март 2020 8:53
Гост
адвокат
адвокат
16 март 2020 23:00
Гост

Абе Марчев,стига евтин пиар .Хората се чудят как да се спасят от пандемията,на кого му пука за правни консултации в момента ? Ти без пари ли си купуваш сега лекарства и храна ,че да се обръщаме на безплатни консултанти? Ясно е,че ни чака глад през следващите месеци.Но и така да е не смятам,че трябва да запълвам времето си с безплатни консултации,още повече пък за хора,на които такива не им се следват!

lawyer
lawyer
16 март 2020 22:56
Гост

Осъдих примерно един два държавни фонда – бавят плащането, айде да е Банка – ще плати, ма ето тези – гледай какви са, а какво – имам само скелети в гардероба, примерно – длъжник, който не може да имат деца -резултат – стагнация на разплащането.
Дано да е както се следва – не съм песимист – това е лъч, светлина в тунела.

Кирчева
Кирчева
16 март 2020 10:49
Гост

Да вземат от фирмите за доставки пари и да дават на закъсалия бизнес. Държавата има пари и трябва да помогне да не се разрастне и икономическата чума.

Стоянова
Стоянова
16 март 2020 10:49
Гост

Не съм съгласна, че държавата няма пари. Сега едни фирми не работят и трудно ще плащат каквито и да било данъци, но има много такива, които пълнят хазната, защото служителите им работят. Самите фирми работят. Просто го правят от дома си. В същото време платформите за доставки на храна и куриерските служби не смогват да изпълнят поръчки. Там дали няма приходи?

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 11:22
Гост

Дори сега ще се увеличат приходите от доставка на храна. Хората, които работят и са свикнали да обядват навън, ще си поръчат храна от заведенията.

Пенова
Пенова
16 март 2020 10:48
Гост

Държавата е длъжна да се възпозлва от ситуацията и да въведе много повече електронното случване на нещата. Ако се стигне до там и електронно гласуване! И е длъжна да помогне на закъсалия бизнес в тези времена.

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 10:50
Гост

Тя за едни е майка. А за други мащеха.

Лилия Мирш
Лилия Мирш
16 март 2020 10:47
Гост

Подкрепям всичко без трета точка. Стига тая държава е вадила пари за какво ли не. Тя трябва да помага на бизнеса и това е така, но не може да помогне на всички от магазина за пирони, през ресторанти и фитнеси и се стигне до адвокати и счетоводители.

ВиЛи
ВиЛи
16 март 2020 10:45
Гост

Категорично подкрепям предложенията и не смятам, че адвокатите се възползват от проблемите на фирмите и на частните лица. Все пак имаме закони, които служат за това да има някакъв ред в държавата. Без тях ставаме територия с някакви хора върху нея. А тези закони не са ясни на всички, защото са сложна материя. И следователно е редно някой да им ги разяснява. На отворковците, които смятат, че адвокатите са мародери мога да им кажа сами да си следят тогава нещата и да си се защитатват пред съда. В 99% от тези случай обикновенно излизат от съдебната зала с присъда.

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 11:23
Гост

Е, не може да се отрече, че има много мародери сред тях.

Виктория Кирев
Виктория Кирев
16 март 2020 10:43
Гост

Технологично родната картнка може и да се промени и това ще са мерки, които един път въведени после няма да бъдат премахвани. Същото важи и за дистанционното обучение на децата. Правете сметка колко хора примерно над 30 биха записали магистратура ако не им се налага да висят на лекции. Същите лекции да могат да се учат и вземат от дома, пред компютъра.

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 10:52
Гост

Но не е същото. Просто лекциите са по – ефективни като метод на обучение.

Любител
Любител
16 март 2020 12:29
Гост

Лекциите са по ефективни, при съвестен преподавател. Не и при тия дето си сричат учебника, който очакват да им изпееш на изпита.

д-р Диляна
д-р Диляна
16 март 2020 10:42
Гост

„Освен това те предлагат ВАдС са да предложи мерки за насърчаване и улесняване на дистанционната работа на адвокатите. Те трябва да включват мерки за здравословна и безопасна работа, препоръчително обслужване на клиентите не чрез лични срещи, преустановяване на разплащанията в брой и др.“
Едно е вярно – че този вирус в телата на хората, ще направи така, че виртуалната реалност да стане далеч по-изпозлваема. Във времена на криза хората освен, че се сплотяват, те измислят и нови технологии и нови методи на работа. Браво

Христина М
Христина М
16 март 2020 10:40
Гост

Чудесно предложение. Определено хората имат нужда от правни съвети предвид естеството на проблема.

Виктория П
Виктория П
16 март 2020 10:40
Гост

Непреодолимата сила се случва рядко. Определено хората не са наясно какво значи тя, когато говорим за юридически казуси. Добре е, че в тези времена, в които не е желателно да се срещаме с други хора, могат да се направят онлайн консултации.

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 10:50
Гост

Е, в 21 век сме все пак.