Да се използват специални разузнавателни средства и проследяване на електроните комуникации за издирване на бегълците от правосъдието. Работата по задържане на осъдените и привеждането им в затвора да се поеме от МВР. Имената и снимките на всички издирвани да бъдат оповестени на специален сайт, в който всеки да може да направи справка.

Това са предложенията, които отправи днес главният прокурор Сотир Цацаров пред членовете на правната комисия на парламента. Той беше поканен от депутатите за т.нар. парламентарно изслушване по две теми – бягствата от правосъдието и ефекта от последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които влязоха в сила на 5 ноември 2017 г.

Главният прокурор представи пред народните представители резултатите от разпоредената от него проверка в цялата страна за броя на осъдените на затвор, които обаче не са задържани и засега са успели да избегнат наказанието си. Данните показват, че в момента бегълците от правосъдието са 905. Те са били 925, но докато е траела проверката на прокурорите 24 души са били задържани, а междувременно други четирима са се укрили.

„Изключително ниска е ефективността на оперативно-издирвателните мероприятия на територията на страната. Трудностите произтичат от липсата на възможности за използване на СРС, а и за проследяване и анализиране на информацията от мобилните оператори“, заяви Цацаров. И допълни: „Промените в Закона за специалните разузнавателни средства и в Закона за електронните съобщения не са панацея, но невъзможността да бъдат използвани за издирвани бегълци е неадекватна във време на информационен обмен. Абсурд е в днешно време да не можем да проследим електронната комуникация на лице с 10 годишна присъда, а да го издирваме на последния му известен адрес“.

Данните на прокуратурата показват, че 700 от бегълците от правосъдието всъщност се укриват в чужбина. Попитан от Крум Зарков от БСП дали те имат предпочитана дестинация, Цацаров посочи, че не може да бъде направена географска карта, но има много укриващи се в държави от ЕС, както и в бивши съветски републики.

Интересен факт е, че няма укрили се от правосъдието в районите на Трън, Брезник, Кула, Благоевград, Сливница, Пирдоп, Етрополе, Поморие, Средец, Царево, Котел, Трявна, Тервел, Тутракан и Попово.

Освен това изненадващо най-често бягат хора, осъдени на до една година затвор. Сред незаловените има трима с присъди на доживотен затвор.

Най-често бягат извършителите на престъпления по транспорта (198 от всички издирвани, за да влязат в затвора), следват крадците – 168 души и осъдените за престъпления срещу половата неприкосновеност – 153 избягали.

Депутатът от „Воля“ Симеон Найденов приведе пример от адвокатската си практика с подсъдим, избягал в чужбина в деня на заседанието на последната инстанция. „Присъдата му беше публикувана след 20 дни, но те си знаят каква ще бъде и бягат“, каза той като илюстрация, че промените в НПК, с които беше забранено незабавното оповестяване на присъдите, а те се привеждат в изпълнение от върховни прокурори, невинаги дават резултат.

„До влизане в сила на присъдата лицето се счита за невинно, а забрана за напускане на пределите на страната не може да бъде наложена на всички подсъдими“, отговори главният прокурор.

Тук той обърна специално внимание на депутатите, че след като приеха изменения в НПК, с които беше предвидено на хората с наложена забрана за напускане на страната да се отнемат документите за самоличност и да получават други заместващи, не са направени съответните промени в Закона за българските лични документи.

„Аз си вземам бележка“, заяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 март 2018 18:00
Гост

Каквито и идеи да има Цацаров, едните си бягат, а другите не ги търсят.

Сър Алекс
Сър Алекс
07 март 2018 17:47
Гост

Все сме имали корифеи на правната мисъл в правните комисии, ама такова чудо не е било. Дано си вземем бележка.

Анонимен
Анонимен
07 март 2018 17:52
Гост

Ще си вземат, ама друг път.