Министърът на правосъдието Данаил Кирилов поиска от Венецианската комисия становище и препоръки по проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с който в началото на лятото предложи правила за разследване срещу т.нар. „трима големи“ в съдебната власт – главният прокурор и председателите на върховните съдилища.

Днес Кирилов се срещна с посланиците на страните от ЕС, пред които е подписал писмото до Венецианската комисия, съобщиха от правосъдното министерство.

Промените в НПК нов механизъм за разследване на „тримата големи“ бяха изработени през юни. Според законопроекта, разследванията срещу тях за извършено умишлено престъпление могат да започнат по предложение на трима членове на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) или на министъра на правосъдието. Разрешение ще дава Пленумът на ВСС, като решението ще се взема с поне 17 гласа „за“, а самото разследване ще провежда прокурор от Специализираната прокуратура или от Софийската градска прокуратура.

Промените са отговора на правителството по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делата „Колеви срещу България“ и „С.З. срещу България“, в които още преди 10 години беше казано, че България трябва да изготви механизъм за ефективно и независимо разследване на главния прокурор. След предложените изменения в НПК обаче Съветът на Европа излезе с позиция, че тези промени не гарантират независимостта на разследването.

Пред посланиците от ЕС днес, министър Кирилов е представил предложените нови текстове в НПК, като е бил обсъден и напредъкът на България по Механизма за сътрудничество и оценка.

Кирилов е акцентирал и върху постановлението на правителството от миналата седмица, с което се създава национален механизъм за постмониторинг в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенство на закона. Той подчерта, че в Съвета за координация и сътрудничество, който ще осъществява постмониторинга, ще участват висши представители на от изпълнителната, съдебната и законодателната власт, като е гарантирано участието и на гражданския сектор.

Кирилов е обсъдил с посланиците и предложените промени в Закона за съдебната власт, с които беше дадена възможност на ВСС да преценява дали да отстранява магистрати при повдигнато обвинение, както и беше премахнато задължението им да декларират членства в съсловни организации.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
24 септември 2019 23:33
Гост

Браво на министъра на правосъдието! Позицията му е умна и навременна. Винаги е добре да се поиска становище за даден проект, отколкото да се прибързва или въпросът ненужно да се политизира.

По света и у нас
По света и у нас
24 септември 2019 17:33
Гост

В такива случаи се взима пример от добрите практики в другите държави. А не се обръщаш постоянно за помощ като невръстно дете.

селянин
селянин
24 септември 2019 17:18
Гост

Повече инфо за националния механизъм за постмониторинг? Как точно ще участва гражданския сектор?

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 17:16
Гост

Браво бе, Дани. Хвалиш се, ама откакто си министър нищо съществено не си направил.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 17:15
Гост

Кога и с какво напреднахме по Механизма за сътрудничество и оценка.

Давай, Дани, няма време!
Давай, Дани, няма време!
24 септември 2019 16:22
Гост

Важно е да има работею инструмент за справяне с главния, че като дойде Гешев на власт, всички ще оперем пешкира!

Ако мине
Ако мине
24 септември 2019 16:21
Гост

Защо така се стреми да се изложи и отвъд границите на родината си, не мога да разбера. Венецианската комисия ясно е казала, мониторинга ясно е поставил цели… Обаче не, ние трябва пак да питаме…

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 17:12
Гост

Той даже не се усеща, че се излага. Както винаги пита ли пита и вечно не е разбрал. Цачева въобще не ни е излагала така.

Влад
Влад
24 септември 2019 16:08
Гост

Искането е за независимо разследване на главния прокурор, а не за имитация на разследване срещу тримата големи!!!

ЛиЛиПут
ЛиЛиПут
24 септември 2019 16:07
Гост

Какво става с мониторинга, оставка ще има ли?

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 16:11
Гост

Не, ще каже, че е направил всичко зависещо от него, пък те що тъй…

смешки
смешки
24 септември 2019 16:36
Гост

да, бе, да оставка… дани ще си остане, нали ще го заменят с новия механизъм за върховенство на закона и ще излезе, че е успял само за няколко месеца на поста да го свали.