Главният прокурор Иван Гешев внесе днес в Народното събрание искането за сваляне на имунитета на депутата от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Радостин Василев.

Миналата седмица прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Василев заради скандала от 47-то Народно събрание, в което той беше част от „Има такъв народ“ (ИТН) и след разцеплението на групата беше обвинен от колегите си, че е принуждавал депутатката Христинка Иванова да напусне поста си. Тогава Гешев коментира, че ще се запознае с предложението на градската прокуратура и ще прецени дали да внесе искането в парламента.

Според прокуратурата в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства Василев да бъде привлечен като обвиняем за това, че на 13 юни миналата година е опитал да принуди Иванова да напусне парламентарната група на ИТН и парламента, за което Наказателният кодекс предвижда до 6 години затвор.

Тогава от ИТН публикуваха и запис, в който Василев убеждава Иванова да последва него и други отцепници от групата на партията на Слави Трифонов, а тя отказва.

„Тогава си подай молбата и напускаш Народното събрание. Щото аз ще ти пратя хора и ще ти направят молбата, както пише по книгите“, казва в записа Василев и допълва, че Иванова е предател.

„Това ти е решението?“, пита я той в края на разговора им и след потвърждението, допълва: „Тогава искам… Утре ще дойдат хора при тебе, да си подадеш молба за напускане на Народното събрание“.

Миналата седмица Радостин Василев каза, че не се притеснява от разследването и се възмути, че прокуратурата иска неговия имунитет, а не за „шкафчетата, кюлчетата, за асфалта“.

„Не е нещо страшно това разследване, което се прави, пожелавам им успех. Истината е, че аз съм най-удобен в момента. Аз прекратих опитите на задкулисието още в предния парламент да управлява. Аз не си мълча, аз се възпротивих и на Пеевски, и на ДПС в Българския спортен тотализатор, аз разкрих и схемите на гербаджиите във всички имоти на спорта, това е причината“, каза Василев и добави, че няма проблем да се откаже от имунитета си.

Радостин Василев е адвокат и беше председател на парламентарната правна комисия в 45-ото Народно събрание за по-малко от месец. Тогава от ИТН го представиха като адвокат с дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство. През последните 13 години практиката му е свързвана основно с международно спортно право.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Предложение
Предложение
25 април 2023 8:18
Гост

МФ обяви,че държавата е в тежка криза-проектът е за дефицит от 6 процента. А всъщност пари има, незабавно могат да бъдат намерени милиарди левове: -Редукция субсидията на съдебната система-до 300 млн лв. Останалите 700 млн могат да бъдат върнати на бюджета. Става лесно-чрез съкращения и премахване привилегии-закриване на следствие, военно правосъдие, закриване институт на помощниците, закриване редица прокуратури-например на прокуратурата към ВАДмС, закриване на съдилища-не са нужни повече от 5 апелативни съдилища, ВС да е един от 12 съдии, съкращенията да са без изплащане на обезщетения и без преназначаванки. Спирането парите за дрехи незабавно ще спести 40 млн лв. Заплатите… Покажи целия коментар »

корекция
корекция
25 април 2023 9:07
Гост

да се чете-не са нужни повече от 5 административни съдилища.

И апелативните съдилища също са много-не е необходим повече от един апелативен съд

Човек
Човек
25 април 2023 10:11
Гост

Добро предложение! Сигурно си по-умен от личностите, които са написали КРБ. Мисля, че без съдебна система май е най-добре. Да сложим един пенкилер да правораздава по смисъла на позитивното право на хан Крум. Проблемите именно са в съдебната система, която последна остана да защитава държавата и гражданските права, а не в управлението последните години, което окраде безогледно парите на пенсионерите, златото на България, разпродаде и изсече горите и накара интелигенцията да напусна страна ни. Не последното е проблема на бюджета, а съдебната система. Закриване на това или онова, направо да връщаме 44 година, може пък да има доволни.

Анонимен
Анонимен
25 април 2023 7:54
Гост

Ако Прокуратурата работи, се пита защо работи и се вадят заключения за имитация. Ако Прокуратурата прекрати производство, се пита защо не работи и пак се правят изводи за имитация. Хайде най- накрая, т.н. Общество да реши, какво очаква от Прокуратурата и по каква причина, всеки си мисли, че познава работата на прокурора, включително и познава материалите от ДП, за да коментира и квалифицира. При липса на занимание, призовавам пишещите да повишат образованието си или да се хванат за физическа работа, защото е доказано, че трудът е превърнал маймуната в човек, а чрез физическа активност мозъкът работи в пълния си капацитет!

Анонимен
Анонимен
25 април 2023 9:19
Гост

Видяме как става инсталирането в прокуратурата през 2006-с продадени казуси. Също и през 2015г-раздадени казусите, а преписвачът преписва на воля. Чак и квесторите не издържаха и реагираха. Но на другия преписвач-прокурорско синче му се размина, и днес е вечме също прокурор. А през 2002г здравите сили в прокуратурата поръчаха и ликвидираха изпадналия в немилост прокурор от ВКП Колев. Преди това прокурорската банда се погрижи и да му бъде подхвърлена дрога, или ще твърдиш,че прокурор Колев се е разхождал с дрога, след като очакваше да го арестуват? През 1999г пък здравите сили самоубиха прокурор Д-и то в съдебната палата. Страшни са… Покажи целия коментар »

Няма го
Няма го
25 април 2023 10:00
Гост

Вие ходи ли ли сте на конкурс за магистрати, аз съм ходил мога да ви кажа, че на устните изпити кандидати са мноого подготвени, а ако направим справка с критиците на прокуратурата – това са голямата си част адвокати, които може би дори не са ходили и на конкурс, от НПО–та, близки до една политическа партия или направо членове на политическата партия, не познаващи наказалтеното право и процес, говорите общи приказки, кой кого убил, без изобщо да имате нещо зад гърба си за твърденията си. За работата на прокурора могат да говорят хора, които са били такива, както и за… Покажи целия коментар »

Цветан
Цветан
24 април 2023 14:40
Гост

Гешев пак се занимава с глупости.

Заки
Заки
24 април 2023 14:48
Гост

По скоро имитира дейност.

Чочо
Чочо
24 април 2023 14:32
Гост

Де да се беше отнесла прокуратурата така и към Пеевски.

Анонимен
Анонимен
24 април 2023 13:10
Гост

Е, спокойно, с новите промени в НПК на прокуратурата бая ще й се свият правомощията, те сега й са свити, камо ли тогава. Вече дори обвинителен акт ще може да внася разследващият орган, така че ще има по-обективни критерии за това дали има престъпление или не.

Кисел прокурор
Кисел прокурор
24 април 2023 15:09
Гост

Откога чакам разследващите сами да си внасят обвинителните актове! Е верно после при оправдателна присъда те ще отговарят, а МВР ще плаща обезщетенията, ама… Че ми омръзна само аз да отговарям за оправдателна присъда, след като са ме накарали да внеса ОА, въпреки убеждението си или грешките на разследващите.

Киро Куролацията
Киро Куролацията
24 април 2023 17:01
Гост

Хаха, пийте ги тези хапчета бе!
Обвинителни актове щял да внася разследващия полицай…
До такива заключения от многоъгълни тъпоъгълници стигнахме, след като позволяваме на пуцаджии и випондаджии да си позволяват да коментират на тема „право“.
Аман от Йористи!

Анонимен
Анонимен
24 април 2023 17:18
Гост

Мерете си приказки! Промените скоро ще бъдат факт! От вас нищо не зависи! Като не ви харесват- багажчето и напускайте. Никой няма да ви пита!

Анонимен
Анонимен
24 април 2023 12:40
Гост

Според мен е трябвало да се приложи – чл. 9, ал. 2 НК- малозначително престъпление.

Петър
Петър
24 април 2023 17:42
Гост

Няма „малозначително престъпление“. Ако деянието е малозначително, то не е престъпление, а ако е престъпление, то деянието не е малозначително.

Анонимен
Анонимен
24 април 2023 17:58
Гост

Все си е същото. Аз разлика не правя:))

Анонимен
Анонимен
24 април 2023 12:32
Гост

Чудя се на г-н Гешев, в ГЕРБ и ДПС има затънали хора в престъпления и то много сериозни, с висока степен на обществена опасност, а нищо. А ДПС дори извършваха години наред престъпления против Републиката. Защо едните са привилегировани, а другите – мачкани. Никога няма да бъдем правова държава. Такова понятие всъщност не съществува.

Анонимен
Анонимен
24 април 2023 12:16
Гост

Наказателно-каскетния кодекс не важи за ГЕРБ и ДПС, по него се преследват само другите.

Йорданов
Йорданов
24 април 2023 12:16
Гост

И това ли е най-важно бе Гешев?

Лазар
Лазар
24 април 2023 14:15
Гост

Хваща се като удавник за сламка.

Чулев
Чулев
24 април 2023 12:12
Гост

На Гешев глупостите

:)))
:)))
24 април 2023 11:48
Гост

В спортното право има доста пари. Ако си беше стоял мирно, щеше да си забогатял досега. Защо ти беше да се вреш там, където не трябва, Радко:)))

Владимир
Владимир
24 април 2023 12:13
Гост

А да ти е минавало през ум, че може да не му трябва да забогатява и иска да се вре, защото мафията трябва някак да бъде спряна?

Димитър
Димитър
24 април 2023 12:59
Гост

Чрез тоя дето помогна на ЦСКА да фалира и да си изперат парите.Супер почтеност няма що 🙂

ПП да изключат Василев
ПП да изключат Василев
24 април 2023 11:44
Гост

По мутернски заплаха едно към едно и то на запис, а не по нечий преразказ никога не сме чували. Това са ПП и ренегата Василев – мутри.
„Тогава си подай молбата и напускаш Народното събрание. Щото аз ще ти пратя хора и ще ти направят молбата, както пише по книгите“, казва в записа Василев и допълва, че Иванова е предател.

Анонимен
Анонимен
24 април 2023 11:41
Гост

Прокуратурата и разследващите органи пак се опитват да замажат положението и да разсеят общественото внимание с един незначителен и скалъпен случай, какъвто е този с Радостин Василев.

Анонимен
Анонимен
24 април 2023 11:59
Гост

Нищо скалъпено или незначително няма в случая. Подобна гелосана псевдомутра няма място нито в НС, нито на свобода в обществото. Ще видим дали ще го „притеснява“ обвинението, като влезе на едно друго място.

Манол
Манол
24 април 2023 12:14
Гост

Я я, а за Красен Кралев има място на улицата и сред обществото, така ли?

Елисавета
Елисавета
24 април 2023 12:14
Гост

Пишете пълни глупости!

Кирилова
Кирилова
24 април 2023 12:15
Гост

На мнение съм, че има далеч по-сериозни престъпници от Радостин Василев.

Имрахил
Имрахил
05 юни 2023 14:13
Гост

Нима това ознчава, че на него не трябва да бъде повдигнато обвинение?

Свидетел
Свидетел
24 април 2023 11:36
Гост

Горкият нереализиран юрист. Истината е, че за да си добър адвокат, трябва преди това да си практикувал нещо друго- било то съдия, прокурор, следовател, разследващ полицай, юрисконсулт и т.н., за да имаш име.

Анонимен
Анонимен
24 април 2023 12:08
Гост

Не говорете така за Каскета! Може да е тъп, но за сметка на това е нагъл!

Йорданов
Йорданов
24 април 2023 12:15
Гост

Това е таква глупост, че нямам думи. Гешев се занимава с глупости

Чавдар
Чавдар
24 април 2023 14:19
Гост

Намира се на работа. А големите престъпници си живеят живота.

МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
24 април 2023 12:14
Регистриран

Обърнете обратно реда ,а именно ,за да си добър съдия ,прокурор ,следовател ,разследващ полицай и юрист консулт трябва да си бил дългогодишен практикуващ адвокат.Ако си бил държавен юрисконсулт си представям какъв адвокат и съдия ще си.