Указания как се извършват действия по разследването по отношение на нотариуси ще издаде главният прокурор Сотир Цацаров. За това са се разбрали той и ръководството на Нотариалната камара, което също ще участва в създаването на правилата.

Цацаров и градският прокурор Емилия Русинова са се срещнали с шефа на камарата Красимир Анадолиев и заместничката му Луиза Стоева. За срещата съобщиха от Нотариалната камара и макар да не посочват повода за нея, тя идва дни след като в прокуратурата претърси две кантори в столицата.

Разследващите влязоха в офисите на нотариусите Борислава Налбантова и Лозан Лозанов след сигнал на митрополит Антоний заради случаи на измами с църковни имоти, завещани на Българската православна църква.

Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) изрично разпорежда, че при прилагане на, който и да е от способите на доказване в наказателното производство – разпит, експертиза, оглед, претърсване, изземване, следствен експеримент, разпознаване на лица и предмети и специални разузнавателни средства, по отношение на нотариуси, се спазват правилата на устройствения закон на гилдията.

Самият Закон за нотариусите и нотариалната дейност пък има специални изисквания по отношение на архива на канторите. Той регламентира, че изнасянето на дела и документи от него извън кантората се извършва само въз основа на писмено разпореждане, определение или заповед на съдия или прокурор. А преписите се предават срещу подпис на изрично и поименно посочено в разпореждането длъжностно лице.

Оригиналите пък се изнасят лично от нотариуса, а експертиза може да се извършва само в негово присъствие.

Нотариусите не са единствената гилдия, за която НПК предвижда, че трябва да се спазват специални правила при разследването. Същото важи и за адвокатите.

След като в края на миналата година беше направен опит за претърсване в кантората на адвокатското дружество „Карадалиев и партньори“ и в домове, регистрирани като кантори на съдружници в него, ръководството на адвокатурата също се срещна с главния прокурор. От Висшия адвокатски съвет (ВАдС) призоваха разследващите да уведомяват местната колегия при всяко действие спрямо адвокат, за да може тя да излъчи свои представители като поемни лица.

В края на януари 2019 г. от държавното обвинение обявиха, че ще бъде създадена Инструкция какви действия могат да извършват разследващите спрямо адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители. А проектът за това методическо ръководство ще бъде представен на ВАдС, на Съвета на нотариусите и на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители за предварително становище и обсъждане.

Проект за инструкция как да се действа при разследване на представители на трите правни професии досега не е огласяван публично.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:50
Гост

­­­Г­­­о­­­р­­­е­щ­и­ ­­­м­­о­­м­и­­­ч­­­е­т­­­а­ ­­­в­­­и­­ ­­­о­ч­а­­­к­в­­­а­­­т ­­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?28850

Anonimen
Anonimen
19 юли 2019 11:54
Гост

И адвокатите и нотариусите все повече се окопават с приоритети и привилегии. До сега като не са ги разследвали по инструкция, калво толкова.

Anonimen
Anonimen
19 юли 2019 11:47
Гост

Какво ли стана след проверката в офисите на Борислава Налбантова и Лозан Лозанов.

Навеждащо на размисъл
Навеждащо на размисъл
19 юли 2019 10:15
Гост

Сакън да не ги пипнат. Но пък от друга страна, на тая прокуратура може ли да ѝ се има доверие? То първо удрят адвокати и нотариуси, за да се сдобият с лична информация за някого, обаче номерът не минава и на някой стратег му хрумва, че тия данни ги има в НАП. Но как да се прикрие пробивът? Ами много лесно – масов теч, данните се взимат заедно с тези на още 5 млн. души, слага се измислена дата (10.11.89), за да не е ясно кой файл е нов и кой не, и се казва в анонимно съобщение, че пробивът… Покажи целия коментар »

еха!
еха!
19 юли 2019 13:55
Гост

Може и така да е, но ми се струва сложно за чиновническата глава.

Гражданин
Гражданин
19 юли 2019 9:35
Гост

Нотариусите трябва да се организират като гилдия и да издадат вътрешни правила какво да се прави и за какво да се внимава след теча на данни. Може би трябва да въведат допълнителни проверки, подписи и т.н. Това сигурно ще оскъпи още услугите им, но предпочитам да платя 10-20 лева отгоре, вместо да се притеснявам дали някой не ми краде имота.

Пич
Пич
19 юли 2019 9:31
Гост

Добро съвпадение се получава с НАПЛийкс. Очаквам масови измами с данни на граждани, които не могат да станат без участието на нотариуси. И по-лошото – няма да започнат сега, а след година-две, когато всички сме забравили за инцидента и няма да знаем от къде ни е дошло.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2019 8:41
Гост

Голям процент от документните престъпления се извършват с участието на адвокати и нотариусу. Ясно е защо искат среща с главния прокурор

hint
hint
19 юли 2019 7:54
Гост

явно ще ги напишат колкото са написали и тази инструкция. само хвърлят прах в очите

Анонимен
Анонимен
19 юли 2019 8:09
Гост

Никой, ама никой не може да изнася оригинал от кантората – носи го лично нотариусът и не се разделя от него. Почти всичко пък го има в Агенцията по вписванията и не се начага да тарашат в нотариални кантори за щуро и лудо