След близо девет часа много напрегнат дебат, продължил до 23:20 ч., парламентарната правна комисия реши да закрие специализираните съдилища и прокуратури. С 12 гласа „за“ и пет „против“ депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт, с които освен че се закриват спецорганите, се премахват и кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет и инспекторите към ИВСС.

Дискусията премина остро и с много емоции – с намеци за вземане на пари, за да се закрият спецсъдилищата, размяна на остри реплики по процедурни въпроси, закани за отводи, обвинения в лустрация на магистрати и говорене на „глупости“ и се стигна до разплакването на спецсъдийка, която обвини депутатите, че искат да я интернират и изселят от столицата.

А главният прокурор Иван Гешев обяви, че ще сезира Конституционния съд с искане за тълкуване дали не се нарушава принципът на разделение на властите при закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

Преди около две седмици такава идея – да се пита Конституционният съд дали Народното събрание може да закрива съдилища, беше гласувана от Гражданския съвет на ВСС. В тази връзка членовете на съвета решиха да изпратят молба до всички, които могат да се обърнат към КС, да сторят това. Сред тях е и главният прокурор.

Гешев определи като „лустрация“ и „реподбор“ предложенията в проекта за преназначаването на съдиите и прокурорите в други съдебни органи. „Част от несменяемостта на магистратите е тяхната месторабота. И ме радва, че има противоконституционни текстове, които ще катастрофират в Конституционния съд“, заяви Гешев.

Първоначалното предложение беше магистратите да бъдат преназначени по реда на чл. 194, ал. 1 от ЗСВ като те самите посочат къде искат да работят – да се върнат на старата си длъжност или на друга, равна по степен. След отправени забележки и предложения за корекция на текстовете, една от които изрази ВСС – като заяви, че трябва да има критерии за преназначаване, в проекта, който беше внесен в Народното събрание, е предвидено следното: ВСС да разкрие длъжности в окръжните и апелативните съдилища и прокуратури, с оглед степента на натовареност, като за съдилищата да се гледа само тази в наказателните отделения. След това магистратите ще имат 14 дни да подадат заявление, в което да кажат на коя разкрита бройка и в кой съд/прокуратура искат да работят.

Спецсъдиите са против ВСС да приема критерии за преназначаване, включващи последната комплексна оценка от атестирането, продължителността на стажа в съда и общ юридически стаж, както и предходно заемане на съдийска длъжност в съда, за който е подадено заявлението. Те ще се прилагат, когато за дадено място има повече от един кандидат. Текстовете предвиждат също спецсъдиите, които не са преназначени на исканата длъжност, да подават нови заявления за други останали незаети разкрити места. Аналогично е и предложението на преназначаването на прокурорите и следователите.

Това виждане за преназначаване не се харесва на спецсъдиите и вече публично се говори, че ще има отводи по делата като така те ще започнат отначало.

Както стана ясно, дебатът продължи девет часа и на моменти беше остър. Още в началото напрежението се покачи, когато бяха направени намеци за получаване на пари срещу ликвидирането на спецсъдилищата.

Спорът започна с грешка в изказването на Андрей Михайлов, който обяви, че партията му „Има такъв народ“ ще подкрепи проекта. Но излагайки аргументи защо ще гласува така, той заяви, че от създаването на спецорганите през 2012 г. до 2020 г. в съда са внесени само 57 прокурорски акта срещу 197 лица.

„Говорим за стотици дела, а не само за 57 внесени акта. Това е лека фактологическа неточност. Да не би да имате предвид онези 57 акта, за които са ви платили, за да ликвидирате специализираното правосъдие?“, попита Хамид Хамид от ДПС.

Думите му предизвикаха възмущение в залата, като председателят на комисията Милен Матеев му направи забележка.

Малко по-късно обаче председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев заяви: „Не знам дали са дадени пари, за да бъдем закрити, но отговорността за това ще е ваша, не на магистратите“. И това изказване предизвика възмущение и доведе до отправянето на поредната забележка.

От ГЕРБ опитаха да отложат обсъждането на проекта с процедурни предложения – например заради това, че в понеделник са внесли проект за промени в НПК, с който предлагат делата за корупцията и тези на Европейската прокуратура да се гледат от Софийския градски съд, докато за организираните престъпни групи да останат в спецсъда. А според правилника за дейността на Народното събрание, когато има два проекта за едно и също нещо, те трябвало да се обединят и да се гледат заедно. Друг техен аргумент – нямало становище на ВСС по редактирания проект, пък било задължително.

Мнозинството обаче отхвърли предложението за отлагане.

После започна спор за това кой първи да изложи становището си – десетките гости или самите депутати. От ГЕРБ предложиха първо да говорят гостите, но повечето народни представители решиха обратно.

От името на „Продължаваме промяната“ Христо Кьосев заяви, че закриването на спецсъдилищата е правилно решение, защото те са се утвърдили като паралелна правораздавателна система, каквато е недопустимо да съществува в правова държава.

Той припомни, че един от мотивите за създаването на спецсъдилищата беше, че ще гледат делата срещу тежката организирана престъпност. А по думите му днес обикновеното съучастие и съизвършителство са забравени и всичко се квалифицира като организирана престъпна група. Така, заяви Кьосев, прокурорите сами определят в кой съд да се гледа делото.

Депутатът от ПП посочи, че повечето дела в спецсъда са за мерки за неотклонение и разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства.

Кьосев заяви, че България вече е осъждана в съда в Страсбург заради спецорганите. Цитира три дела  – „Стайков срещу България“ за нарушение на чл. 5 от конвенцията, „Баневи срещу България“ за нарушение на презумпцията за невиновност и „Екимджиев и други срещу България“ – заради законодателната рамка за СРС, в което решение обаче се цитира практика на спецсъда. Депутатът каза още, че се увеличават и делата по ЗОДОВ във връзка с дейността на спецорганите.

След него думата взе Дани Каназирева (ГЕРБ), която емоционално защити запазването на спецорганите. „Да закриеш цял сегмент в правосъдието, без да е ясно, че основната му функция е борбата с организираната престъпност, не е съдебна реформа. Не знам дали сте комуникирали с хора извън жълтите павета, но те искат най-вече бърз и справедлив процес. Европейският съд по правата на човека е разгледал над 150 дела за нарушение на чл. 6 от конвенцията – за справедлив процес в разумен срок“, заяви Каназирева.

После наблегна на факта, че основната функция на спецсъдилищата е да гледат дела срещу организирани престъпни групи и ако бъдат разпръснати из страната, както предвижда проектът, това ще доведе до по-големи проблеми. Тя прогнозира, че делата ще започнат отначало, защото съдиите ще си направят отвод.

Попита и какво ще стане, ако съдия бъде преместен на работа там, където не иска и после подаде жалба срещу това решение на ВСС. По думите ѝ има неяснота по отношение на статута на магистратите.

Хамид Хамид (ДПС) допълни, че ще бъдат блокирани дела и много от  тях ще бъдат засегнати от института на абсолютната давност. „Това ще са дела, по които обвиняеми и подсъдими плащат за тази поръчка – любимите олигарси на властта, които спонсорират тази поръчка. Това не е първият опит, вероятно ще е последният. От правосъдието вероятно ще се измъкнат и десетки организирани престъпни групи, които се занимават с трафик на наркотици, хора, ало измамници. Това е целта на този хаос. Няма как да обясним на нашите партньори и на пострадалите от атентата в Сарафово какво ще е съдбата на делото, никой не се замисля за това“, каза Хамид.

Той заяви, че не е виновен съдът, че е станал толкова голям, виновен е законодателят, защото непрекъснато е увеличавал компетентността му.

Мирослав Иванов (ПП) не се съгласи с двамата. Той попита Каназирева къде са присъдите и въобще делата по всички корупционни скандали през последните години. „Няма ги и няма да ги видим. Това е реформа. Когато нещо не работи или не работи правилно, трябва да се вземат мерки“, каза Иванов. После призова Хамид да не внушава, че промените се правят от определени кръгове.

„Искрено ме забавляват колегите от „Продължаваме промяната“. По-необосновани аргументи, като на ученици от 9 глас, не съм чувала“, отговори Каназирева.

Намеси се Крум Зарков (БСП): „Г-н Хамид три пъти се обърна към депутати и министър, че олигарси са им поръчали, олигарси ли са им платили. Г-жа Каназирева също няколко пъти обидно се обърна към хората, които говорят. Разбирам, че темата е трудна и че председателят не даде първо думата на гостите, за да черпите за вашата теза и това ви злепоставя. Разбирам, че беше много трудно да се подготвите по същество, когато няма аргументи, отколкото по процедурата, за да я забавите“.

Колегата му Явор Божанков пък изложи накратко позицията на БСП – той заяви, че те ще подкрепят проекта като отбеляза, че левицата е била последователна и многократно е изтъквала, че тези органи няма да доведат до ефективна борба с престъпността, а са неефективен механизъм, който ще послужи за бухалка и репресия. „Ще работим за закриването на специализираните съдилища и прокуратури и ще положим усилия това да стане гладко. Ще участваме в работните групи, при възможност ще предложим промени и ще участваме в този процес“, заяви Божанков.

Каназирева и тук взе думата като го попита какво мисли за ограничаване на компетентността на спецсъда.

Божанков ѝ отвърна, че в БСП са наясно, че са възможни и други стъпки, но така изграденият механизъм не функционира.

Позицията на „Демократична България“ също не беше изненадваща. Атанас Славов заяви: „За съжаление специализираното правосъдие се превърна в символ на управление с все по-силен авторитарен импулс през последните години. Специализираното правосъдие стана известно с това, че много лесно разрешава СРС. Специализираният съд беше този съд, който разреши подслушването на граждани по време на протестите през 2020 г. по едно обвинение, което нямаше нищо общо с това, което се случваше тогава по улиците, когато гражданите упражняваха конституционното си право да изразят волята си. Самият факт, че е допуснал такава форма на политическа репресия, е силен аргумент е, че този съд някъде по пътя е скъсал с конституционните стандарти и със сферата на наказателното правосъдие.

Къде беше специализираната прокуратура, когато плеяда олигарси и хора с псевдоними ползваха висши протекции, които забогатяха за сметка на всички нас, та се наложи САЩ да обяви един списък?“.

Петър Петров („Възраждане“) също каза, че партията ще подкрепи проекта. Той подробно се спря на „незаконосъобразните“ искания за прилагане на СРС в спецорганите, за просрочените досъдебни производства, което пък по думите му, рефлектира върху цялото наказателно производство. „Притеснителен факт за дейността на спецпрокуратурата е, че една пета от делата са били върнати от съда за отстраняване на процесуални нарушения, което няма да коментирам колко говори за подготвеността на спецпрокурорите, но води до удължаване на производството заради дефекти на прокуратурата. Липсва впечатление за постигане на справедливост“, каза Петров.

Той допълни, че има голям процент незаконосъобразни обвинения, като за това ще платят всички данъкоплатци. Петров каза, че от „Възраждане“ ще предложат промени между двете четения на проекта, за затягане на режима за СРС и по-голям обхват на съдебния контрол върху прокурорските актове.

Зам.-министърът на правосъдието Юлия Ковачева се опита да отговори на някои въпроси. Тя заяви, че няма комисии по подбор на магистратите, както каза Каназирева. Ковачева обясни, че предложението за преназначаване следва логиката на чл. 194 от ЗСВ. Критериите, които са посочени в проекта, не са изчерпателно изброени, те са заимствани от критериите, които се прилагат в различни процедури във връзка с повишаване, назначаване, преместване на магистрати.

Процедурата е съобразена и с правилата с приложението на чл. 194 от ЗСВ на ВСС. Целта на тази процедура, която сме предложили е да се постигне баланс при разкриване на съответните длъжности, които ще бъдат закрити и открити в действащи окръжни и апелативни съдилища, така че натовареността да не бъде нарушена, да се постигне ниска натовареност в резултат на това, че ще концентрират разкриване на длъжности в ограничен кръг съдилища, както и да се гарантира правото на труд. Дали ВСС ще приложи и други критерии е въпрос на негово управленско решение. ВСС е органът, който следи за натовареността – това не е задължение на министерството, ЗСВ го е възложил на ВСС и на никой друг. Не сме се опитвали да се бъркаме в това правомощие“, каза Ковачева.

Що се отнася до забележката за неизяснения статут на съдиите, ако обжалват решенията за преназначаване, Ковачева обясни, че е предвидено предварително изпълнение на решенията на съвета. Тя обясни, че предлаганите критерии са в отговор на забележки на ВСС и шефът на апелативната спецпрокуратура Ивайло Ангелов в становищата си по първоначалния проект.

Изказванията бяха десетки. Градусът на напрежението беше висок почти през цялото време – гости и депутати се репликираха, отправяха си забележки и коментари. Поканените дори попитаха защо са в залата, след като вече са чули как ще гласуват народните представители.

Най-емоционалното изказване беше на съдията от Специализирания наказателен съд Вилислава Ангелова, която се разплака. Тя каза, че когато са решили с колегите ѝ да участват в конкурса за спецсъдии, са съобразили нуждите на семействата си, на децата си и много други фактори, а сега вижда в законопроекта възможност да бъде „изселена“, противно на волята ѝ.

Спецсъдията Пенка Велинова заяви на депутатите, че законопроектът нарушава правата на магистратите. „Ние ще си потърсим нашите права. Бъдете сигурни„, каза тя. Всъщност спецсъдиите най-вече възразяваха срещу въвеждането на критерии за тяхното преназначаване като се заканиха всички да поискат да бъдат преместени в СГС. Те се оплакаха, че така ще са поставени в неравностойно положение спрямо останалите си колеги. Адвокат Росен Рашков обаче попита дали пък магистратите от общите съдилища не са дискриминирани, защото за тях няма допълнителни възнаграждения в размер на до шест заплати, каквито има за спецорганите.

Георги Ушев пък обвърза борбата с организираната престъпност с войната в Украйна. Той заяви, че там в боевете участват освободени затворници, които после могат да преминат в други държави, представайки се за бежанци, а това може да усложни борбата с организираната престъпност.

Не връщайте делата за организираната престъпност на всички съдилища. Ако направите това, ще бъдете отговорни за възобновяване на организираната престъпност в страната, за това няма да сме виновни ние. След по-малко от година, ще дойдат поредните носители на промяната и ще се опитат да измият ръцете си с магистратите“, каза Ушев.

Както той, така и шефката на спецсъда Мариета Райкова, предупредиха, че ще има масови отводи на съдии по дела, като така те ще започнат отначало, а по някои ще изтекат давностните срокове.

Разбира се, че ще има отводи заради този неизяснен статут. Всеки един съдия, разглеждащ дело, може да счете, че ще възникнат съмнения в безпристрастността на решенията му и за да не коментира доверието в съдебната система, ще се отведе от всичките си дела“, допълни Райкова.

Зам.-председателката на Висшия адвокатски съвет Ина Лулчева на свой ред заяви, че се говори за специализирания съд и специализираната прокуратура, като се създава впечатлението, че това е едно и също. „Касае се за някакво срастване и това буди недоверие в обществото“, заяви Лулчева.

По думите ѝ една от големите опасности е, че прокуратурата си избира съд, защото дали ще става дума за обикновено съучастие или за организирана престъпна група зависи единствено и само от прокурора. „По този начин се накърнява принципът на законоустановения съдебен състав, респективно на чл. 6 от Европейската конвенция за защита правата на човека. Този проблем е сериозен и има сериозни злоупотреби. Например в специализирания съд се допусна преди години да се гледа дело, което според Конституционния съд е извън неговата компететност – за изборни групи. И до момента то не приключва и това отразява възможност за произвол“, каза адвокат Лулчева.

В защита на т. нар. кариерни бонуси говориха главният съдебен инспектор Теодора Точкова, членовете на ВСС Калина Чапкънова и Гергана Мутафова, както и шефът на апелативната спецпрокуратура Ивайло Ангелов. Ангелов обърна внимание, че те се премахват за всички, освен за магистратите, които отидат в някоя от другите две власти – чл. 195, ал. 4 ЗСВ и призова или да се премахнат за всички, или да се запазят по отношение на магистратите, които стават административни ръководители с въвеждане на ясни и справедливи критерии.

Главният прокурор кани министъра на правосъдието и Христо Иванов на дебат за спецправосъдието

Още преди заседанието на правната комисия Иван Гешев обяви, че кани министъра на правосъдието Надежда Йорданова и лидера на ДБ Христо Иванов на публичен дебат за закриването на специализираните съд и прокуратура.

Тъй като липсва каквото и да е обществено обсъждане, аз ще изпратя писмени покани до г-жа Надежда Йорданова и г-н Христо Иванов за това публично, пред медиите, пред българските граждани, да видим какви са професионалните, не политическите, аргументи на едната и на другата страна и българските граждани да си изяснят къде е истината. Българската прокуратура не се страхува от такъв професионален дебат“, заяви Гешев.

Повод за извода на главния прокурор за липса на обществен дебат беше констатацията му, че на сайта за обществени консултации по законопроекта са качени само три становища, които са в полза на закриването на специализираното правосъдие, но не и отрицателните становища.

Гешев определи закриването на специализираното правосъдие не като съдебна реформа, а като „юридическа катастрофа“. „Това ще предизвика криза в областта на наказателното правораздаване“, каза той. И допълни, че „резултатът от войната, която изпълнителната власт в лицето на МВР води с прокуратурата, е бум на престъпността и връщането ѝ на нива отпреди приемането ни в ЕС“, а ще последва и хаос в наказателното провораздаване за години напред заради закриването на спецсъда.

Очаквайте подробности

 

79
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Saagmir1
Saagmir1
19 март 2022 2:25
Гост

Всички съдии и прокурори включително и следователите следва да бъат преназначени по ред и условия в закон

FIN
FIN
18 март 2022 9:38
Гост

Америка за България.

Не „В ИМЕТО НА НАРОДА“, а „В ИМЕТО НА АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ“ трябва да се постановяват вече съдебните актове.

АМИН

Saagmir1
Saagmir1
19 март 2022 2:28
Гост

ВИМЕТО на народа се чува като се чете. Глуповато понятие, норма от правната уредба на царство България.

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 17:58
Гост

НС ми е Русия, секретарката – Путин, Дечев – Лавров!
Спецовете – Украйна, а Ушев – Зеленски!

За протокола
За протокола
17 март 2022 16:41
Гост

Всички на трудовата борса на юридическия труд.

Пък пазарът ще преценя КОЙ колко струе!

Нова Конституция. Си требе.

Иде нов ред. Световен и не като 1989-1991 само за Централна и Източна Европа.

Иван
Иван
17 март 2022 14:47
Гост

Ето една добра новина за деня.

Юриста
Юриста
17 март 2022 13:44
Гост

Бухалката на мафията си отива и въобще няма да ни липсва. Правораздаването по подобен род дела ще продължи от другите съдилища като вероятно ще е много по-ефективно. И със сигурност няма да изпълняват престъпни политически поръчки както сега.

re:
re:
17 март 2022 16:21
Гост

Добре йористе. Или по-точно: козяшки троле!

re:
re:
17 март 2022 16:23
Гост

Добре йористе. Или по-точно козяшки троле!

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 12:33
Гост

Защо просто не се ликвидира на части, като малко по малко части от делата при него бавно се прехвърлят към СГС? Защо всичко трябва да става от днес за утре?

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 13:17
Гост

Защото нарежданията от Козяк са такива, вижте ги колко са на ти с материята стояха вчера и се подхилкваха, защото хал хабер си нямат от материята, ДБ са тотална щета и на следващите избори ще разберат дали спец правосъдието е излишно или те. Те не искат правосъдна реформа, искат да овладеят съдебната власт, не им пука за ОПГ, подкупи и т.н

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 12:29
Гост

Защо закриването на спец съда се дискутира от политици, а не от експерти? Няма как научно и академично да се води дебат по тема, в която от самото начало всички участници в процеса по вземане на решението са обвързани от нечии интереси и вече ясно заели конкретна страна.

анонимен
анонимен
17 март 2022 12:16
Гост

Голяма война се задава между спецправосъдието и законодателната власт. Сигурен съм, че сега ще тръгнат разни емисари да търсят контакт с административните ръководители на спецовете с надежда да се успокои обстановката, но като гледам съдиите как са набрали, отводите ще са най-малкия проблем. Делата пред ВАс ще са по-големия.

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 11:23
Гост

Най-ми е интересно, че юристи, които в живота си не са изработили едно ОПГ раздават мнения и квалификации. Да ги питаш от чий птичи поглед. На каква база изобщо имат мнение, сврени по паланки. Има такива сред тия, които плюят срещу спеца, дето като видят малко по-сложно дело, разбирай стопанско, данъчно или трудова злополука, пропищяват орталъка. Влачат дела за издръжка с години. Да са виждали дело за ОПГ, да са работили по нощите, да имат право на мнение. А то. Дали за футбол ще говорят сутринта като идат на работа, или за спеца, нивото им на изказ все едно –… Покажи целия коментар »

4ntzc
4ntzc
17 март 2022 11:36
Гост

Че те спецковците така се оправят… присъдружният спецсъд връща на спецпрокуратурата по няколко пъти, че дори те не могат да разберат какви са обвиненията. И накрая като им омръзне да им връщат, просто оправдават подсъдимите, защото престъпление няма или деянието въобще не съставлява предстъпление. Направо се чудя как са ги вкарвали в затвора едно време преди изобретяването на спецсъда…

анонимен
анонимен
17 март 2022 11:06
Гост

Мисля, че Да България много подцениха спецмагистратите и сега ще трябва да изпият горчивата чаша до край

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 10:37
Гост

Някои хора са свикнали да си избират подсъдност след всяко измислено обвинение за ОПГ, а още повече са свикнали един поръчков съд да задържа под стража по абсурдни обвинения, по които осъдителна присъда никога не излиза след това.

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 10:39
Гост

Колкото повече се хвърлят да защитават спецсъда, толкова повече става ясно, че ГЕРБ и ДПС имат пряка и нечистоплътна полза от съществувавенто му.

re:
re:
17 март 2022 16:30
Гост

СГС на Лулчева, Доковска и с-ие въобще не беше и не е поръчков и политически обвързан с Мирка Тодорова и останалите кифли, нали?

Айде сиктер! От трън та на глог.

Никой не защитава поръчковия съд, но да твърдиш че СГС и въобще съдебната система са друга бира от специализираните е ГНУСНА И ДОЛНА ЛЪЖА И МАНИПУЛАЦИЯ.

Преоблякъл се Илия, пак в тия.

Системен е проблемът. В съда като цяло. Това е положението.

Покер с балами!
Покер с балами!
17 март 2022 10:22
Гост

Ако им изкарат „професионалните успехи и биографии“ и кариерите скокове, а не развитие на тези екземпляри на снимката хората ще разберат защо думите – правосъдие, прокуратура, съд, следствие, съдебно власт в България не се асоциират по начина, какъвто е в нормалния свят, а с нещо мръсно, долно, задкулисно и гнусно, но най-вече с корупция и отявлен политически слугинаж на силните на деня, без значение кои са те и то с години!

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 9:45
Гост

И на мен ми се ревеше от начина по който В.Ангелова си гледа делата, но като професионалист не се разревах.
А иначе по-тъпи аргументи от тези със „семейното устройване“ не могат да се измислят.

Прокурор РП
Прокурор РП
17 март 2022 10:28
Гост

Е значи си доволен сега като се отведе от делото и отиде при голям професионалист, който много да ви хареса.

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 10:46
Гост

Не е въпросът в това от какво сме доволни или не…,но заканите с отводи са тъпотия, като аргументи, същото е и с битовото устройване.
Как ще гледаш авторитетно дела срещу сериозни разбойници, като оня ден си ревал пред камерите, че си самотна майка с дете. Всеки си има някакви проблеми-битови, семейни, парични, здравни и т.н. , но това е личен живот,който е различен от професионалния.
Няма място за такава лична драматизация публично!!!

анонимен
анонимен
17 март 2022 11:08
Гост

Естествено , че няма да гледа. Нали за това се отвежда.

Престъпниците се саморазкриха
Престъпниците се саморазкриха
17 март 2022 9:26
Гост

Престъпниците от ГЕРБ и ДПС, които са под чадъра на Гешев, се хвърлиха като Матросов на амбразурата да бранят този поръчков съд

Евгений Онегин
Евгений Онегин
17 март 2022 9:18
Гост

Свалете черните очила!

Всички ТЕ режат клона на който седят.

Хамериканска му специализирана работа.

Кат руските шпиони на Гешев и после … защо ни е нова Конституция … тази е прекрасна.

plebs
plebs
17 март 2022 9:11
Гост

Сегашните правят точно това, което навремето направиха Костов и Станишев. Костов скъса връзките на прокуратура със МВР и следствие, Станишев прокара амнистия за заменките, а Костов я подкрепи. Целта на този театър е да се оневини престъпната приватизация на Костов и Станишев. Такова е и новото ОФ на Радев.

Специализираните също плачат
Специализираните също плачат
17 март 2022 9:04
Гост

Сълзи, сополи и вопли срещу заточението в провинцията. Където не са хора, а терористи от Донецката и Луганската народни републики.

ЗАКРИВАЙ!
ЗАКРИВАЙ!
17 март 2022 8:59
Гост

ЗАКРИВАЙ и Народното събрание!

За каква представителност говорим, след като за тези „народни представители“ са гласували между 1/4 и 1/3 от мат’риала, а?

За каква?!

Гешев за едно е прав. За каква правна сигурност и предвидимост говорим принципно, след като НС е обърнато на закусвалня “ Бутни-дръпни“?!

Аз не зная на някой да му пречи съд обективно?

Като са калпави и поръчкови съдиите и прокурорите /а те специализираните са си баш такива/ промени критериите и ги разкарай от системата.

re:
re:
17 март 2022 9:01
Гост

За продължаващите подмяната за гласували 9% от имащите право на глас. Статистически.

Ad nauseam
Ad nauseam
17 март 2022 8:49
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

plebs
plebs
17 март 2022 8:46
Гост

„Хамид Хамид (ДПС) допълни, че ще бъдат блокирани дела и много от тях ще бъдат засегнати от института на абсолютната давност.“ Нищо ново под слънцето. Старата песен на нов глас – амнистията на Станишев: „Как министри и депутати приеха закона за амнистията Прокуратурата изрично предупреждава, че ще бъдат прекратени и делата, които се наблюдават от ЕС, но никой не й обръща внимание … Текстът, който се оказа проблем – за прекратяването на висящите дела за престъпления по непредпазливост, които се наказват с до 5 г. затвор, извършени до 1 юли м.г., бе приет на второ четене в парламента с гласовете… Покажи целия коментар »

Мирча Кришан
Мирча Кришан
17 март 2022 8:39
Гост

Един син и един червен чайник се карали кой е по-зелен.

А дебатът за цялостното състояние на „правосъдието“, прокурватурата, ВСС, ИВСС, каскети те, мисирки те, върховните съдийки със зарзавата и киселото млекце и въобще начина по който люде с купени дипломи „по право“ стават прокурори, съдии и следователи, а? Последните нищо не работят, а взимат най-много.

А юридическото убразувание, а?

Отвсякъде е метастази и

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА!

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 7:50
Гост

Да почерпят Черепа, Баневи, Арабаджиеви, онзи пияница от КТБ …. и други герой на промяната. Наздраве!

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 9:29
Гост

Най-много ще трябва да почерпят всички български граждани, които не са пострадали от репресиите на специализираната бухалка на мафията.

Густо майна филибето
Густо майна филибето
17 март 2022 7:41
Гост

Галя Георгиева идва ли си?Боже,пази ни.

re:
re:
17 март 2022 16:35
Гост

Иде си у Филибето.

Тамън. Търкулнало се гърненцето и си намерило похлупака.

Само така за майна правосъдието!

Прокурор РП
Прокурор РП
17 март 2022 7:06
Гост

Браво на колегите от специализираните институции! Изключително достойно поведение и смела позиция!

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 9:31
Гост

Ако имаха капчица достойнство отдавна да си бяха подали оставките някои хора. Напр. след поредното осъдително решение на ЕСПЧ или прекратеното дело за държавен преврат чрез хакване на поливните пръскачки пред парламента. Ама мафията ги е пратила там да стоят до последно и да пазят интересите й.

Съдия
Съдия
17 март 2022 6:28
Гост

Лекс, нямате ли правнограмотни хора, които да са разбрали какво точно е казано. Повечето неща сте ги объркали, писали сте неточни неща. Добре че слушах лично иначе вашата статия е доста подвеждаща.

вземете му дипломата на този
вземете му дипломата на този
17 март 2022 3:02
Гост

Гешев съвсем е изтрещял. Няма какво да се коментира даже. Много ясно, че НС може да приеме закон, с който да закрие спец. съдилищата, така както и ги е създало.

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 2:16
Гост

Да, закриването на специализираните ще бъде една юридическа катастрофа. Обаче това ще бъде катастрофа и за т.нар. ,,реформатори”, които от този дебат се видя колко им е акъла.

Покер с балами!
Покер с балами!
17 март 2022 1:08
Гост

Истината е, че съдиите от специалния гербаво-дупесарски съд са също пионки на Каскета, като прокурорите в бухалковата СП! До последно всички те му вярват, че ще ги спаси, а той вече ги е продал за да спаси собствения си задник! Ще го разберат, но вече е късно!

Независим
Независим
17 март 2022 1:41
Гост

Повечко си пийнал, ама ти още в залата беше в това състояние.

Съдия
Съдия
17 март 2022 0:24
Гост

А тоя Дечев защо ходи там като не му стигат силите. На мат и маскара го направиха. Те, че ще ги закрият, ще ги закрият, само че след това голям хаос настава.

Съдия
Съдия
17 март 2022 0:21
Гост

Истината е, че съдиите им натриха носовете на демократите и за в бъдеще ще им създадат много проблеми. Ама истината е, че като се прави такова нещо , първо добре се обмисля.

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 0:10
Гост

ДАЙ ДАЙ и присъдружните НПО-та в атака имаше тая вечер срещу съдиите – беше много смешно една съдийка вика там на един от НПО–тата дето се имат за големи реформатори – говорите общи приказки. Като цяло слабо представяне на реформаторите, имат воля ама капацитета куца, политиците – слаби юристи особено ПП. Ще видим как ще ускорят правосъдието, само да не се сложи Х на сегашните дела, а на бъдещите да не се удавят.

Нерешаватепроблемите-задълбочаватеги
Нерешаватепроблемите-задълбочаватеги
16 март 2022 21:50
Гост

Положението е “може ли баба ми да приготви боб с наденица?”

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 март 2022 19:49
Гост

Хмм, интересен въпрос. Поне покрай това противопоставяне между властите, ще се понатрупа полезна практика.
НС са го разкрили със закон. Самите съдилища ги няма по Конституция. На пръв прочит трябва да може и да ги закрие, стига да не се приеме за намеса в съдебната власт, тъй като говорим за премахване. От друга страна е устройствена реформа и не се отнемст правомощия. Аз съм, че може НС да ги закрие. Ще видим.

Murphy
Murphy's law
17 март 2022 10:30
Гост

И аз съм за, че може. Никъде в Конституцията не е уредено какви съдиилща трябва да има. Единствено уреждането на прехвърлянето на делата може да създаде стълкновение с основния закон.

123
123
16 март 2022 19:30
Гост

Ами щом НС може да ги открие, значи ще може да ги закрие. Милиционера обаче е тъп.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 март 2022 19:50
Гост

Не е тъп, а протака….

Съдия
Съдия
17 март 2022 0:26
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Боже, прибери си вересиите с каскетите...
Боже, прибери си вересиите с каскетите...
16 март 2022 18:45
Гост

Ама как така НС ще приема закон за закриване на Съда за специализирани поръчки на мафията??? Само Пеевски може да го закрие него!!! Браво на Гешев, за пореден път демонстрира на всички брилянтната си правна мисъл…

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
16 март 2022 19:31
Гост

вие ми кажете друго: как така НС ще приема закон за създаване на специализирани съдилища, нарушавайки неприкосновеността на съдебната власт? явно според прависта Гешев съдебната власт кове законите, а законодателната съди по тях.

п.п. ако КС се произнесе против Гешев, това не е ли знак за неговата некомпетентност? щото излагането на съдебната власт започна с единствената му кандидатура.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 18:25
Гост

Не съм вярвал, че ще го кажа, обаче Гешев е класа над тези хора, които дълбоко се съмнявам дали реално, а не с връзки и по „оня начин“ са завършили сп. „Право“. Главният поне си отговаря на профила и образованието, докато двете лица, нито са политици, нито адвокати, нито юристи. Какво са тогава?

Гешев е радост!
Гешев е радост!
16 март 2022 18:47
Гост

Гешев е еталон за диплома от престижен университет, задълбочени правни познания, владеене на повече от 0 (нула) чужди езика и неслугуване на мафията!

"Класа"
"Класа"
16 март 2022 19:03
Гост

„Класата“ в правото щял да пита КС може ли със закон да се закрие съд, който е създаден със закон?!? Голяма класа, няма що….

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
16 март 2022 20:41
Гост

еми то вече се наложи да бъде питан КС за очеизвадни неща: например дали министърът на правосъдието може да предлага уволнение на някого, котото отдавна може да предлага за назначаване. време е КС да бъде преименуван в СОН – Съд за очеизвадни неща

Адвокат
Адвокат
17 март 2022 0:27
Гост

За мой ужас Гешев и съдиите разни специализирани се оказаха с по голям капацитет.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 16:53
Гост

Че кво може да каже по темата един адвокат, който никога не е влизал в съдебна зала. За секретарката му, водеща се министър на хартия, и дума не става

Те не го пускат в селото,той иска с попа да говори
Те не го пускат в селото,той иска с попа да говори
16 март 2022 16:44
Гост

Гешев, колко осъдителни решения има на ЕСПЧ срещу България заради мутренските изпълнения на ръководеното от теб ведомство? И същевременно колко души са вкарани в затвора по твои обвинителни актове за едра корупция? Отиди да целунеш краката на Кьовеши, въпреки че и за това не си достоен, и си подавай оставката!

Диана
Диана
17 март 2022 11:00
Гост

Достатъчно много, а колко много са други случаи, нестигнали до ЕСПЧ !
Специализираните съд и прокуратура са с толкова много капацитет, че същностно не успяха и работата, за която са ангажирани, да свършат професионално.

Тодор
Тодор
16 март 2022 16:36
Гост

Министершата няма да иска да си говори с него

Андрешко
Андрешко
16 март 2022 16:36
Гост

Едно не може да му се отрече на Гешев. Хитрец е.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 16:46
Гост

За да е хитрец човек, трябва поне малко акъл, който каскета няма. Има единствено неподплатена мания за величие.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 16:54
Гост

А секретарката на Ицо акъл има ли. Щото като я слушаме как мърка едни същи опорки по ТВ и при всеки по- сериозен въпрос не знае какво да каже и пак се връща на опорките, много се съмнявам

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 16:58
Гост

Не знам коя е секретарката на Ицо, но и чискачката му сигурно има повече акъл от каскета

Мавродиев
Мавродиев
16 март 2022 16:35
Гост

Ясно е и на децата. На Гешев не му дреме за правосъдието. Важно му е да каже после – ето, аз исках да дебатираме, но те не пожелаха.

Попов
Попов
16 март 2022 16:34
Гост

Иванов само се захапа с правосъдието, иначе не е никаква компетенция той специално

Венейбъл
Венейбъл
16 март 2022 16:33
Гост

Дано не му се вържат на глупостите на нискочелия

Вики тъпото
Вики тъпото
16 март 2022 16:33
Гост

Категорично смятам, че Гешев ще ги издуха на един такъв дебат

Коминочистач
Коминочистач
16 март 2022 16:34
Гост

Не случайно си Вики тъпото

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
16 март 2022 20:43
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Осмичка
Осмичка
16 март 2022 16:33
Гост

Тях ги е страх. И те ще се скрият

Ради
Ради
16 март 2022 16:32
Гост

Няма какво да дебатират с този мошенник

Перки
Перки
16 март 2022 16:35
Гост

Това е ПР. За преди изборите да се прави на загрижен за правосъдието

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 16:56
Гост

Че кво може да дебатира несретника Ицо Иванов, дето не е влизал в съдебна зала, макар да се води адвокат. Секретарката му, клетата мъркаща като котка некомпетентна женица въобще не я коментирам