Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев беше преизбран на поста за още пет години. Решението на Прокурорската колегия беше взето със 7 гласа „за“. Неговият опонент Николай Николов получи един глас.

По време на изслушването стана ясно, че един от основните проблеми в окръжната прокуратура в Русе са забавените с години десетки дела за пране на пари и данъчни престъпления. Има 18 разследвания, които продължават повече от 5 години, а 12 се бавят между 4-5 години.

Причините за това са, че са замесени чужденци, сред които много румънци, което налагало искането на информация от чужбина, преводи на документи, изготвяне на различни комплексни експертизи. В тази връзка Георги Георгиев заяви, че е разговарял с вещите лица и ги е помолил да дадат приоритет на забавените дела, като е казал, че прокуратурата е готова да изчака малко със заключенията по новообразувани производства.

В отговор на въпрос Георгиев заяви, че наблюдаващите прокурори прогнозират, че ще приключат част от делата до края на януари 2020 г., но самият той е на мнение, че по-реалистичният срок е март.

Георги Георгиев каза още, че има много добре работещ следствен отдел и има намерение да увеличи броя на делата, които да поемат следователите.

В тази връзка поясни, че е подготвил 10-15 дела, за които ще поиска от главния прокурор да бъдат възложени на Националната следствена служба. Ставало въпрос за икономически престъпления, по които трябвало да се направят преводи да документи и се очаква възнагражденията за тях да бъдат сериозни.

От 1 януари предстои закриването на районната прокуратура в Бяла и откриването на териториално отделение в града. По този повод Георгиев изтъкна, че очаква трудности единствено от логистично естество. Разстоянието между Русе и Бяла е 52 км, като това е и един от най-опасните пътища в страната. По думите му обвинителите в Бяла трябва да останат на място, за да участват в съдебните производства, вместо да пътуват по този опасен участък.

Другият кандидат – Николай Николов, сподели изводите за много добре работещия следствен отдел, който би следвало да получава дела с фактическа и правна сложност, и за евентуалните трудности при закриването на районната прокуратура в Бяла.

Според него обаче трябва да се създаде „атмосфера на колегиалност“. Поясни, че в ОП-Русе има хора с определена специализация и преминали различни курсове на обучение, но те не работели в съответните надзори и по този начин техният капацитет се губи.

Каза още, че трябва да се работи за намаляване на броя на прекратените поради несъставомерност дела. Когато някой прокурор е на кръстопът, той трябва да получи помощ – например преписката да се обсъди с колегите и така обвинителят може да стигне до окончателно решение.

Главният прокурор Сотир Цацаров и Огнян Дамянов бяха категорични, че ще подкрепят Георги Георгиев.

Цацаров заяви, че познава работата му отблизо – не само като ръководител, но и като прокурор: „Той успя да наложи промяна и много спокоен и колегиален дух на работа в окръжната прокуратура в Русе. Едновременно с това работи наравно с колегите си“.

Главният прокурор поясни, че е станал свидетел на качествата на Георгиев при посещението си в Русе след убийството на журналистката Виктория Маринова. Цацаров разказа за изключително добра стиковка и организация на работа между прокурори и служители на МВР. „Стана ми ясно, че с много спокоен тон и обмислени, умерени действия може да се постигнат добри много резултати“, заключи главният прокурор.

Огнян Дамянов на свой ред каза, че това е най-лесният му избор и че категорично ще подкрепи Георги Георгиев. Обясни, че първият мандат на кандидата е успешен, защото е съумял да надгради положителните практики. Ползвал се с авторитет не само сред колегите си, но и след останалите органи, с които прокуратурата работи. „Георги Георгиев внася достатъчен баланс, спокойствие и създава много добри условия за работа в прокуратурата“, заключи Дамянов.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Реформатор
Реформатор
04 декември 2019 17:01
Гост

Пътят Русе-Бяла да бъде основание за незакриване на прокуратура. Какво доживяхме.

Браво
Браво
04 декември 2019 17:00
Гост

Честито! Кадърен професионалист, който се е доказал с времето.

анонимен
анонимен
04 декември 2019 15:55
Гост

5 години забава – 5 години мандат. Нещо да кажете?

анонимен
анонимен
04 декември 2019 15:56
Гост

Нещо ми мирише да изпуснато… положение. Излиза, че причините са външни, ама не вярвам да е само така.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 15:39
Гост

Не че нещо, обаче балансът и спокойствието са крайно недостатъчни като аргумент за избирането на този човек.

поздравления
поздравления
04 декември 2019 15:36
Гост

ГГ е работар! И това се жени от колегите!

РП Бяла
РП Бяла
04 декември 2019 15:35
Гост

Чета за РП Бяла и си мисля, че не разбирам защо по дяволите тази прокуратура трябва да бъде закрита. Прокурорите ще си стоят там, защото с този път на смъртта до Русе трябва да си самият сатана, за да ги принудиш да пътуват регулярно, какво ще се спечели като я закрият

цацоформа
цацоформа
04 декември 2019 15:55
Гост

Това е самоцелна „реформа“, измислена от Цацата

нещо се обърках
нещо се обърках
04 декември 2019 15:34
Гост

чакай, чакай – то пълен батак по тежките дела, но ние даваме нов мандат?

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 15:37
Гост

И Цацаров го подкрепя!

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 14:55
Гост

Интересно защо до сега не е работил по отстраняването на проблемите. А тепърва прави планове за това.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 14:54
Гост

Много добра концепция. Успех на колегата.