Бабата и дядото имат право на лични отношения с внуците си. Това заключение по български казус представи днес генералният адвокат в Съда на Европейския съюз Мачей Шпунар. Той посочи още, че понятието за право на лични отношения включва и други лица освен родителите, когато те имат правни или фактически семейни връзки с детето.

Състав на Върховния касационен съд сезира Съда в Люксембург през лятото на миналата година. Върховните съдии Бойка Стоилова, Мими Фурнаджиева и Велислав Павков отправиха следното питане до СЕС: „Следва ли понятието „право на лични отношения“, използвано в чл. 1, § 2, б. а) и чл. 2, т. 10 от Регламент (ЕО) № 2201/2003 г. на Съвета от 27.11.2003 г. относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност, да се тълкува като приложимо не само за отношенията родители – деца, но и за отношенията с други близки, различни от родителите, а именно баба и дядо?

Пред ВКС е било образувано дело по иск по чл. 128 от Семейния кодекс на баба, чието внуче живее в Гърция при баща си, на когото след развода е предоставено упражняването на родителските права. С решението за развода гръцкият съд е определил режим на лични отношения между детето и майка му. Бабата Нели Вълчева също иска да бъде постановено решение, с което да бъде определен режим на нейни лични отношения с внучето ѝ. Тя обаче не се е обърнала към гръцкия, а към българския съд.

И районният, и окръжният съд, разгледали казуса, бяха приели, че делото е с международен елемент и тъй като обичайното местопребиваване на детето е в Гърция, според чл. 85, ал. 2 от Кодекса на международното частно право (КМЧП) то е подсъдно на гръцкия съд.

Делото стигна до ВКС, а трите върховни съдийки решават, че трябва да изпратят преюдициално запитване до Съда в Люксембург.

В заключението си, представено днес пред СЕС, генералният адвокат Мачей Шпунар най-напред припомня основополагащото значение на принципа на предимство на висшия интерес на детето, от който следва да се ръководи при анализа на настоящото дело.

После разглежда и приложимите международни актове, каквато е Хагската конвенция от 1996 г. и установява, че в тези актове се възприема разширено понятие за правото на лични отношения, като така се подкрепя интеграцията в семейния живот на връзките между близки роднини, които могат да имат значителна роля в него.

Що се отнася до въпроса кой съд е компетентен да разгледа иска на бабата, мнението на генералния адвокат е, че това трябва да бъдат съответните органи на държавата-членка по обичайното местопребиваване на детето, т.е. гръцки съд.

Ако исканията за право на лични отношения от лица, различни от родителите, трябва да се изключат от приложното поле на Регламент „Брюксел IIа“, съдебната компетентност за разглеждане на тези искания ще се определя от нехармонизирани национални норми. Опасността спорът да бъде отнесен пред юрисдикция, с която детето не е тясно свързано, и опасността от паралелно протичащи производства, както и от противоречащи си съдебни решения, би нараснала, което ще бъде в противоречие с целта на Регламент „Брюксел IIа“ за установяване на еднакви правила за определяне на компетентността при спазване в съдебните производства на принципа на близост“, е становището на Мачей Шпунар.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Alannah Falleni
Alannah Falleni
13 март 2023 12:53
Гост

News is technical for the use of the options for the citizens. The skills of the company to Sell my house privately are urged for the goals.The pathh is met for the underlying items for the right use of the options at all levels.

Анонимен
Анонимен
12 април 2018 13:33
Гост

Имам въпрос-чичо има ли право да изисква и получи по съдебен ред пр аво на лични отношения с племенника си? Той попада ли в категорията други роднини , за които се говори тук? И докъде се рапрострира при роднинството правото на лични отношения-например брат на дядото има ли право на такива? А братовчеди-приимерно пълнолетни братовчеди имат ли право да наложат по съдебен ред право да се виждат с непълнолетен такъв? Откъде следва ,че отговорът трябва да е първосигнално отрицателен, като детето има право да се вижда с роднините си-а чичовци, прачичовци, братовчеди са сравнително близки роднини.

адвокат
адвокат
12 април 2018 17:53
Гост

Най-добре е да изчакаме тълкуването на СЕС, за да получите точен отговор, защото едно е становището на генералния адвокат, друго решението в отговор на преюдициалното запитване. По моему важно е личната връзка в конкретния случай, защото чичото може и да е много близък с детето, ако е поверявано на грижите му и тн. Т.е. трябва да се преценява индивидуално във всеки случай.

Анонимен
Анонимен
12 април 2018 13:12
Гост

В случая няма яснота в какви отношения за тъщата и бащата. Но не бива бабата да се лишава от лични отношения с детето.

Минувач
Минувач
12 април 2018 12:57
Гост

Детето няма вина за лошите отношения между възрастните

Анонимен
Анонимен
12 април 2018 12:55
Гост

Всичко зависи от отношенията между родителите.

Анонимен
Анонимен
12 април 2018 12:09
Гост

Щом детето живее в Гърция при баща си – делото трябва да се гледа там, нос е чудя каква е тази майка, че правата са дадени на бащата…