Съдия Галина Захарова е предложена за заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС) и ръководител на Наказателната колегия. Постът ще се освободи след десетина дни от Павлина Панова заради избирането ѝ за конституционен съдия.

Днес Пленумът на ВКС е изразил положително становище по предложението на шефа на съда Лозан Панов. Съдия Захарова е била подкрепена с 60 гласа „за“ и един „против“ от присъствалите 61 съдии.

Съдия Захарова има над 30 години юридически стаж. Тя започва кариерата си като младши съдия в Софийския градски съд, после става районен съдия, а впоследствие и зам.-председател на Пети районен съд. По-късно е повишена в СГС, където беше и зам.-шеф. Следва ново повишение, този път в Софийския апелативен съд. И там тя беше избрана за зам.-председател, която длъжност заемаше до 2013 г., когато вече беше повишена във ВКС. През последните 12 месеца е председател на Второ наказателно отделение. От 2007 г. до 2011 г. тя беше член на Висшия съдебен съвет. Лектор е в редица обучения, организирани от Националния институт на правосъдието.

В предложението на Лозан Панов до Пленума на ВКС се казва: „Убеден съм, че отличната професионална квалификация на съдия Захарова е предпоставка да бъдат запазени високото качество на работата и екипността, създадени в Наказателната колегия. Дългогодишният ú юридически опит като съдия и заместник-председател на три съдилища и като член на ВСС е свидетелство за нейните организаторски качества, отговорност, независимост и справедливост, както и умение да отстоява своите принципи и идеи, които ще ú позволят да продължи да развива дейността на Наказателната колегия на ВКС. Сигурен съм, че безспорният авторитет и професионализъм на съдия Галина Захарова ще мотивират колегите в стремежа им към прозрачно, справедливо и ефективно правосъдие.“

Предстои предложението да бъде внесено  за гласуване в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 ноември 2018 15:15
Гост

Е няма такава злоба. Галина Захарова е страхотен професионалист и човек. По логиката на някои коментатори тук, който и да бъде предложен за поста, дори и изключително читав човек като Галя Захарова, той ще бъде обект на безумен, абсурден хейт само защото е предложен от Лозан Панов. Какви наколенки на Панов, какви пет лева. Хората гласуват за Галя Захарова, а тя го заслужава. Защо не поговорите за професионалните й качества? Защото по тази линия никой нищо не може да каже, нали. Най-лесно е да се пришие към Панов. Дайте тогава НК на ВКС да си остане без титуляр, защото предложението… Покажи целия коментар »

Ще те чуе ли някой...
Ще те чуе ли някой...
02 ноември 2018 23:52
Гост

„Където глупостта е образец, там разумът е безумие“

Милчо
Милчо
02 ноември 2018 14:07
Гост

Не съм сигурен за съдиите в КС дали са политически зависими. Но едно е ясно като бял ден-ръководните длъжности във ВКС изцяло зависят от мнението на Лозан Панов. Не веднъж е правил рокади с председателите на отделения.

Не на страха!
Не на страха!
02 ноември 2018 13:50
Гост

Господин Панов, ние магистратите развиваме дейността на Наказателната колегия на ВКС. А Галина Захарова не виждам как ще го прави, след като като зам. председател ще има по-малко дела. Все едно вие да развивате дейността на ВКС с вашите няколко дела на година.

Носталгик
Носталгик
02 ноември 2018 13:44
Гост

Ех, като се сетя как спокойно се работеше по времето на Румен Ненков и след това при Гроздан Илиев. Перфектни ръководители, невероятни професионалисти в работата си.

Magistrat
Magistrat
02 ноември 2018 13:40
Гост

Някой случайно знае ли кой е гласувал против? Просто искам да му стисна ръката за това, че отстоява собственото си мнение и не прави наколенки на Панов.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2018 13:15
Гост

Подходящ избор, най-вече защото е била заместник-председател на три съдилища.

Възмутен
Възмутен
02 ноември 2018 13:18
Гост

И какво от това. Тя е от сравнително скоро време във ВКС. Трябваше да предложат колега с повече стай тук.