Участвам в провеждания избор за председател на ВКС като професионален кандидат, водена от дълга си към колегите от съда, които съзнателно поеха изключителната и уникална за българските условия отговорност да застанат зад собствена номинация за ръководител. Без оглед на крайния резултат, за мен решението на Пленума на ВКС е изключителен акт на доверие, който безусловно ме задължава да приема всички предизвикателства и рискове на това начинание“. Това посочва в концепцията си зам.-шефът на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова, чиято кандидатура за председател на съда беше единодушно издигната от Пленума (виж тук и тук).

Както е известно, мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари 2022 г. Захарова е единствен кандидат за поста, а самият избор е насрочен за 14 януари 2022 г. За да бъде успешен, е необходимо най-малко 17 от членовете на Висшия съдебен съвет да подкрепят Галина Захарова. В момента три места във ВСС са свободни – това на Пламена Цветанова, която беше назначена за зам.-главен прокурор и на подалите оставки Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова.

В концепцията си (виж тук) Галина Захарова най-напред се спира накратко на личната си мотивация да се съгласи да бъде номинирана. Тя изтъква, че в държавите от ЕС преобладава практиката за председател на върховен съд да се избира съдия, който има професионален опит в този съдебен орган. У нас обаче има противоположни тенденции – за шеф на ВКС обикновено се предпочита кандидат извън съдийския колектив, казва тя.

След като беше дадена законова възможност на върховните съдии да посочат човека, съвместно с който да преодолеят един много труден за съда период, ВКС нямаше право да пренебрегне тази възможност, демонстрирайки неспособност, примирение и нежелание да декларира открито, мотивирано и принципно своето мнение за модела на ръководството на съда и за бъдещото си развитие, казва още Захарова. И допълва, че във времето, в което живеем, се налага постигане на сплотяване в името на каузите за отстояване на ценностите на правовата държава, за утвърждаване на авторитета и достойнството на съда и за запазване и защита на независимостта.

В концепцията си тя се спира на серия от въпроси във връзка с дейността на ВКС и основният проблем, който е отбелязала, е недостатъчната кадрова обезпеченост и свързаната с това натовареност. Сред останалите акценти са тълкувателната дейност на ВКС, независимост, публичност, прозрачност и др.

Тежък кадрови удар

На няколко места в концепцията си Галина Захарова се спира на проблемите, произтичащи от незаетите места във ВКС.

Не е пресилено да се каже, че неуспехът на последните проведени конкурси за назначаване на съдии във ВКС нанесе много тежък кадрови удар върху съда“, казва Захарова, имайки предвид две решения на Върховния административен съд (ВАС), с които бяха отменени конкурсите за повишаване в Наказателната и Гражданската колегии на ВКС (виж повече тук и тук).

Тя отбелязва, че положението е критично и в Търговската колегия. Там има 24 щата, от които са заети 18, а в началото на следващата година предстои пенсионирането на двама върховни съдии. Същевременно магистратите в тази колегия са изключително натоварени, което на свой ред води до забава по делата.

През 2020 г. колегията е разгледала 4313 дела, постъпили са 2522, свършени са 2407. „Забавянето на производствата по търговски спорове е много сериозен проблем. Той води не само до неблагоприятни последици по Глава IIIа от ЗСВ, а и до значителни имуществени вреди за страните предвид факта, че колегията разглежда спорове за големи по размер парични вземания, при които забавеното изпълнение, респ. спирането на изпълнението по реда на чл. 282 от ГПК, е от съществено значение. Като илюстрация: към ноември 2021 г. по безлихвената набирателна сметка на ВКС в БНБ за обезпечения са натрупани 86 млн. лева. Тази стойност се формира предимно от допуснати обезпечения по дела на търговската колегия. С оглед продължителната висящност на делата, задържането на суми в подобен размер за продължителен период от време обяснимо генерира напрежение“, посочва Захарова.

Шефката на Наказателната колегия отбелязва, че преодоляването на проблемите със забавеното разглеждане на дела не може да се реши само с организационни мерки.

Основната причина се корени в тежката кадрова необезпеченост на колегията. Избраната конкурсна комисия в Търговската колегия понастоящем почти е финализирала дейността си. Приключването на конкурса обаче не се очертава в обозримо бъдеще не само с оглед изключително тромавата процедура по атестиране, но и поради факта, че конкурсната комисия е избрана от Пленума на ВКС по правилата, валидни за всички комисии от последните 7 години. Резултат от решенията на ВАС във връзка с конкурсите дава основание да се прогнозира, че и конкурсът за съдии в Търговската колегия ще има същия изход“, казва Захарова. Тя има предвид двете решения от септември, с които частично бяха отменени конкурсите за апелативните съдилища, като ВАС прие, че ВКС неправилно е сформирал конкурсните комисии (виж повече тук и тук). А през лятото на 2019 г. беше обявен конкурс за четири места в ТК на ВКС, който явно скоро няма да приключи.

Натовареност

Макар през последните години да се наблюдава спад в броя на делата във ВКС, това не означава, че натовареността също намалява, става ясно от концепцията на Галина Захарова. Тя допълва, че пандемията от коронавирус също оказва влияние за по-малкия брой дела, но не може да се направи извод за тенденция към значително и устойчиво намаляване. Нещо повече, има спад на по-леките, докато броят на делата с фактическа и правна сложност се завишава, става ясно от концепцията.

Значение има обстоятелството, че зам.-председателите на ВКС, председателите на отделения, членовете на аналитичното звено при НК, съдиите, които са ангажирани като докладчици по тълкувателни дела, съдиите, избрани на случаен принцип за членове на конкурсни комисии, както и други съдии в определени случаи (свръхнатоварване, влошено здравословно състояние и др.), са с намалено постъпление по решение на общото събрание“, пише Захарова.

Други фактори, които влияят върху натовареността, са подготовката, проучването, обсъждането и взимането на решения по тълкувателни дела, участието в работни групи, изготвяне на анализи по приложението на отделни правни институти и законови текстове, проучвания, участия в лекции, семинари, дискусии и пр., които имат съществен принос за подобряване и усъвършенстване работата на съдилищата.

За да се гарантира ефективна дейност на съдебния орган от съществено значение е съдиите с ръководни функции да проследяват постоянно и внимателно времето, необходимо за разглеждането на различните видове дела, периодът от време от насрочване на делото до провеждането на съдебното заседание, броя на заседанията, и времевия период, необходим за постановяване на съдебните актове. Този своеобразен мониторинг ще допринесе за установяването на адекватна норма на натовареност на съдиите, както и ще осигури проактивни организационни действия за своевременна реакция при дисбаланс на постъпленията в различните отделения и персоналната натовареност на съдиите“, предлага Галина Захарова.

Възможни решения

На първо място това е попълването на местата във ВКС след избор на най-добре професионално подготвени съдии, притежаващи високи морални качества. Захарова посочва, че това, което може да се направи, е председателят на ВКС да усвои всички налични бройки като ангажира Съдийската колегия с искане за разкриване и допълнителни такива. Това обаче трябва да се прави внимателно и след сериозна преценка предвид ограниченията на средства в бюджета, затрудненията от битов характер, както и поради съвременните разбирания за числеността на върховните съдилища.

За да бъде ВКС еталон на качествено правосъдие, числеността му трябва да бъде съответна на реално постъпващите за разглеждане дела. Съдът следва да разполага с толкова съдии, колкото могат да разгледат постъплението от дела в разумен срок и без компромис с качеството“, казва Захарова и допълва, че в този смисъл ВКС трябва да бъде адекватно обезпечен кадрово, разрешаването на който въпрос предпоставя изпълнението на всички останали приоритети.

В този ред на мисли тя коментира и темата за конкурсите. „От ключово значение е и своевременното организиране и провеждане на конкурсите за съдии за съответните колегии на ВКС. Понастоящем провеждането на тези конкурси е затруднено до степен обезсмислянето им, предвид значителното изоставане при организирането на конкурсите след освобождаването на съдийски бройки, неясната законова регламентация в ЗСВ и тази в правилата за провеждане на конкурси, приети от ВСС, тромавата процедура по тяхното провеждане, незачитането в определени случаи на резултатите от класирането на кандидатите от конкурсната комисия, отмяната на конкурси изцяло или частично поради констатирани от ВАС дори и несъществени нарушения при тяхното провеждане. Ето защо председателят на ВКС следва да проведе консултации относно възможностите за законодателни изменения в ЗСВ досежно процедурата по провеждане на конкурсите за повишаване в длъжност на съдии, прокурори и следователи“, предлага Захарова.

По отношение на друга възможност, а именно да се ограничи компетентността на върховната инстанция, то зам.-шефката на ВКС коментира, че ако целта е единствено разтоварването на съда, то този подход при настоящата обществена среда е неудачен. „Българският конституционен модел не позволява широка дискреция на върховния съд да подбира делата за разглеждане, без да излага мотиви за това, а по наказателните дела в рамките на законово определената си компетентност съдът не разполага с дискреция въобще. Дори процесуалните механизми на НПК за преценка на допустимост на касационното обжалване предполагат индивидуален контрол върху всяка жалба. В рамките на действащото законодателство във фазата по чл. 288 ГПК (дали да се допусне касационно обжалване) се концентрира тежката фактическа и предварителна правна работа, защото тогава всъщност се разглежда и обсъжда цялото дело. Това е абсолютно необходимо, за да се прецени дали правните въпроси, поставени от жалбоподателя, наистина обуславят изхода на спора“, пише зам.-председателката на ВКС.

От концепцията ѝ става ясно, че не споделя изцяло идеята за прехвърляне на видове дела между колегиите. Такава практика през годините е имало – и по времето на Румен Янков, и по времето на Иван Григоров, и при Лозан Панов. За разлика от първите два пъти, когато това прехвърляне е имало траен ефект, то при последния не е било така. „В резултат на прехвърлянето на делата срокът на висящността им действително намаля, като постъпващите дела се насрочваха в по-кратки интервали след около 4-5 месеца. Този подход обаче, за разлика от предишните примери, остана палиативен, защото не настъпиха другите обективни, независещи от ВКС, фактори – ускоряване на конкурсите и предприемане на законодателни изменения“, пише Захарова. Според нея такава една мярка би имала смисъл, ако са налице обективни данни за устойчиво намаляване, респективно увеличаване на броя на определен тип дела, както и по изключение само в случаите на възникнали временни, но преходни проблеми. Тъй като нямат дългосрочно отражение, те са неуспешни като дългосрочно решение, изтъква Захарова.

По думите ѝ най-експедитивното възможно средство за преодоляване на кадровия недостиг е командироването на съдии. Това обаче трябва да бъде само временна и извънредна мярка, особено в Наказателната колегия, казва тя и посочва, че са известни неблагоприятните последици от командироването, когато не се прилага по изключение. „Командированите магистрати реално изпълняват длъжност, на която не са назначени и получават съответното по-високо възнаграждение, при последващо явяване на конкурс командированите магистрати могат да бъдат предпочетени с мотива, че познават по-добре съответната материя, придобили са опит в работата и са се интегрирали в колектива на съда, в който са командировани. Това пък генерира неравнопоставеност в сравнение с останалите участници в конкурса за съответната длъжност, които по независещи от тях причини не са имали шанса да докажат професионалните си качества пред горестоящата инстанция. Отрицателно е отражението и върху самия командирован магистрат, тъй като за неопределен период от време професионалното му положение обективно остава неизяснено, той не само няма сигурност, че ще успее в действителност да заеме по-високата длъжност, но работи под риска от прекратяване на командироването. Освен това, практиките за командироване поначало са реален лост за нелегитимно засилване на властта на съответните административни ръководители, компетентни еднолично да командироват и прекратяват командироването, включително и на председателя на ВКС, което положение създава условия за зависимост“, споделя Захарова.

Но предвид критичната ситуация във ВКС, това засега е единственият бърз начин, с който може да се компенсират сериозните затруднения в кадровото му обезпечаване. Във ВКС практиката е общото събрание на съответната колегия да предлага на председателя кого да командирова. В тази връзка Захарова казва, че във всички колегии трябва да се установят критерии за това кои магистрати ще бъдат командировани и за какъв период от време.

Тълкувателна дейност

По повод тълкувателната дейност на ВКС, Галина Захарова посочва, че това е уникално конституционно правомощие на ВКС, което трябва да се разглежда като безспорен принос за върховенството на закона. По думите ѝ това е единственият начин публично, прозрачно, убедително да се изрази мнението на върховната съдебна инстанция по определен правен проблем, да се покажат аргументите „за“ или „против“ определен подход или разбиране.

Тя посочва, че тълкувателните дела се образуват предимно по инициатива на председателя на ВКС и в тази връзка изтъква следното: „Разкриването на нов потенциал за активизиране на тълкувателната дейност е приоритет, който несъмнено трябва да бъде поддържан и занапред в работата на касационната инстанция. Решителен поврат при използването на този механизъм за утвърждаване на върховенството на правото обаче може да се очаква, когато в тълкувателната дейност активно се включат всички органи, оправомощени по закон да отправят искания за постановяване на тълкувателни решения“.

Макар тълкувателната дейност да води и до допълнително натоварване, Захарова е категорична, че тя не трябва да се редуцира. В тази връзка предлага засилване на тълкувателния капацитет на колегиите – задължително увеличаване на човешкия ресурс, използване на интелектуалните услуги на външни експерти, разтоварване на състава на колегиите от други дейности с цел концентрация на основните усилия за качествено решаване на делата и ефективна тълкувателна дейност.

Отстояване на независимостта

Зам.-шефката на ВКС изтъква, че предвид специфичната роля на съда трябва да бъдат утвърдени специални стандарти, които да изключват всякакви съмнения за възможно въздействие върху съдиите от ВКС, включително в дисциплинарен аспект, от несъщинските органи на съдебна власт (тези, които не правораздават, а изпълняват кадрови и административни функции). Това налага ясно да се разграничат правомощията на тези органи по отношение на ВКС, казва Захарова.

Евентуално съмнение, че върховните съдии могат да бъдат манипулирани при изграждането на вътрешното си убеждение поради зависимост от политически конструиран орган или включващ елементи на политически избор, може да накърни както конституционния принцип на независимостта на съдебната власт от политическите власти, така и доверието на обществото, т. е. основата за легитимността на идеята за върховна съдебна институция. В същото време ограничаването на всякакви външни за ВКС методи за инспекция изисква създаване на система от подходящи мерки за отчетност, отговорност и прозрачност на работата на съдиите от ВКС, която ще обезпечава първостепенната по значимост връзка на доверие с гражданите“, пише Захарова.

По думите ѝ ролята на председателя на ВКС като гарант едновременно за институционалната независимост на съда, индивидуалната независимост на съдиите и прозрачността и убедителността на правораздаването трябва да се изразява в следното:

  • да предлага за председатели на колегиите съдии, които са подкрепени от колегите си в съответната колегия;
  • да предлага за председатели на отделенията съдии, които са подкрепени от съдиите в съответното отделение;
  • по съществените въпроси за администрирането да предлага на Пленума правила, които да са обявяват публично на сайта на съда (правила за командироване, правила за определяне на персоналните състави на отделенията и др.);
  • да защитава ефективно и публично съдиите, които са обект на атаки от другите власти;
  • да работи целенасочено информативно и образователно за представянето на работата на съда в различните канали за публична комуникация;
  • да създаде условия за предвидимост на съдебната практика и публичност на дейността по администриране (например – публикуването на съдебните актове, които представляват значим обществен интерес, да става с разяснителни коментари за тяхното въздействие не само за страните, но и в обществен, икономически, интердисциплинарен и за развитието на правото аспект);
  • всеки сигнал за нередност в работата на В КС да бъде внимателно проверяван и да бъде изготвян обоснован отговор;
  • да се създават предпоставки за добра комуникация сред съдиите във ВКС и спокойна среда за работа и индивидуално развитие на съдиите.

И още акценти

Галина Захарова отбелязва, че един от приоритетите на всички съдии трябва да бъде осигуряването на публичност и прозрачност. Това означава последователно разясняване на значимостта на правосъдието за обществото – ролята му, значението на независимостта, нуждата от адекватно ресурсно осигуряване и тясната му връзка със защитата на върховенството на правото.

Тя поставя акцент и върху системното наблюдение и внимателния контрол върху процеса на случайното разпределение на делата като той трябва да продължи да бъде приоритет на председателя на ВКС, защото законосъобразното провеждане на случайния избор е елемент от законността на съдебния състав и основна антикорупционна гаранция за предотвратяване на възможностите за конфликт на интереси.

Проверките, които ВКС извършва в апелативните съдилища, също са засегнати в концепцията. По думите на Захарова това правомощие предоставя възможност да се проследяват и анализират редица показатели, които не могат да се отразят при проверката на делата по реда на инстанционния контрол и същевременно може да изиграе „ролята си на резултатно средство за контрол и взаимодействие с апелативните съдилища при планови системни проверки и аналитично обобщаване на констатациите за дейността на съдилищата за по-продължителни периоди от време“. В тази връзка тя отбелязва, че трябва да се активизират комуникацията и сътрудничеството със съдилищата в страната и да се задълбочава в насока непрекъснат неформален контакт, включително работни посещения на място.

Съдиите от ВКС и председателят следва да са информирани за проблемите на отделните съдилища при правораздаването, като им оказват съдействие за тяхното разрешаване“, казва още Захарова.

Не на последно място тя поставя акцент и върху лидерството на ВКС и заявява, че върховните съдии трябва да участват в редица дейности за сплотяване на съдийската общност и утвърждаване на високи стандарти за правосъдие, близо до хората.

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:58
Гост

­Г­­о­р­е­­­щ­­и­ ­м­­­о­­­м­и­­­ч­­е­­­т­а­­­ ­­­в­­и­­ ­­о­­­ч­а­­­к­­в­а­­т ­­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?65438

Живой та.ак
Живой та.ак
14 ноември 2021 23:19
Гост

Коцето Копейкин е на 1% пред Лизан.

Ad nauseam
Ad nauseam
14 ноември 2021 21:57
Гост

ВКС и демократично (не)българи – виждате ли Голата Истина?

Няма честни, още по-малко и компетентни съдии!

Затова – всички вкупом съгрешиха и право на трудовата борса!

Рейтингът на ВКС се вижда наесен
Рейтингът на ВКС се вижда наесен
14 ноември 2021 21:53
Гост

4% при 35% избирателна активност, демек 3 с двата минуса. На релси. Евентуално.

СМЕШНИЦИ!

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2021 21:37
Гост

Захарова( не е руска фамилия) е загуба на време и ресурси. Мюре. Но не е руска фамилия, не е! Италианска е! Иначе си е готина за компания. Наздраве! Ще стане, ама друг път! Верстегер Биляна ще ви каже. Някой друг път.

Ad nauseam
Ad nauseam
13 ноември 2021 12:42
Гост

Хейтъри сме били, а?

Утре ще видите с колко % се ползвате! От оня в чието име „правосъдите“.

За Лозан, за Изходът ви по смисъла от Петокнижието.

Царят е гол. Америка за България само допринесе за жанрова яснота – ПОРНО. Целият белозелков ли, тиквозелков „върховен“ е в лай.а. Всичко се купува и продава като в онзи храм от който INRI изгони търговците.

Вие не сте съдии, а търговци на правосъдие. При това още от преди „промените“, когато бяхте слуги на Партията.

И искате да опазите всичко това с този ваш захаросан пудел?

НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!

ЗСВ
ЗСВ
13 ноември 2021 16:32
Гост

Лозан не е на ВКС и ВКС не е на Лозан.

Па там!
Па там!
14 ноември 2021 0:34
Гост

Последните 7 години от живота на Лозан преминаха на Марс. Демократично, по български.

Па там!
Па там!
14 ноември 2021 21:50
Гост

0,5 % повече от Коцето Копейкин. Евентуално.

ХА, ХА, ХА, ХА, ХА, ХА.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2021 7:01
Гост

Напразно се хаби да пише концепция. По- добре да пийне една- две водки. По руски.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2021 10:34
Гост

Председателят на СГС товарищ Трифонов ли?

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2021 18:38
Гост

И двамата са от руски произход. Какво се пениш?

Въпрос
Въпрос
12 ноември 2021 14:16
Гост

Другари хейтъри, знаете ли колко е трудно стойностен човек като Захарова да бъде убеден да се занимава с ръководене на съд при скапан, лобистки разпарчетосан ЗСВ и наличието на кадрови орган, който ще го спъва на всяка крачка?
Нестойностните ще си счупят краката да тичат към поста, но това ли искате?

адвокат от САК
адвокат от САК
12 ноември 2021 15:02
Гост

Не съм хейтър, а адвокат. Относно кадровия проблем във ВКС- комуто ползите- неплащане на осигуровки и данъци като самоосигуряващо се лице- адвокат, нему и вредите от упражняване на съдийската професия. Питате ли ни нас- редовите адвокати- какво ни е, когато виждаме ясно всички лобистки политически поправки и алинеи в законите ни, отлично знае от кого, защо, за кого и с каква ПОЛИТИЧЕСКА цел са създадени и гласувани от НС, и въпреки всичко, сме ДЛЪЖНИ да се съобразяваме с тях, да ги правоприлагаме и да се позоваваме на тях…НЕ САМО съдийската професия има минуси, а както написах по-горе- комуто ползите, нему… Покажи целия коментар »

запознат
запознат
12 ноември 2021 18:42
Гост

Ама вЕрно ли са адвокат? С тези закони само адвокатите ли работят? Ти освен във форума друга работа имаш ли?

Петко 2
Петко 2
12 ноември 2021 18:51
Гост

Господин адвокат, изразът е: „Комуто ползите, нему тежестите“. Аман от неграмотници!

Г-ца Вера
Г-ца Вера
12 ноември 2021 19:55
Гост

Не знам кой е неграмотния тук, но фразата е превод на български език на латинската сентенция Cuius commodum, eius incommodum . incommodum – превежда се като нудобство, тежест, ограничение, вреда. Така че и двамата сте прави.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 ноември 2021 17:27
Гост

Адвокатите могат ли да правоприлагат закона? За един приятел питам…

Ad nauseam
Ad nauseam
12 ноември 2021 14:00
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН.

РS. Рейтингът сред онзи … В ИМЕТО НА НАРОДА е толкова, колкото Лозан ще вземе в неделя.

Другото е 6 пъти НЕ!

само отбелязвам
само отбелязвам
12 ноември 2021 13:46
Гост

Спукано гърнето Захарова! Захаросаното.

НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!

Re:
Re:
12 ноември 2021 13:55
Гост

Вече я няма тройната да приема нов европейски ГПК и на касационно да ходят само правилните дела, по субективна преценка.

Няма го и Великият Гетсби – Данаил Кирилов да им пробутва законодателен гювеч на великите рушветчии издигнали този захаросан пудел, за да спасят пробитата им корупционна схема със система.

адвокат от САК
адвокат от САК
12 ноември 2021 13:21
Гост

“….„Забавянето на производствата по търговски спорове е много сериозен проблем….“ Браво- сега ли го забелязахте- през 2021 г., защото аз се сблъсках с него още през 2000 г…. Както и да е- важното е, че поне сега, поне от един съдия от ВКС, този проблем най- накрая е забелязан и поставен за решаване…

Дани
Дани
12 ноември 2021 13:21
Гост

Много елегантен подход да им каже, че са шушумиги, които наистина не направиха нищо, за да се погрижат за бъдещето си.

Шони
Шони
12 ноември 2021 13:05
Гост

Така и не се реши проблемът с кадровата обезпеченост както тук, така и в СРС.

Чавдар
Чавдар
12 ноември 2021 13:07
Гост

Още едно доказателство, че този ВСС е за закриване.

Englishman
Englishman
12 ноември 2021 13:09
Гост

А дали ще се реши скоро ?

Колибесов
Колибесов
12 ноември 2021 13:11
Гост

Вече изгубих всякаква надежда.

Филипа
Филипа
12 ноември 2021 13:05
Гост

Определено има проблеми във ВКС. Няма две мнения по въпроса.

Донев
Донев
12 ноември 2021 13:04
Гост

Упределено е много качествен човек

Хари
Хари
12 ноември 2021 13:13
Гост

И професионалист, при това със забележителна практика.

Определен
Определен
12 ноември 2021 15:03
Гост

Вие граматика учили ли сте?

Десислава
Десислава
12 ноември 2021 13:04
Гост

Много се надявам да стане шеф на ВКС

Мечтател
Мечтател
12 ноември 2021 13:16
Гост

Дано успее да върне поне част от облика на съда, какъвто беше по времето на изключителния професор Лазар Груев.

Виктор
Виктор
12 ноември 2021 13:04
Гост

Допада ми комцепцията й. Така може да се решат много от проблемите в съда.

Тодор Р
Тодор Р
12 ноември 2021 13:04
Гост

Права е

Николаев
Николаев
12 ноември 2021 12:58
Гост

Изключителен човек и колега! Дано да я изберат за шеф на ВКС.

Тоти
Тоти
12 ноември 2021 13:00
Гост

Лошото е, че и ножът и сиренето са в ръцете на слугите от ВСС.

Мики
Мики
12 ноември 2021 12:55
Гост

Недостатъчната кадрова обезпеченост е сериозен проблем във ВКС.

Възмутен
Възмутен
12 ноември 2021 12:57
Гост

Резултатът е от шефа им Панов. Закри маса дирекции, остави само няколко отдела и уволни много хора.

Eviliana
Eviliana
12 ноември 2021 13:07
Гост

Винаги проблема е по високите етажи

Ариел
Ариел
12 ноември 2021 13:18
Гост

Рибата винаги се вмирисва от към главата.

!!!
!!!
13 ноември 2021 10:13
Гост

Тоз мишок пък, дето уж спечели пред Панова и беше пудел на. Колев,говори за прозрачност и обективност. Разби ВКС, сега като държавник се изввява. Психо явно не им искат на кандидат президентите, като гледам Лозар с Луда и с Йоло Тангров на един акъл

Тодор Р
Тодор Р
12 ноември 2021 13:06
Гост

Абсолютно

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2021 13:08
Гост

Прави сте на 100%

!!!
!!!
13 ноември 2021 10:06
Гост

И във ВСС също. Хайде на бас, дали ще я изберат, с този недокомплект в съдийската колегия, като излязат още двама трима в отпуск точно покрай избора. Само дето ще изхабят момичето тез пидлоги от Съюзените Слуги в България.