Към края на годината ще започне въвеждането на софтуера за транскрибиране на глас в текст (voice-to-text), който на първо време ще се ползва от 2147 магистрати и служители, а впоследствие и от всички останали, които желаят да работят с програмата. Това обяви членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Марчева на пресконференция днес.

Тя е ръководител на проекта „Разработка и внедряване в съдебната система на софтуер за ускорено създаване и възпроизвеждане на актове и други документи чрез диктовка и автоматично конвертиране на гласов запис в текст (voice-to-text) и съпътстващи системи за обработка“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“ (ОПДУ).

През 2019 г. ВСС реши да разработи такъв продукт (виж повече тук). Проектът започна през 2020 г., но осъществяването му се забави заради пандемията и много сериозните изисквания за техническите спецификации.

Най-общо идеята е магистратите, вместо да набират актовете си ръчно, да ги диктуват и веднага да получават автоматично набран текст. След това ще има възможност за преглед и редактиране, преди актът да бъде качен в информационните системи, ползвани от съдилищата и прокуратурата.

Избрали сме най-авангардната технология – дълбоки невронни мрежи, което е тип изкуствен интелект, който непрекъснато ще подлежи на самоусъвършенстване“, поясни днес Марчева.

В момента тече процес по обучение на самата програма, която ще е уеб базирана. Това означава следното – проектният екип събира огромен обем аудиозаписи от най-различни съдебни актове, които се вкарват в системата, за да може тя да съдържа цялата специфична терминология, която използват магистратите. „Целта е да се съберат минимум 2000 часа записи, така че системата да съдържа всички необходими думи и изрази, които се срещат във всекидневната ни работа. Например думата „съд“ прочетена с различна интонация и произнасяне, да може да се разпознава от системата“, поясни председателят на Софийския районен съд Александър Ангелов, който е координатор по проекта.

Това обаче не означава, че когато програмата бъде внедрена, тя няма да може да се надгражда. Напротив, всеки потребител ще има възможност сам да обучава софтуера – с начина на произнасяне на определени думи, с добавянето на такива и т.н.

Един от най-деликатните въпроси е свързан с информационната сигурност и за гарантирането ѝ са предвидени няколко елемента – достъпът ще става само с класифициран електронен подпис, авторизацията е двуфакторна и информацията е изцяло криптирана“, каза още Даниела Марчева.

Тя поясни, че voice-to-text ще спести 60% от времето на магистратите и служителите, отделяно за технически дейности. Това на свой ред ще доведе до бързина, качество и по-висока квалификация на съдиите, прокурорите и служителите.

След внедряването на програмата в съдилищата, тя ще бъде предоставена на всички държавни институции, които заявят, че искат да работят с нея, каза още Марчева.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 септември 2022 16:00
Гост

Google Docs и сега позволява добър voice-to-text на български

Анонимен
Анонимен
01 септември 2022 8:28
Гост

Идеята не е лоша, но транскрипцията на бълг. език ще е предизвикателство. Скептичен съм, защото и ЕИСС трябваше да е съобразена със спецификата на работа на съдиите, но не стана така. Още има абсурди, които вече никой не отстранява. Освен това, след „реформата“ на ДБ в Съд.палата в София е пренаселено, защото в кабинет работят повече от 3 съдии. Не ми е ясно, как точно ще сработи системата, ако всички или 2 от тях започната да си диктуват актовете. Все пак нали идеята е да се облекчи съдията, а не да се превръщат съдиите във впрегатни, които носят делата си… Покажи целия коментар »

Нещо като нищо
Нещо като нищо
31 август 2022 22:21
Гост

Нещо като омазаната ЕИСС

поредна изг@зица...
поредна изг@зица...
31 август 2022 10:02
Гост

Тези *** явно ги е страх, че някой ще им окраде тъпата програмка и са я направили да е онлайн и с електронен подпис, което обаче е твърде опасно за личните данни, както и смотаният им ЕИСС… Отделно, както някой споменава по-долу, няма да може да се ползва в кабинетите, в които има по двама трима съдии, т. е. масово. Направо да я преработват и да я пускат в офлайн вариант, че хората да могат да си я носят навсякъде и да си работят спокойно с нея…

Шшшшшшиши
Шшшшшшиши
30 август 2022 21:39
Гост

В нета такива програмки безплатни има от години.
Коя ли новообразувана наша фирма е спечелила и тоз конкурс?

ХХХХ
ХХХХ
30 август 2022 20:15
Гост

Провбала съм няколко вида подобен софтуер- Гугъл, Майкрософт, но на български език никак не са добри. Накрая излиза по-лесно да си го напишеш отколкото да го редактираш това, което излиза от техните транскрипции. А лицензните им такси за съдебната система годишно биха били не по-малко от 10 млн..

Чичо Пенчо
Чичо Пенчо
30 август 2022 21:33
Гост

Марчева, не влизай в обяснителен режим. Харчи си парите и да не ти пука

Стаматушка глупака
Стаматушка глупака
30 август 2022 19:24
Гост

Дребната подробност е, че този проект струва 7 млн. лв. Хонорарът за екипа по проекта е 3 %, т.е. към 210 000 лв. Честито на Марчева, все пак голям кредит изплаща според декларацията й. Не случайно е шеф на екипите и за медиацията и за заповедното производството. Въобще – много дини под една мишница и все златни. А софтуер voice-to-text на БГ език отдавна има разработен и е ползваем в пакета Microsoft Office 365, за който ако ВСС беше платил лиценза за цялата съд. система щеше да похарчи под 500 хил. лв., а не 7 млн. лв. Но в купуването… Покажи целия коментар »

ххххх
ххххх
30 август 2022 20:17
Гост

Много лъжи, смесени с частица истина и в крайна сметка чиста манипулация.

....
....
30 август 2022 23:41
Гост

В Microsoft Office 365 не се предлага войс-то-текст на български език.
Виж : https://apps.microsoft.com/store/detail/text-to-speech-super-reader/9N47XVVXMB0S?hl=bg-bg&gl=BG

Анонимен
Анонимен
31 август 2022 9:20
Гост

Горният линк не е към Office 365, а към друга програмка с друг разработчик – Easthills Media Inc. Не заблуждавай. А и явно не правиш разлика между Text to Speech и voice-to-text. Май са противоположни неща…

Анонимен
Анонимен
31 август 2022 10:07
Гост

Верно е, че Microsoft предлагат същото и то не само към 365, но и към всеки по-нов Office – от 2019 нататък – https://insider.office.com/en-us/blog/dictate-in-25-new-languages-across-microsoft-365. Изпробвал съм го лично, работи перфектно на БГ, вкл. препинателни знаци, големи и малки букви – всичко си излиза. Ако Марчева си мисли, че ще надмине Microsoft с нейното глупаво проектче за 7 млн. лв, леко греши. Но да – без проект няма и хонорар.

уеишщк
уеишщк
31 август 2022 12:46
Гост

Че то тук не си обсъждаме текст-то-спийч изобщо.
Обсъждаме обратното.

Съдия
Съдия
30 август 2022 18:10
Гост

А как ще се случва,когато в кабинета работят по двама ,трима и повече съдии.Дали някой помисли за условията?

Марина
Марина
30 август 2022 19:05
Гост

Все едно съдиите не пишете в къщи, а и що за аргумент може да бъде нерешен битов проблем?! Добре, че прогреса не се спира от подобни скудоумни опасения, че още щяхме да сме в пещерите.

80%
80%
31 август 2022 8:51
Гост

Съдията и не споменава за искане да се решават „битови проблеми“. А поставя въпроса как в един кабинет ще се работи с този продукт – докато един диктува на компютъра, за друг или други работещи в същият кабинет дали ще е възможно да РАБОТЯТ – да четат и подготвят дела, да пишат мотиви…?! А и самата програма изисква достатъчно специфично изговаряне на текста който се чете и дава „грешки“, ако нещо не ѝ харесва, макар да бе дълго обучавана. А съд. заседания едва ли изобщо ще може да се прилага на практика, без сраните да ревнат, че им се ограничават… Покажи целия коментар »

Смилян
Смилян
31 август 2022 12:50
Гост

Марина, ако ти си седиш у вас, то това не се отнася до останалите и до голяма част от магистратите, които работим по кабинетите си, защото имаме два пъти седмично минимум открити заседания, а в останалите дни – и бързи производства, за които трябва да сме на място.
Дори по време на пландемията ходех редовно, защото имах и онлайн заседания и други, които не можех да отлагам, според разпореждането на ВСС.
Ако ти можеш да си позволиш работа от къщи, то това не при всеки е така.
Проблемът не е „битов“, а направо такъв от служебен характер.

Чуду
Чуду
30 август 2022 16:12
Гост

В тази система има около 10 колосални структурни проблема + още около 100 средно големи + още около 10000000000000000 сравнително по-незначителни.
Ако трябва да започнем отнякъде, ми се струва логично да е от усвояването …………. лв., за да си говорим с компютъра, а той да ни разбира.

Браво!
Браво!
30 август 2022 15:31
Гост

сакън недей, че понякога отнема дни да се оправят някои изрази в съдебна зала

Стоил
Стоил
30 август 2022 15:22
Гост

Успех! Дано няма проблеми обаче като с единната деловодна.

Анонимен
Анонимен
30 август 2022 20:47
Гост

Блажени са верующите.

Щерев
Щерев
30 август 2022 15:16
Гост

Това много ще улесни магистратите.

Николаев
Николаев
30 август 2022 15:14
Гост

Похвално. В много държави това вече е практика.

Заки
Заки
30 август 2022 15:13
Гост

E, дано с този софтуер всичко да е наред.

Ай Ай
Ай Ай
30 август 2022 15:09
Гост

Като гледам писмените протоколи как се разминават със звуковия запис, успех с тренирането хахаха

Анонимен
Анонимен
30 август 2022 14:17
Гост

Още една глупост.Не мога да се начудя, как успяват да ги измислят.То не бяха УИС, то не бяха системи…………..И всичко става три пъти по-бавно от преди 20-25 години.И делата вървят по-бавно и администрирането на материалите е в пъти по-бавно.

Анонимен
Анонимен
30 август 2022 20:52
Гост

Както вървят нещата съвсем скоро ще почнем да съжаляваме за времената, когато пишехме на пишещи машини. Като имам предвид какъв колосален боклук е ЕИСС и как затруднява работата ни вместо да я облекчава, съм изключително песимистична за тая щуротия.

Комисията на ВСС
Комисията на ВСС
30 август 2022 14:02
Гост

Колко струва този проект ?
И какви са вашите хонурари г-жо Марчева ?

Тодор Петров
Тодор Петров
30 август 2022 13:59
Гост

Доживях!

erthfuyv
erthfuyv
31 август 2022 12:51
Гост

Дали? Видя ли го? Работиш ли с него?

Малката коала
Малката коала
30 август 2022 13:58
Гост

Супер, стига да не се открие пробив в системата по отношение на сигурността на информацията

Валентина
Валентина
30 август 2022 13:56
Гост

Браво! Това е смислено нововъведение, което само може да помогне на магистратите и съдебните служите

Засукан младеж
Засукан младеж
30 август 2022 13:57
Гост

сега остава деловодителките например да не изпаднат в паника, защото средната възраст на голяма част от тях е 60 г. и с цялото ми уважение към тази възраст, повечето не желаят да се учат на нови неща

Чичо Скруч
Чичо Скруч
30 август 2022 13:58
Гост

Проблемът не е във възрастта, а в желанието за професионално развитие

Симеон
Симеон
30 август 2022 15:20
Гост

Има много хора със закостенели разбирания в това отношение за съжаление.

Томислав Недев
Томислав Недев
30 август 2022 13:55
Гост

60% от времето на магистратите и служителите ще бъде спестено?! Надявам се да инвестират този голям процес от свободно време в работа, а не сладки раздумки из кулораите

анонимен
анонимен
30 август 2022 13:52
Гост

И какво ще стане със секретарите?
Ами с магистратите, които прехвърлят всичко на помощниците си?

Ваня
Ваня
30 август 2022 13:52
Гост

Това изключително много ще ги улесни

Ненев
Ненев
30 август 2022 13:53
Гост

Сега вече няма да имат оправдание за бавене на мотиви

Зори
Зори
30 август 2022 13:53
Гост

Надай се, хаха

Невена Топарова
Невена Топарова
30 август 2022 13:51
Гост

супер!

Симеон
Симеон
30 август 2022 13:47
Гост

Чакаме и изкуствения интелект, който да води заседания и пише съдебни решения (в срок). За работещите в съдебната система ще остане само нелеката задача с ритмичното кариерно израстване.