Правната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев по част от последните промени в Изборния кодекс. Обсъждането на аргументите на държавния глава срещу въвеждането на смесен режим на гласуване – и с машини, и на хартия, срещу възможността с референдум да се решават въпроси от компетентността на Велико Народно събрание и въобще генерално срещу честите промени в изборното законодателство, в един момент се превърна в игра на „Вярно или невярно?“.

Тя беше започната от депутата от БСП Крум Зарков, който зададе серия от въпроси на колегата си от Обединени патриоти Христиан Митев, на които той да отговори дали дадено твърдение е вярно или не.

Преди да се стигне до тук Митев заяви, че няма как да подкрепи ветото, тъй като то е с много силен политически подтекст, който просто е облечен в правни формулировки.

„Не споделям изводите, които прави президентът относно разширяване на възможността за допитване до народа. От една страна се казва, че няма нищо против да бъде разширена възможността за произнасяне на гражданите по по-голям кръг въпроси, а от друга – когато това се прави, се обявява срещу едно такова законодателно разрешение“, каза Митев.

Той подкрепи и възможността гражданите да избират дали да гласуват с машина, или с хартиена бюлетина. „Президентът нямаше нищо против да бъде избран с хартиени бюлетини, а сега говори за манипулиране на вот, изборни фалшификации при тях“, каза Митев.

Тогава Зарков му зададе няколко въпроса, на които поиска депутатът от Обединени патриоти да отговори с вярно или невярно. Често ли се променят изборните правила? Дали възможността на референдум да се решават въпроси от компетентността на ВНС е противоконституционна и няма да издържи проверката на Конституционния съд? Трябва ли ако една фирма печели поръчки повече от 10 години, например за инфраструктура, да бъде вписано в закон, че само на нея ще се възлагат определени дейности? (това питане е по повод записването в ИК, че „Информационно обслужване“ АД обработва компютърно данните от гласуването). Не са ли подкрепили само преди година управляващите в секциите с над 300 души да се гласува само машинно, а сега връщат хартията?

Христиан Митев му отговори, че липсата на предвидимост в изборното законодателство е факт и от 30 години се правят чести промени в него от различни парламентарни мнозинства.

Що се отнася до референдума по въпроси, които може да решава само ВНС, Митев заяви: „Аз не бих избързал с квалификациите за противоконституционност. Нека да бъде сезиран КС и да се произнесе“.

За записването на „Информационно обслужване“ в закона, той каза, че не би слагал знак за равенство между Изборния кодекс и Закона за обществените поръчки и че е очевидно, че в обозримо бъдеще няма да се появи друг кандидат да обработва изборните резултати.

А на въпроса за машинното гласуване заяви: „Абсолютно не сте прав. Ние винаги сме били против машинното гласуване“.

От ГЕРБ също защитиха възможността за гласуване и с хартия, и с машина. Председателката на комисията Анна Александрова заяви, че има немалко избиратели, които не искат да гласуват с машини и затова управляващите са върнали хартията в големите секции. Последваха реплики, че освен, че е важно всеки да може да гласува, е важно и вярно да бъде отчетен вотът му, а това може да гарантира само машината. И за по-малко от час дискусията приключи.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 15:40
Гост

Естествено, че от ГЕРБ също ще защитят възможността за гласуване и с хартия.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 15:37
Гост

Какви са тия хартиени бюлетини. Само ги фалшифицират. В кой век живеем?

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 15:27
Гост

Смесеният режим на гласуване и с машини, и на хартия е пълна недомислица.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 15:27
Гост

В кой век живеем!

Тити
Тити
07 октомври 2020 15:26
Гост

Жалко. Много тъжна новина.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 14:30
Гост

Хвани Борисов, удари Румен Радев. Това е положението в момента. Само не знам как може да има хора, които не харесват Борисов, но харесват Радев. И двамата са тотал щета

Ники
Ники
07 октомври 2020 15:25
Гост

От Борисов до Радев-разлика от тук о небето.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 14:29
Гост

Румен Радев да иде до кабинета на Бойко Борисов и да го хване под ръчичка и двата заедно да вземат да си подадат оставките на мига. Защото и на двамта IQто им е общо 40

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 14:28
Гост

Тия ми мязат на пълни аграрни типове дето седнали да пишат конституция и кодекс. Тримата глупаци сякаш чета

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 14:28
Гост

Хората правещи изборния кодекс, ми докарват на хора, които са изкарани току що от тъмните векове, някъде към 1500та година и се опитват да измислят иновативни методи за да започнат държавите им да просперират

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 14:27
Гост

Пълна гавра е положението с изборния кодекс

Ananieva
Ananieva
07 октомври 2020 14:21
Гост

Мисля, че с този кодекс се уливат вече. Толко да не могат да изберат система бе

Ananieva
Ananieva
07 октомври 2020 14:22
Гост

Е не е лесно. Нали хем системата трябва да задоволява хората, хем системата да е така направена, че „наши хора“ да печелят винаги за да има пара

Ananieva
Ananieva
07 октомври 2020 14:21
Гост

Всички в политиката набор преди 85та година не стават

Ananieva
Ananieva
07 октомври 2020 14:24
Гост

Вярно е. Но сякаш така е в цял свят

Саливерстров
Саливерстров
07 октомври 2020 14:25
Гост

Да бе и аз гледам маса кадърни млади хора с натрупан опит в частния сектор, където се изизквяат куп неща за да вземат заплата от 2 и 3 000 лева не се занимават с политика, а политиците ни са гьонове учили за лозаро-винарство, но в парламента вземат такива пари и не правят релано нищо

Коко-Роко
Коко-Роко
07 октомври 2020 15:39
Гост

Чакай да видиш само какви идиоти идат от набор ’85 нагоре! Едните деца на 90-те, величаещи мутрите и батките, другите завършили свободни университети. Разбира се има и кадърни, честни и умни деца, ама те именно защото са такива няма да се хванат с политика.