Един след друг всеки съд в страната започна да обявява на сайта си мерките във връзка с организацията на работа през периода на извънредното положение заради коронавируса, коeто засега е до 13 април.

Върховният касационен съд съобщи, че за разглеждане на гражданските и търговските дела, за които ГПК регламентира призоваването на страните да се извършва чрез „Държавен вестник“, ще бъдат насрочени извънредни открити заседания преди съдебната ваканция, която започва на 15 юли, ако срокът на извънредното положение в страната не бъде променен.

По гражданските и търговските дела, за които пък призоваването не е чрез „Държавен вестник“, ще бъде извършено с призовки след 13 април 2020 г.

Що се отнася до наказателните дела, страните по тях ще бъдат уведомени за датата, за която е насрочено открито съдебно заседание чрез способите, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс, уточняват от ВКС.

Достъпът до Съдебната палата става само през централния вход на бул. „Витоша“.

Във Върховния административен съд пък е създадена организация за отсрочване на всички дела, извън тези, посочени в решението на Съдийската колегия от 15 март, а именно: по чл. 60 и чл. 166 от АПК, по чл. 75 и чл. 157 от ДОПК, по чл. 72 от ЗМВР, както и делата за допускане на обезпечение по бъдещ и висящ иск и за обезпечаване на доказателства.

Всички останали дела ще бъдат пренасрочени в извънредни заседания до 30 юни 2020 г., като производствата, за които се предвиждат съкратени срокове за разглеждане, ще бъдат отсрочени за април и май т.г.

„Всички жалби, подлежащи на разглеждане в периода на обявеното извънредно положение, следва да бъдат насочвани за администриране и упражняване на правомощията по чл. 158 и 213б от АПК, към председателите на отделенията, съобразно материята на съответните жалби“, се казва в заповедта на председателя на ВАС. Делата, които трябва да бъдат разгледани през периода на извънредното положение, ще бъдат разпределяни от заместник-председателя на ВАС и ръководител на Първа колегия Мариника Чернева на случаен принцип между дежурните съдии.

Обявяването на резултатите от делата и вписването им в деловодните книги ще се извършва след отпадане на извънредното положение.

Във ВАС вече е утвърден график за дежурствата на съдиите, съдебните помощници и съдебните служители, както и такъв за сформиране на дежурните състави по делата, които изискват разглеждане и произнасяне през периода на извънредно положение.

Всички магистрати, съдебни помощници и служители, които не са включени в графика, ще изпълняват задълженията си дистанционно, като трябва да имат готовност да се явят в съда незабавно, когато това е необходимо.

До 13 април се преустановява връчването на призовки, съобщения и съдебни книжа с изключение на делата, които ще се разглеждат. Подаването на всякакъв вид документи се извършва по пощата или по електронен път, като се завежда в регистратура с входящ номер и насочва към съответното отделение или звено по материя. (Адресите и телефоните са обявени на сайта на ВАС и може да видите тук).

Справки по дела се извършват само по телефона или имейла, а всички административни услуги се осъществяват единствено от служба „регистратура“, която е на партера в сградата.

В нея ще може да се влиза само през централния вход на бул. „Ал. Стамболийски“ като ще бъдат допускани само изрично определени съдии, прокурори и съдебни служители на ВАС и ВАП и то по списък. Също така право да влязат ще имат куриерите и пощенските служители, но само до регистратурата, както и хората, които са призовани по конкретно образуваните и насрочени дела от списъка с изключенията.

На интернет страниците на съдилищата може да бъде открита информация за мерките и достъпа до съдебните сгради.

Същевременно днес и Висшият адвокатски съвет разпространи съобщение за това каква организацията на работа въвежда по време на извънредното положение.

Работното време на деловодствата остава без промяна – от понеделник до петък, от 8.30 до 17 ч. Създаден е график за дежурства на служителите в администрацията на ВАдС. На сайта на съвета са посочени телефони и имейл за връзка. От адвокатурата уверяват, че при постъпване на сигнали на техни колеги или граждани, веднага за тях веднага ще бъде уведомявано ръководството на ВАдС. Документите, подадени по електронен път, ще получават входящи номера, а тези, изпратени по пощата, ще се приемат от служител и ще бъдат незабавно докладвани на ръководството на съвета или на главния секретар.

Оперативното ръководството на Висшия адвокатски съвет е в постоянна връзка с ръководството на Народното събрание, включително с председателя на НС, както и с Комисията по правни въпроси. Разпоредено е изготвяне на становище по входирания на 16.03.2020 г. Проект на Закон за мерките по време на извънредно положение. Същото ще бъде представено по време на заседанието на Комисията по правни въпроси“, се казва в съобщението на сайта на ВАдС.

Освен това там могат да бъдат прочетени и препоръките към адвокатските колегии в страната във връзка с мерките за ограничаване разпространението на COVID-19.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
lawyer
lawyer
17 март 2020 15:35
Гост

Ще бъде много глупава всякаква реформа – изобщо законодателят е намалил безкрайно качеството си на работа – нямам доверие изобщо в него, а от друга страна. Манталитетът ни е следният – скачваме от два ПДФ файла и снаждаме като един първообраз (хакери ли нямаме в БГ – колкото искаш), след което аз доказвам, че това е документът. Ако минем от хартия на ПДФ-скен, това винаги ще съществува. Иначе съм – за – но това пък натоварва извънредно и още и още горките служителки. Вижте – работил съм къде ли не – това е отвратителна работа – сканирането, поне да имаше… Покажи целия коментар »

123
123
17 март 2020 14:12
Гост

Моля да бъда извинен, че се преповтарям „от тема в тема“ – това не е изблик на графомания, а опит за възстановяване на нормалността. Само поради тази причина „препечатвам“ мое становище по друга статия в Лекс.бг. Темата е за паническите и неадекватните мерки на ВСС, които ще създадат тотален хаос в системата, за паническия страх, за доблестта, въобще за „човека като политическо (социално) животно“, както би казал Аристотел. Положителното е, че, доколкото се разбира от тази статия, макар и закъсняло – едва след 13.април, ще се предприемат част от по-долу предложените от мен мерки. Все пак разумът, макар и бавно,… Покажи целия коментар »

RichteR
RichteR
17 март 2020 14:34
Гост

Колега, надявам се да прочетеш още веднъж туй, което си написал и да осъзнаеш, колко не си прав. Делата няма да избягат, нищо чак толкова спешно няма, и решенията им ги пишем по една година и повече, айде да не се будалкаме сега… Аз например бях решил така или иначе да отложа делата до края края на март дори без решение на ВСС, вместо да си мисля дали всяко подадено пълномощно или списък по чл. 80 не е опипано от някой коронован. Тъй че- без правен популизъм, ВСС действа много адекватно на ситуацията, напълно подкрепям мъдрите решения на висшия ни… Покажи целия коментар »

123
123
17 март 2020 14:46
Гост

Колега, браво – прочетете само последното си изречение: „Подкрепям мъдрите решения на висшия ни орган“. Това, струва ми се, е достатъчно за обобщението, че нищо не сте разбрал от написаното от мен. След 13-ти, когато ще сме в разгара на епидемията, според тези, които не се считат за мъдреци, а за лекари (дори и от Националния щаб заявиха, че критични са следващите 2-3 седмици), как ще „потушаваме“ паниката?! Това бяха част от моите въпроси – желая ви лек ден и липса на „правен популизъм“, колега! А и един съвет – не си „мислете“ за „опипването от някой коронован“, d работете,… Покажи целия коментар »

RichteR
RichteR
17 март 2020 18:29
Гост

Погледнете си колко гласове „за“ имате и колко „против“… Аз съм почти 99/100 уверен, че ще се удължи положението и то минимум до края на м. Май т.г. Като трябва, ще си стоим в къщи, нищо спешно няма в голямата част от делата, заседания не трябва да има. Хайде холан, на никого не му е тумнало сега да се развежда, дели и т.н., а и да има такива – ще чакат, досега си държал гъза под мишница, сега се сетил… А и на колекторите, ТЕЦа и банките не са им чак такива спешни вземанията – няма да фалират, а сега… Покажи целия коментар »

123
123
17 март 2020 20:17
Гост

Да, едва сега разбрах защо не се разбираме, колега. Просто говорим на различни стилистични нива. Аз говоря за държавност, за солидарност, за отдаденост на професията, Вие за някакви 200 дела, за „мъдрите решения на висшия ни орган“, за „гласове „за“ и „против“. Утре, когато бюджетът няма да бъде изпълнен поради очевидни икономически съображения, заплатите може да бъдат значително намалени – но тогава ще говорите колко сте работили и колко сте натоварени. Никой няма да ни повярва, защото в изпитанията не сме били солидарни с хората, които заработват нашите заплати. И както неколкократно подчертах, не съм против ограниченията при социалните общувания,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 14:09
Гост

Сети се и Панов да се ограничи достъпа. Или явно сега му остана време да помисли за хората.

Анчо
Анчо
17 март 2020 13:56
Гост

И защо Висшият адвокатски съвет не намали работното време на деловодствата? Хората там са най-застрашени.

Унчев
Унчев
17 март 2020 13:55
Гост

Работата е ясна. Да спираме всичко. Няма да се съдим няма нищо да правим, а в парковете старците си се разхождат на групи. Гнезна на разпространение. Какво да говорим.

Зинков
Зинков
17 март 2020 13:54
Гост

Китайска мъдрост гласи, че когато брезата бъде натрупан от сняг през зимата, то тя не прави нищо. Просто се оставя на тежестта на снега и се свежда до земята. От това следва, че снега пада от нея и тя се изправя отново. Тя не се бунтува и не се друса за да падне снега от нея.
Поуката – научете се на нищоправене!

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 14:26
Гост

Членовете на ВСС отдавна са се научили – вече трета година успешно го практикуват…

Й. Домовскарева
Й. Домовскарева
17 март 2020 13:53
Гост

Изолация му е майката. Съдилищата могат да намалят дейността си, което и те правят. Сега всичко трябва да се замрази.

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 13:52
Гост

Да не съм лош пророк, обаче срокът на извънредното положение в страната ще бъде променен със сигурност.

Хриси
Хриси
17 март 2020 13:53
Гост

Заради безотговорното отношение на някои от нас. Не се разбраха, че изолацията в момента е превенция.

Малинска
Малинска
17 март 2020 13:52
Гост

Хора, положението може да е далеч по-трагично. Не говоря само за случая с Коронавирус. Говоря, че можеше да се стовари не това на земляните, а далеч по-лоши неща. И в същото време това служи само за успокоение. Трябва да си седите у дома и да не подценявате ситуация. Тая гадост мутира. И може да стане по-силна през лятото.

Стоянов
Стоянов
17 март 2020 13:50
Гост

Аз съм убеден, че сега е момента и съдилищата да се дигитализират значително много. Защото още са в началото на 20ти век. Едни листя се подмятат насам натам…

Маскаранова
Маскаранова
17 март 2020 13:49
Гост

Ма тия деловодства да ползват ситуацията и да се дигитализират

г-жа Николова
г-жа Николова
17 март 2020 13:49
Гост

На Черепа му се размина яко. След бурята я има кой да го гони да го съди я не. То след физическата атака от страна на грипа по хората, следва финансова атака по хората. Ако не са ни намислили и нещо друго в същото време. Като цяло действията срещу Божков от страна на държавата се забавиха с едно… 10 години

Фидосев
Фидосев
17 март 2020 13:47
Гост

Да видя сега как ще се съдят съселяни за това, че единия е откраднал кокошка на другия, а другия от своя страна е стрелял с въздушна пушка по патките на другия.

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 13:51
Гост

Никак. А и сега не ни е до тези кокошкарски дела.

Пенова
Пенова
17 март 2020 13:46
Гост

Тези призовки ще ги носят на ръка ли? Както преди? Защото след 13.04 няма да се е променило нищо. Пак няма да могат да носят призовки. Сещате ли се?

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 13:58
Гост

Носенето на ръка в сегашната ситуация е нежелателно. Дано намерят друго решение.

Пешо
Пешо
17 март 2020 16:24
Гост

Аз не се сещам. Никога не са носили призовките на ръка, а на крака. Това е правен сайт, а не трибуна за изява на правни лаици.