Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) могат да предлагат кандидати за Конституционния съд не по-късно от края на предпоследния работен ден преди датата на избора. Право да номинират имат всички магистрати от двете върховни съдилища. Това залегна в правилата за провеждане на избор на конституционни съдии, приети днес от Общото събрание на ВКС и ВАС. Те бяха приети със 104 гласа „за“.

До момента номинациите и самият избор от съдебната квота се осъществяваха в деня на заседанието на Общото събрание на ВКС и ВАС.

През три години КС обновява състава си с четирима съдии. Тази година парламентът и президентът избират по един конституционен съдия, а двете върховни съдилища – двама. Това трябва да стане до 12 ноември, когато изтичат мандатите на Румен Ненков, Стефка Стоева, Кети Маркова и на проф. Цанка Цанкова.

ГЕРБ и „Обединените патриоти“ вече номинираха бившия зам.-шеф на ВКС Красимир Влахов за член на КС от парламентарната квота. Президентът Румен Радев наскоро заяви, че обсъжда няколко номинации, но не съобщи имена. Общото събрание на ВКС и ВАС пък ще избира двама.

Правила на Общото събрание на ВКС и ВАС за избор на конституционни съдии

Според приетите днес правила предложенията са писмени и се подават до Общото събрание чрез председателя на съответния съд. Към тях трябва да бъдат приложени биография на кандидата и декларация за съгласието му. Веднага след депозиране на номинацията препис от документите се изпращат и на другия върховен съд.

Общото събрание е редовно, ако на него присъстват не по-малко от две трети от съдиите във ВКС и ВАС.

В правилата е залегнало и формирането на петчленна избирателна комисия, като в състава ѝ на ротационен принцип ще участват съдии от ВКС и ВАС.

Гласуването за конституционни съдии ще бъде тайно. Всеки магистрат ще получи бюлетина с имената на кандидатите, подредени по азбучен ред.

При избор на един конституционен съдия, магистратът ще трябва да огради номера само на един кандидат. Ако са повече или въобще не е посочено име, тогава бюлетината се приема за невалидна.

Ако общото събрание на ВКС и ВАС избира двама членове на КС, както е тази година, магистратите могат да очертаят едно или две имена, в противен случай отново бюлетината ще е невалидна.

За избран се смята кандидатът, получил повече от половината гласове от присъстващите на общото събрание на ВКС и ВАС. Ако нито един номиниран не е получил необходимото мнозинство, тогава се провежда втори тур измежду двамата с най-много гласове (при избор на един конституционен съдия) или измежду четиримата с най-висок вот (при избор на двама за КС).

При избор на двама конституционни съдии в правилата е залегнало провеждането и трети тур, като до него се допускат вече само тримата с най-много гласове, а четвъртият отпада.

Ако още от първия опит бъде избран само един за КС, ще има втори тур като в него участват следващите двама с най-висок вот. Същата процедура се предвижда и ако на втория тур само един получи необходимото мнозинство – тогава има трети опит като в него участват пак следващите двама с най-много гласове.

За избран се смята номинираният, подкрепен от най-много върховни съдии.

Общото събрание обявява крайния резултат от избора с решение, което се подписва от председателите на ВКС и ВАС.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Човек
Човек
01 октомври 2018 22:58
Гост

Редно е номинациите да се знаят по от рано, за да няма шушу-мушу по кьошета и кафета.

хаха
хаха
01 октомври 2018 18:07
Гост

снимката е запечатала исторически момент 🙂

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2018 18:04
Гост

Ха да видим сега, предричам поне шестима кандидати от ВКС!

че гевара
че гевара
01 октомври 2018 18:05
Гост

че и отгоре… там всеки е по-велик от другия и е най-малко за председател на КС. Особено в гражданската колегия винаги е наплив