Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) възрази срещу начина, по който Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да повиши военния съдия Даниел Луков във ВКС. В специално становище върховните съдии написаха, че колегията няма право да ревизира и подменя оценката, която конкурсната комисия е дала на съдията.

Съдия Даниел Луков се класира на пето място в конкурса за четирима съдии в Наказателната колегия на ВКС. След като обаче Върховният административен съд (ВАС) отмени избора на четвъртия класиран – Бонка Янкова, заради конфликт на интереси, се очакваше във вторник колегията да назначи на последното свободно място във ВКС именно Луков.

Срещу назначението обаче се изказа председателят на ВАС Георги Чолаков, който обърна внимание на изводите на конкурсната комисия, която е проверила по 6 акта на всеки от участниците в конкурса. В тях се казвало, че може да бъде отправена забележка към някои от мотивите на съдебните актове на Луков, в които той допускал повторения и най-вече не личала ясната позиция на въззивна инстанция, което според проверяващите е дефицит, който може да се дължи на опита му предимно като първоинстанционен съдия.

„Избираме съдия във ВКС. Смятате ли, че трябва да отива във ВКС да се учи?“, попита Чолаков на заседанието на колегията и видя противоречие в изводите на комисията, която наред с критичните бележки за Луков, му е поставила оценка 5,90. Членовете на колегията дебатираха и за възможността да вземат различно решение от това на комисията и се обединиха около становището, че имат оперативна самостоятелност и право да преценяват професионалните качества на кандидатите, независимо от оценителите.

Против подхода с Луков беше председателят на ВКС Лозан Панов, който посочи, че по този начин се отваря врата и в бъдеще да бъде измествана волята на конкурсната комисия.

В крайна сметка само трима от членовете на колегията гласуваха „за“ повишаването на Луков и за върховен съдия беше назначена следващата класирана – Петя Колева-Рушанова от апелативния спецсъд.

По този повод днес пленумът на ВКС е изразил становище срещу обосновката на решението на колегията, което е било подкрепено от 47 от присъствалите на заседанието му 53-ма върховни съдии.

„В изключителната компетентност на конкурсната комисия е да оцени и класира съответния кандидат за повишаване в длъжност на базата на посочените в чл. 192, ал. 1 от ЗСВ критерии, както и да мотивира преценката си за притежаваните от него правни познания в съответната материя съобразно констатациите от непосредствено проверените дела и преписки. С решението по чл. 193, ал. 5 от ЗСВ кадровият орган не може да ревизира и подменя оценката на конкурсната комисия“, се казва в становището, което пленумът на ВКС е решил да изпрати до Съдийската колегия на ВСС.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ненчо
Ненчо
26 юли 2019 12:33
Гост

Решението на СК е абсурдно, в практиката на ВАС както тричленни така и петчленни състави винаги е отбелязвано ,че оценката на конкурсната комисия обвързва кадровия орган при класирането като за него остава единствено да събере и становище от етичната комисия и да вземе крайно решение. Подмяна на оценки в този най-краен момент към който се назначава изцяло дерогира нуждата от провеждане на конкурс. Ако колегията не е обвързана от оценките на конкурсната комисия утре може на един външен конкурс за ОС да се назначат колегите които са изкарали 4.50 като всички изкарали 6ци да се отстранят поради че колегията не… Покажи целия коментар »

Виктор
Виктор
25 юли 2019 20:10
Гост

Защо изобщо има конкурсна комисия при създалата се ситуация? Да се промени закона, заявления да се подават директно пред СК на ВСС и тя да си повишава когото иска!

Питане
Питане
25 юли 2019 17:02
Гост

Както винаги Лозан Панов е прав, но е малцинство. Как да очакваме нещо полезно от ВСС, който взима решения по този начин?

Симо
Симо
25 юли 2019 18:01
Гост

По скоро съм съгласен с доводите на Чолаков.

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 21:10
Гост

И аз съм съгласна конкретно за Луков, но според мен подобно гласуване може да създаде опасен прецедент. В интерес на всички магистрати е да се жертва 1 място във ВКС пред това да се създадат предпоставки за вземане на решения по целесъобразност на обявените конкурси.