Разследващите са възстановили изтрит файл от служебния компютър на обвиняемия за кибератаката в Националната агенция за приходите (НАП) Кристиян Бойков, от който става ясно, че той е автор на писмото, с което медиите бяха уведомени за пробива и че негов автор е руски хакер.

Това става ясно от нова порция доказателства по делото, които от прокуратурата оповестиха днес, като подчертават, че това става с разрешение на наблюдаващия прокурор и след като са заличени всички лични данни.

На 16 юли в редакциите на бТВ, „Нова телевизия“ и „Капитал“ беше изпратено писмото от анонимен хакер, който се представяше за руски гражданин, женен за българка и твърдеше, че е автор на кибератаката.

„С радост ще разкрия подробности за този пробив, така че вашето корумпирано правителство да не лъже аудиторията ви…Този теч се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация…Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината“, се казваше в писмото, написано на английски език.

След това беше задържан служителят на „Тад Груп“ Кристиян Бойков, а прокуратурата го обвини в тероризъм, заедно със собственика на фирмата Иван Тодоров и търговския ѝ директор Георги Янков. В момента задържан е единствено Тодоров, а Бойков и Янков са на свобода срещу гаранция от по 20 000 лева.

Експертна справка

Днес от прокуратурата представиха експертна справка на изпратеното електронно писмо до редакцията на „Капитал“ и файл, който Бойков е изтрил от служебния си компютър, но разследващите са го възстановили. От съдържанието на двата файла е видно, че те са с идентично съдържание.

Освен това, прокуратурата публикува и нови данни от камерите в „Тад Груп“, които са записвали не само движенията, но и разговорите на служителите в компанията.

Запис от камери на ТАД Груп

Именно в първите разпространени от прокуратурата доказателства от камерите във фирмата беше цитирана реплика на Бойков към Георги Янков, докато разговарят на терасата. В записа той казваше, че „…тея неща дето съм ги изпратил и по медиите сега в момента никой няма да ги отрази“.

Сега от държавното обвинение разпространиха разговор между Янков и служител на фирмата, проведен пак на терасата на фирмата, но вече след ареста на Бойков. В него Янков пита служителя дали има достъп до приложението „Телеграм“, в което са общували и конкретно до този на Бойков. Според служителя никой не може да влезе в „Телеграм“-а на Бойков, защото бил с пин и парола.

Той снощи поне си изтри всички чатове с мен“, казва пък Янков. Двамата обсъждат и акцията на МВР и прокуратурата във фирмата и изказват изненада, че разследващите са стигнали до Бойков.

„Т‘ва са ченгета, ако се чудиш как ще те отърват от бизнеса, ей т‘ва е начина, ей т‘ва е“, отговаря Янков, след което продължават да обсъждат как да изтрият данни, които според тях са притеснителни.

Отделно държавното обвинение публикува и разпити на свидетели, които са ръководители и служители на фирми. Показанията им са във връзка с твърденията на прокуратурата, че от „Тад Груп“ са изнудвали фирми да стават техни клиенти, като неправомерно са търсили уязвимости в информационните им системи.

Разпити

След първоначално разпространените от прокуратурата доказателства, държавното обвинение беше критикувано, че те трябва да се представят само в съда, а според защитата на Иван Тодоров, този подход е безпрецедентен.

По този повод от Специализираната прокуратура обявиха днес, че „българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, или не се засягат чужди права“. От там твърдят още, че в публичното пространство се разпространяват манипулативни твърдения, които целят персонално злепоставяне на конкретни магистрати и цялостно компрометиране дейността на прокуратурата.

„Тревожен е подходът на определени лица, политически партии и медии да поставят собствените си амбиции над интереса на повече от пет милиона българи“, се казва в съобщението на спецпрокуратурата, в което тя уверява също, че ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Против уроки
Против уроки
03 септември 2019 12:13
Гост

Да не дава господ прокуратурата да ти „възстанови“ някой файл, който никога не го е имало…

Анонимен
Анонимен
26 август 2019 9:47
Гост

Възстановен или записан СЛЕД изземването от който трябва, след това изтрит и сетне – о, боже, компютърните спецове на МВР са най-добрите – успели са да възстановят удобен за Цацаратурата файл! Изземването на веществени доказателства се прави по надлежен ред, който в случая НЕ е спазен! При това положение цацароидите могат свободно да прилагат ченгеджийски номера и през определени периоди от време да откриват нещо, което Гешев и сие да хвърлят в публичното пространство – за да очернят обвиняемите и съда, който няма как да не ги оправдае, и да прикрият собствената си некадърност, изразяваща се в пълна липса на… Покажи целия коментар »

Стойчо
Стойчо
26 август 2019 9:20
Гост

И какво им пречеше да напишат грамотно текста от разговора на терасата? То няма главни букви, няма пунктуация, няма нищо … а на места удобно са написали „не се разбира“, за да изглежда още повече на извадено от контекста. Да им имам доказателствата, спорна на адвокатите.

jon
jon
25 август 2019 11:28
Гост

„Висок обществен интерес“ е единствено налаганата от управляващите политика.

Павлин
Павлин
24 август 2019 14:12
Гост

Спец идиоти… Че и се оправдават с разрешение на наблюдаващия прокурор, сякаш е Господ. Пълни кретени! „Определени лица, политически партии и медии“ – и кои са тези лица, партии и медии? Изнасяте доказателства извън съда с цел съзнателно да му влияете, създавайки негативно обществено мнение срещу обвиняемите. Това ли е първото дело от неимоверно висок обществен интерес, че развявате доказателства като комунистически байраци на манифестация? Нищо и никакво дело за кибер престъпление – някой е влязъл в практически незащитена система, взел е данни, оповестил ги е, измисляйки фалшива история за себе си и това е. Вместо да си вършат работата… Покажи целия коментар »

Ииисус
Ииисус
27 август 2019 9:41
Гост

Доколкото знам в GDPR пише, че ако те хакнат и източат лични данни – ти си основният виновник, защото си ги пазил в явен вид. Хакерът така и може да не бъде открит. Но ти да си понесеш последствията. Да, ще глобят НАП (държавата ще глоби държавна структура….) и имаше публикации колко са некадърни там. Сега обаче с тези доказателства до голяма степен изместват вниманието. Все едно БНБ да си остави отворен трезора, да мине Хасан и да го обере. И после месеци наред да ни занимават с това колко е лош Хасан, а не с колко са зле БНБ,… Покажи целия коментар »

Виктор
Виктор
23 август 2019 17:44
Гост

Не мога да повярвам, че се публикуват протоколи от разпити!!!

jon
jon
25 август 2019 11:33
Гост

Това ако е разпит. Повече прилича на трансформиращ преразказ от докладна на оперативен…

Вълшебник
Вълшебник
23 август 2019 17:17
Гост

Този младеж явно наистина работи срещу правителството. Е сега вече изгуби Боко като фен.

Анонимен
Анонимен
23 август 2019 17:14
Гост

Ново двайсет. Нали адвокатът на Кристиян Бойков твърдеше, че е невинен.

Анонимен
Анонимен
23 август 2019 17:15
Гост

Е, нали за това е адвокат. Да оправдава клиентите си.