Апелативният съд във Велико Търново възобнови делото за конфискация на 3,6 млн. лева срещу осъдения на доживотен затвор Георги Вълев от групата за убийства, известна като „Килърите“.

Това съобщиха днес от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, след като през април Окръжният съд във Велико Търново прекрати делото. Мотивите му бяха, че искът на комисията е внесен 7 години след проверката за незаконно придобито имущество. Съдът се позова на чл. 15, ал. 2 от отменения закон, според който проверката на комисията продължава 10 месеца и затова прие, че той отдавна е изтекъл.

Комисията изтъкна пред апелативните съдии, че иск може да бъде внесен, едва след влизане в сила на присъдата по наказателното дело.

„Разбирането, че може да се преклудира едно още невъзникнало право е неправилно и в противоречие с основните правни принципи“, се казва в жалбата на комисията. Апелативният съд е споделил извода и пише в определението си, че срокът по чл. 15, ал.2 от отменения закон се отнася единствено за първия етап от производството в т.нар. „предварителна проверка”.

„Той не е и няма как да бъде срок за предявяване на иск, тъй като законът е уредил като процесуална предпоставка за предявяване на иска само и единствено влизането в сила на осъдителната присъда. Още повече, че 10-месечният срок за извършване на проверка (с оглед началният му момент – чл.21 от ЗОПДИППД (отм.) изтича много преди да е влязла в сила осъдителната присъда“, пише в определението на Апелативния съд.

Искът на комисията срещу Вълев беше внесен в съда през февруари и е за отнемане на 41 недвижими имота, както и суми от продажба на имущество, придобито от престъпна дейност.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минувач
Минувач
24 юли 2018 15:42
Гост

Браво на съда във Велико Търново, но след толкова години държавата няма да види и стотинка от тези милиони. Вълев си е опекъл работата, нищо, че е доживот.

Михаил
Михаил
24 юли 2018 13:48
Гост

Пълно разочарование от ОС-Велико Търново.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2018 13:53
Гост

Има време. Ще видим какво ще покаже проверката на първоинстанционното решение.

Петров
Петров
24 юли 2018 13:45
Гост

Като че ли това дело се проточва умишлено. Колко години вече се опитват да му конфискуват незаконно придобитите пари?

Цвети
Цвети
24 юли 2018 13:46
Гост

Така ще е, като си прехвърлят топката.