От години разговорите за съдебната реформа избягват темата за задължителната адвокатска защита по широк кръг граждански дела, но предвид усложненията в гражданското съдопроизводство и въвеждането на електронно правосъдие, това става наложително. Това заявява председателят на Софийската адвокатска колегия (САК) Стефан Марчев в интервю за БТА.

Адвокат Марчев напомня, че сега е задължително участието на адвокат едва в касационното производство във връзка с предвиденото в Гражданския процесуален кодекс изискване за приподписване на касационната жалба от адвокат.

„Задължителното участие на адвокат едва в тази последна фаза от процеса е прекалено късно – голяма част от въпросите, които имат значение за съдържанието на съдебния акт, вече са били решени в рамките на производствата пред първата и въззивната инстанция, а основанията, при които Върховния касационен съд допуска до касационен контрол въззивните решения, са твърде ограничени“, обяснява председателят на САК.

В отговор на въпрос на „Лекс“ адвокат Марчев даде пример с граждански дела, чиято сложност изисква да се обмисли въвеждането на задължителна адвокатска защита от началото на процеса. Той посочи, че сред тях могат да бъдат всички дела, подсъдни на окръжен съд като първа инстанция – исковете за установяване или оспорване на произход, за прекратяване на осиновяване, за поставяне под запрещение или за отменянето му; исковете за собственост и други вещни права върху имот с цена на иска над 50 000 лв.; исковете по граждански и търговски дела с цена на иска над 25 000 лв.; исковете за установяване на недопустимост или нищожност на вписване, както и за несъществуване на вписано обстоятелство, когато това е предвидено в закон. „Такива са и исковете, които по специални закони е предвидено да подлежат на разглеждане от окръжния съд – като например исковете по Закона за авторското право, защото в тези случаи самия законодател, отчитайки определена специфика на материалните правоотношения, е предвидил да подлежат на разглеждане като първа инстанция от окръжните съдилища, в които се предполага, че работят съдии с повече професионален и житейски опит“, каза той.

Адвокат Марчев посочи, че в много европейски държави е задължително участието на адвокат по определена категория дела по имуществени спорове с определен материален интерес, например над 5000 евро в Германия, което като формален критерий може да бъде възприето и у нас, наред с изброяването конкретни дела, които съществено засягат лични и имуществени права, независимо от материалния им интерес.

Той подчерта, че задължителната адвокатска защита в процеса трябва да бъде съчетана с добре работеща система за правна помощ за лицата, които не могат да си позволят адвокат, за да се гарантира ефективният достъп до съд за всички.

Председателят на САК напомни, че качествено правосъдие има там, където има качествена адвокатска защита и страните имат гарантирана възможност да ползват адвокатска защита пред всички съдебни инстанции.

 „В този смисъл преосмислянето на уредбата и включването на задължителна адвокатска защита от първата инстанция по масовите граждански и търговски дела ще бъде от съществено значение за постигане на дългосрочен положителен ефект и за подобряване на качеството на правосъдието. Това би помогнало съдебната реформа да донесе полза на хората и да подобри качеството на правосъдието“, заявява Стефан Марчев.

51
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:33
Гост

­­­Г­­о­­р­­­е­­щ­­­и­­ ­м­­о­­­м­­и­­­ч­­­е­­т­­а­­­ ­­­в­­и­­­ ­о­ч­­­а­­к­в­а­т ­­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?84283

Анонимен
Анонимен
20 април 2023 11:29
Гост

Много сме, гладни сме! Много сме, гладни сме! Много сме, гладни сме!
Може и още да пробват да вдигнат възнагражденията – дело за няма хиляда лева, но адвоката се труди за 400,00 лева… Салама, Санчо, Салама….

Адвокат
Адвокат
20 април 2023 9:17
Гост

Има някаква свръх-активност – специално в София – след като разчистиха доста неща – направиха вендети и сега – явно се чудят какво точно да направят.

Влъхви
Влъхви
19 април 2023 21:16
Гост

Да, така я разбират съдебната реформа Гигова и Гигов /Марчев/- да си осигурят достатъчно дела за по 300 000 лева хонорари.Браво!

Няма да го бъде
Няма да го бъде
19 април 2023 16:10
Гост

Няма да стане по една проста причина – броят на делата ще скочи в пъти и ще удави съдилищата. Истината е, че онези, които водят дела, ползват адвокат, който в редки случаи е по ЗПП заради неплатежоспособност, и в още по-редки случаи – депозитен по ГПК. За близо 10 години практика не се сещам насрещна страна да се е борила лично, дори колеги си ангажират адвокати, което извън евентуалната полза от присъждане на разноски е излишно и дори рисковано. Прав е по-надолу коментарът, че ще се стигне до масови злоупотреби със завеждане на дела с цел източване бюджета на правната… Покажи целия коментар »

Българският Макрон
Българският Макрон
19 април 2023 12:34
Гост

Няма нищо по-хубаво от българските баби!

Особено когато са подкрепени от Асоциацията на банките в България.

Адвокат
Адвокат
19 април 2023 10:50
Гост

Пълна утопия – хората нямат пари за тази – един вид – луксозна дейност, сега – 300 лева са си пари, а – е много работа всъщност по едни дела, всъщност – всеки би искал да има и адвокат, освен да измисля сам. Освен богатият си опит, адвокатите не могат да гарантират някакви чудеса – сами по себе си, това е пълен лотариен шанс, често се налагат споразумения всъщност, а медиацията е също неразвита. Сега – адвокатите водят делата професионално – но каква е гаранцията – да спечелят нещо си – по-скоро е абсурд всеки да е добър юрист, точно… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 9:36
Гост

Как веднъж не се оказа наложително, нещо което не цоца пари от държавата?

Из книжката,за препоръчително четене в 5-ти клас
Из книжката,за препоръчително четене в 5-ти клас
19 април 2023 7:09
Гост

Русокосата го гледаше с възмущението на оскърбена невинност. – Няма значка — махна той с ръка. — Ставаше дума за друго. След като ми сподели това, винаги съм те пазил. Всъщност, ти знаеш колко съм внимавал и как преглеждах презервативите под лупа, да, много смешно… Как се получи това бебе? – Ако намекваш… – Нищо не намеквам. Просто изглежда ми изпадат от съзнанието цели дни… и нощи. Подозирам някаква амнезия. Би ли ми обяснила как така съм пропуснал да взема предпазни мерки? Съвсем честно и искрено те моля, кажи ми: кога смяташ, че си забременяла? В трескавото търсене на подходяща… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 17:39
Гост

Нали и сега се виждат особените представители по ГПК и служебните адвокати по ЗПП. Масово отбиване на номер с минимални усилия и после обжалване до дупка, за да вземат възнаграждения за още инстанции, тъй като техните възнаграждения не зависят от изхода от спора. Мерси за подобреното качество на правосъдието, ще пропусна. Ако някой иска да се защитава сам, не виждам защо законът трябва да му пречи. Ако няма пари и иска да има адвокат, има възможност и сега да поиска правна помощ. По съществените дела така или иначе никой не се явява сам, а що се касае до абсурдните искове… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
19 април 2023 10:57
Гост

Не е така – бъркате – ако един адвокат извлече максимума от ситуацията, не е нещо фатално – това е могло да стане, в крайна сметка какво може да се случи всъщност, а един прехвален адвокат е също рисков. Пари взимат всички, служебните имат съвест, аз не съм бил служебен, но отделям на всеки внимание, дори най-дребният случай – просто не мога явно да огрея навсякъде, а има нужда определено от адвокати. Практически нищо няма да може така да стане насила – юридическата професия е бизнес – но в България е микро-нивото, няма да те потърсят от нищото и изобщо… Покажи целия коментар »

Иванова
Иванова
19 април 2023 14:01
Гост

Как да разберем,кой е добрия адвокат?Всички имат страници в Интернет и десетки похвали -друг е въпроса кой ги пише.На първа среща любезни,обещаващи,какво ли не-после се дразнят като ги търсиш,или искаш нещо да допълниш.Иначе цени да искаш-за една жалба -900 лв.-това е абсурдно,и става така,че бедния човек никога неможе да се защити,нито да си потърси правата.

Любител
Любител
18 април 2023 16:43
Гост

Общ принцип е, че всеки се грижи сам за гражданско правните си проблеми. Както иска , така да си организира защитата. Ако няма пари, и сега има ред по който да поиска и му бъде предоставена правна помощ.

Адвокат
Адвокат
19 април 2023 11:02
Гост

Ама не е така – всъщност – хич не искат да освобождават директно от разноски, не че нещо, освен това – някои служебни адвокати не са като други и трети не са като вторите, въобще не е така. Ако имаш права – не ти трябва адвокат, ако нямаш – ще ти трябва някакъв хитрец, да увърти работите до безкрайност, за да излезеш на преговори, ако и това не стане – има начини. Освен това – каква е гаранцията, че един юрист няма да подходи гальовно към друг юрист и – да кажем да проспи твоят казус, за да не си… Покажи целия коментар »

Наложителни ежегодни прегледи
Наложителни ежегодни прегледи
18 април 2023 16:03
Гост

Трябва да има ежегодни психопрегледи за вписани адвокати-и то след реален преглед, по начина , по който се извършват психопрегледите за работа в МВР(20 процента от кандидатите отпадат на психото-та този преглед хич не е формален! ).
Който е здрав-проблем в прегледа няма. Ще получи медицински документ с вписано заключение-здрав.
А който е болен-ще му се помогне.

ето какво е необходимо
ето какво е необходимо
18 април 2023 15:57
Гост

Наложително е: -Да се въведе проверовъчен изпит за вписани без изпит адвокати. -Да се въведе изпит по книжовен български за вписване в САК. Който имиека да бъде насочват любезно към колегия от далекоизточните пограничните области -по местоидване. Изпитът по български език да е за вписани вече в САК-с цел проверка на знанията по български език, че от тези столичани в повече такова миекане пада в САК,че не знам как съдебните секретари биха разбирали какво измъдря адвокатът, ако съдията не превеждаше от диалект и не диктуваше думите на адвоката в протокола. Изобщо-в САК ключово следва да е владеенето на книжовен български,… Покажи целия коментар »

Юрисконсулт
Юрисконсулт
18 април 2023 16:03
Гост

Препоръчвам Ви

Адвокат
Адвокат
19 април 2023 11:07
Гост

Не е това професията – напротив, занимаваме се на практика с рутинна дейност – пишем молби и много рядко има значение речта на адвоката, да – хубаво е да има книжовен език, но – това е незначително. По-скоро – рефлексите са важни – по първоначалните данни и сведения, да реагираш навреме, а освен това, невъзможно става по някои дела да си пръв, това е житейският факт, опитът е също ключово понятие. Никога не подценявай противника си и – ако видиш – че печели – навреме взимай мерки, за да не се случи авария – съдиите са неграмотни и – стават… Покажи целия коментар »

Юрисконсулт
Юрисконсулт
18 април 2023 15:52
Гост

Излишно е. Винаги успявам да отърва нашето дружество от всякакви ситуации, за разлика от колегите – адвокати. А и аз съм много по-образован и с много повече опит от тях.

Адвокат
Адвокат
19 април 2023 11:11
Гост

Ами това е благодарение на цялостната подготовка на документите, ако се хване една дейност от А – до Я, нещата винаги вървят гладко, разбира се има случаи на Хепатит, но – ако е налице профилактика, няма проблем. Не си мислете – че няма нинджи, но – слава богу – не е толкова фатално да ви надиграят, надявам се – когато не играеш рисково – не губиш фатално, аз никога не подигравам колеги, нито се държа противно, нищо лично. Винаги им следете цялостното поведение, поне в рамките на дейността, защото са ми правили проблем – аз съм адвокат-юрисконсулт – тоест –… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
18 април 2023 15:52
Гост

Адвокат или правоспособен юрист. ГПК не е за непрофесионалисти.

Адвокат
Адвокат
18 април 2023 15:47
Гост

Можеше да стане, ако има яснота – кой ще плаща – че то – аз ще заведа 5 дела, те да ми платят на мой човек (подставено лице – адвокат), да приберем парите заедно и – става далаверата.

Не може един закон – който е древен, така веднага да се преправя.

Хахахах
Хахахах
18 април 2023 15:22
Гост

Глупава теза!
Сега пак цялото общество ще настръхне срещу адвокатите!

Крайно време е председателите на адвокатски колегии и ВАдС, да бъдат мнооого по-обрани и далновидни в изказвани позиции за задължително ползване на адвокатски услуги.

Защо този колега не предлага изцяло нов закон за адвокатурата ?
Дайте да си оправим къщичката, пък тогава да оправяме на другите, а ?
Защото толкова мърсотия има в адвокатурата, че е като цирей!
Като навсякъде …

Бай Ганьо
Бай Ганьо
18 април 2023 15:16
Гост

по-добре накрая да се регулира статута на юрисконсулта да прави това,което трябва- да консултира, а делата да са работа само на адвокатите

Анонимен
Анонимен
18 април 2023 15:36
Гост

Глупости!!!

aла бала
aла бала
18 април 2023 15:39
Гост

ами да, затова не ги говори – юрисконсулта е консултант и точка

Куртоа
Куртоа
18 април 2023 14:36
Гост

Удивителна е способността на адвокати и нотариуси да налагат на българското общество иначе безсмисленото си съществуване. Зад задължителната адв. защита всъщност се крие стремежът към задължителни хонорари, които се очаква да потекат към адвокатските джебове и чекмеджета като един сущи рог на изобилието. По този начин ще бъде спечелена любовта на оголялото и обосяло адвокатско съсловие. Когато обаче се говори за други задължителни работи, които не са в техен интерес, адвокатите са против – като напр. задължителното електронно призоваване за адвокати. Що лобиране беше пред предходното НС да изменят чл. 51 ГПК в тяхна угода – не е истина. А… Покажи целия коментар »

АТЕСТАЦИОНЕН ИЗПИТ ЗА АДВОКАТИ-ежегодно!
АТЕСТАЦИОНЕН ИЗПИТ ЗА АДВОКАТИ-ежегодно!
18 април 2023 13:53
Гост

Крайно наложително е Лекс бг -от уважение към читателите си да не дава трибуна на съсловно-лобистки, противоконституционнни въжделения, които няма да се случат. Както казват в Шоплука-нЕма да стане това, което се предлага! Що си губите времето! Дали ще имаш адвокат, и как и дали ще защитиш интересите си в граждански спор е личен избор и преценка, а не друг да решава кое е добре за теб, и как твоите пари да бъдат използвани най-добре.. Върло противоконституционно е мечтаенето друг да решава вместо теб как да защитиш интересите си. Противоконституционна , натрапена, задължителна медиация**-която не я искаш, задължителна адвокатска защита-дори… Покажи целия коментар »

Йорис Иван
Йорис Иван
18 април 2023 14:11
Гост

Ти пък си капацитета, който да определя, кое е противоконституционно и кое не… И глупостите трябва да са с някаква мярка…

Хахахах
Хахахах
18 април 2023 15:31
Гост

Ако се въведе изпит за адвокати, вписани без изпит … адвокатурата от 15000 ще станем преко сили 5 000 адвоката.
Особено ще станат за смях за тези, вписани по право с придобиването на докторска степен ….
Аз съм от тези, които си взеха изпита и платих максимума на таксичката, за да бъде вписан, но съответно адвокатурата ми даде графично изображение с три пръста, средният от които е в особена изправена позиция.
Е, и аз на нея …

ВАдС се натиска и дума не обелва за нов закон за адвокатурата, за да се премахнат „началниците“, привилегиите и сума ти идиотски неща …

Адвокат
Адвокат
18 април 2023 15:35
Гост

Не може да си на нивото на един завършил току-що, обаче имаш знания, които са свръх-ценни.

Не е редно – това означава да има субективни критерии, та има много злоба между личностите.

16-ти април
16-ти април
18 април 2023 13:42
Гост

В много по гражданските дела е по-необходимо да има задължителна защита, отколкото в наказателните! Например – по молби защита от домашно насилие /истинско наказателно дело от частен характер, а понякога съчетано с извършено престъпление от общ такъв, което обаче върви по ГПК и жертвата трябва да провежда главно доказване!/, по дела за родителски права /където се решават много повече неща, отколкото в други дела, тъй като се засяга правната сфера на трети лица – децата/, по трудови дела, по дела за делба. Така наистина ще се подпомогне и работата на съдилищата, защото ще се отсее плявата от безсмислени молби, които… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
18 април 2023 15:38
Гост

Пълна глупост е да се изнудват хората и за това – плащат и за банковите преводи, какво ли не.

Мечти са това, при това – нямат основание в живота, просто няма как да стане всички дела – с адвокат – кой ще плаща.

advokat
advokat
18 април 2023 13:35
Гост

Това трябваше да стане още с приемането на новия ГПК. При засилено диспозитивно начало, ранни преклузии, а сега и при съдебна практика, трудна за разбиране и от юристи, електронно правосъдие с не толкова достъпна среда, без адвокат, страните са безпомощни. А и би облекчило работа на съда , не само по отношение на бързина, но и като качество на самите актове.

Против задължителен адвокат
Против задължителен адвокат
19 април 2023 6:53
Гост

При огромните заплати в съдебната система-хайде да не се грижиш за облекчаването на съда. Колосални заплати, несметни привилегии, а и да им търсим облекчаване-е пракалено. Съдът, заради ОГРОМНИТЕ ЗАПЛАТИ-над 4 пъти повече от заплатата на професор СЛЕДВА ДА БЪДЕ ДОПЪЛНИТЕЛНО И МАКСИМАЛНО НАТОВАРЕН-например да правораздава и в събота и неделия, и това да е рутинно, а не изключение, да заседава и през нощта, защо не-и то без допълнително заплащане, и да върши повече работа. Като се вземат предвид огромните заплати излиза,че съдът е слабонатоварен. За тези пари-съдът трябва да има поне десеторно повече натовареност, а не да им се търсят… Покажи целия коментар »

Дичо
Дичо
18 април 2023 13:12
Гост

Това наистина би помогнало да се подобри качеството на правосъдието.

Огнянов
Огнянов
18 април 2023 13:13
Гост

Не еярвам да се случи в обозримо бъдеще.

Лозан
Лозан
18 април 2023 13:11
Гост

Размисли и страсти… Надали ще се случи.

Дичо
Дичо
18 април 2023 13:11
Гост

Поредният теоретик.

Възмутен
Възмутен
18 април 2023 13:10
Гост

Само да не ни сравнява с многото европейски държави.

Хари
Хари
18 април 2023 13:09
Гост

Не съм съгласн! Това е въпрос на личен избор.

Йорданова
Йорданова
18 април 2023 13:07
Гост

Разсъждения без кръчмар

Валина
Валина
18 април 2023 13:07
Гост

И кой ще осъществи съдебната реформа, че да му се каже, че се избягвали някой неща?

Миленова
Миленова
18 април 2023 13:06
Гост

Дано стане

Димитър
Димитър
18 април 2023 13:06
Гост

Според мен това е загубена кауза. Тази реформа я се случи скоро я не.

Малина
Малина
18 април 2023 13:05
Гост

Надали някога ще се случи

Неделина
Неделина
18 април 2023 13:05
Гост

Спрете с тази дъвка за съдебната реформа, не е сериозно. Като направим така наречената реформа и какво ще се случи? Всички рязко ще спрат да крадат и да искат подкупи ли? Това ни е в кръвта и ДНК-то. Не се изкоренява с реформа в съда, а с реформа в образователната система, където да се обясни на децата, че не е хубаво да се краде!

Ангелиа
Ангелиа
18 април 2023 13:04
Гост

То задълбоените разговори за съдебната реформа също биват избягвани

Лена
Лена
18 април 2023 13:03
Гост

Съгласна съм

Аврамов
Аврамов
18 април 2023 13:02
Гост

Само това да беше…

Milen
Milen
18 април 2023 13:01
Гост

Много неща стават все по-наложителни в страната